ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΑγρινιοΗ εστίαση και στο Αγρίνιο μπαίνει σε «μονόδρομο» – Αυξήσεις προ των πυλών

Η εστίαση και στο Αγρίνιο μπαίνει σε «μονόδρομο» – Αυξήσεις προ των πυλών

Η εστίαση και στο Αγρίνιο μπαίνει σε «μονόδρομο» – Αυξήσεις προ των πυλών

Η εστίαση και στο Αγρίνιο μπαίνει σε «μονόδρομο» όπως αναφέρει η εφημερίδα ‘Συνείδηση”, σύμφωνα με την οποία οι αυξήσεις είναι προ των πυλών. Ο Πρόεδρος της Ένωσης Εστίασης και Αναψυχής Αγρινίου Κώστας Ναστούλης τονίζει μεταξύ άλλων: «Οι ανατιμήσεις γίνονται με αργότερο ρυθμό σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα, αλλά είναι αναπόφευκτες».

Αναλυτικά το δημοσίευμα: 

Οι αυξήσεις είναι «καθ’οδόν» και αυτό έγινε γνωστό από τους προηγούμενους μήνες. Οι καταναλωτές μπορεί να ξεκίνησαν να αντιλαμβάνονται το κλίμα που θα δημιουργηθεί τους επόμενους μήνες με τις αυξήσεις σε μια σειρά από προϊόντα!

Σε πολλές περιοχές ανά την Ελλάδα και κυρίως στα τουριστικά μέρη οι επαγγελματίες στον κλάδο της εστίασης αναγκάζονται να αλλάζουν τον τιμοκατάλογό τους, διότι για να προμηθευτούν τις πρώτες ύλες για το κατάστημά τους πλήρωσαν παραπάνω απ’ ό,τι πλήρωναν. Οι αυξήσεις για τους επαγγελματίες είναι ήδη εδώ, ανεξαρτήτως αν ακόμη δεν έχουν «φτάσει» στον καταναλωτή.

Στην περιοχή του Αγρινίου οι επαγγελματίες ήδη ξεκίνησαν να πληρώνουν περισσότερα εξαιτίας του πληθωρισμού των τροφίμων και των ανατιμήσεων των πρώτων υλών και όχι μόνο, αλλά προς το παρόν στην περιοχή μας οι ανατιμήσεις γίνονται με αργότερο ρυθμό σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα, αλλά σίγουρα είναι κάτι αναπόφευκτο.

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Εστίασης και Αναψυχής Αγρινίου Κώστας Ναστούλης μιλώντας στη «Σ» περιγράφει το κλίμα που έχει δημιουργηθεί στον κλάδο τους και τις αυξήσεις που έχουν κληθεί να πληρώσουν, τονίζοντας, όπως προαναφέραμε, πως οι ανατιμήσεις γίνονται με αργότερο ρυθμό σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα αλλά σίγουρα είναι κάτι αναπόφευκτο!

Συγκεκριμένα ο κ. Ναστούλης αναφέρει:

O Κώστας Ναστούλης

«η οικονομία βρίσκεται αντιμέτωπη με μια πρόκληση που απαιτεί την προσοχή μας εξαιτίας της αύξησης των τιμών των πρώτων υλών και όχι μόνο. Αυτή η ανησυχητική τάση έχει ήδη αρχίσει να επηρεάζει την τελική τιμή των προϊόντων που καταναλώνουμε καθημερινά και έχει ευρύτερες επιπτώσεις στην οικονομία.

Αρχικά η αύξηση των τιμών των πρώτων υλών έχει σημαντικές επιπτώσεις στις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές. Οι επιχειρήσεις βρίσκονται αντιμέτωπες με αυξημένα κόστη παραγωγής, τα οποία αναγκαστικά θα μεταφερθούν στους καταναλωτές με τη μορφή υψηλότερων τιμών προϊόντων. Αυτό δυστυχώς μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών και να επηρεάσει την καθημερινή οικονομική ζωή.

Όπως προέκυψε από έρευνα του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ στον κλάδο (Ιούλιος 2022) σε μόλις 12 μήνες αυξήθηκαν μεσοσταθμικά:

•        το κόστος ενέργειας κατά 87,2%

•        το κόστος προμήθειας πρώτων υλών και εμπορευμάτων κατά 37,9%.

•        το κόστος καυσίμων κατά 50,8%

•        το κόστος εργασίας κατά 15%

•        το κόστος ενοικίου κατά 6,8%.

Μεσοσταθμικά η συνολική αύξηση του κόστους λειτουργίας των επιχειρήσεων εστίασης αυξήθηκε κατά 41,7%.

Οι αυξήσεις το μήνα που διανύουμε μεσοσταθμικά θα κινηθούν από 8% έως 10% και αφορούν τουλάχιστον 100 προϊόντα ευρείας κατανάλωσης, με τη μεγαλύτερη να καταγράφεται στο παρθένο ελαιόλαδο, που θα αγγίξει ακόμη και το 45%. Θα φτάσουμε στο σημείο να γίνει η παραδοσιακή ελληνική σαλάτα είδος πολυτελείας, με την φέτα να ξεκινάει 8,00€ το κιλό στη χονδρική και το ελαιόλαδο να χρεώνεται μεταξύ 10€ με 14€ το λίτρο.Προς το παρόν στην περιοχή μας οι ανατιμήσεις γίνονται με αργότερο ρυθμό σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα αλλά σίγουρα είναι κάτι αναπόφευκτο.

Είναι σημαντικό όμως να καταλάβουμε ότι η τελική τιμή πώλησης δεν επηρεάζεται μόνο από το αυξημένο κόστος των πρώτων υλών όπου καθορίζεται το food cost αλλά και από τα αυξανόμενα πάγια, όπου εκτός από την ενέργεια καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε και το υπέρογκο μη μισθολόγιο κόστος που δεν έχει καμιά σχέση με τους υπόλοιπος κλάδους λόγο της εντάσεως εργασίας και των διαφορετικών ωρών εργασίας (νυχτερινά και αργίες).Η εστίαση μπαίνει σε ένα νέο περιβάλλον όπου το κόστος των παγίων θα ξεπερνάει το κόστος των πρώτων υλών.

Είναι σημαντικό να εξορθολογήσουμε αυτήν την κατάσταση, να αναζητούμε λύσεις για τη διατήρηση της οικονομικής σταθερότητας, όχι μόνο στις επιχειρήσεις αλλά και στην καθημερινή μας ζωή. Έχουμε ανάγκη περισσότερο από ποτέ τη δημιουργία ενός βιώσιμου μέλλοντος. Ίσως είναι ο μόνος τρόπος να μπορέσουν να διατηρηθούν οι τιμές σε φυσιολογικά επίπεδα. Μόνο έτσι θα μπορέσουν να επιβιώσουν οι επιχειρήσεις εστίασης. Μειώνοντας τις ασφαλιστικές εισφορές με τη δημιουργία ενιαίας ασφαλιστικής εισφοράς όσο η κατώτατη βαθμίδα εισφοράς ασφάλισης ενός ελεύθερου επαγγελματία, χωρίς να επηρεάζεται από τον συμφωνημένο μισθό, τα νυχτερινά και τις αργίες, όπως επίσης και από την μείωση του ΦΠΑ, αφού πλέον η ψηφιοποίηση, η χρήση κάρτας και οι ηλεκτρονικές πλατφόρμες παραγγελιών έχουν οδήγησει στη μεγάλη μείωση της φοροδιαφυγής. Με στόχο τη δημιουργία ενός ανθρωποκεντρικού εργασιακού περιβάλλοντος και φορολογικής ισορροπίας. Συνθήκες win-win στο τρίπτυχο κράτος – επιχειρήσεις – εργαζόμενοι.

Διαφορετικά θα μείνουν οι μισές επιχειρήσεις και θα πουλάνε ακριβά. Η εστίαση θα είναι για λίγους, όπως πρόκειται να συμβεί και με τους ελληνικούς τουριστικούς προσδιορισμούς. Οι Έλληνες δεν θα μπορούν να κάνουν διακοπές στα ελληνικά νησιά και στα χειμερινά θέρετρα.

Το καλοκαίρι δυστυχώς δεν ήταν το αναμενόμενο με τον Ιούνιο και τον Ιούλιο να είναι πτωτικοί σε σχέση με πέρυσι και τον Αύγουστο και οι αρχές Σεπτεμβρίου να βρισκόμαστε περίπου στα περσινά επίπεδα που ίσως να επηρεάζονται και από τις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές, που πάντα δημιουργούσαν μια αυξημένη κινητικότητα».

Κωνσταντίνος Χονδρός – Εφημερίδα “Συνείδηση” 

Ναυπακτία: Φυτεία με 669 δενδρύλλια κάνναβης εντοπίστηκε σε δύσβατη δασική περιοχή (εικόνες)

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

τελευταια νεα →

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ