ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΑμφιλοχιαΣτο ΕΣΠΑ το αρδευτικό Αμβρακίας – Αμφιλοχίας – Επιβεβαίωση της «Σ»

Στο ΕΣΠΑ το αρδευτικό Αμβρακίας – Αμφιλοχίας – Επιβεβαίωση της «Σ»

Στο ΕΣΠΑ το αρδευτικό Αμβρακίας – Αμφιλοχίας – Επιβεβαίωση της «Σ»

Επιβεβαίωση της «Σ». Στο ΕΣΠΑ το αρδευτικό Αμβρακίας – Αμφιλοχίας. Η πρόσκληση του ΕΣΠΑ για τη «μετακόμιση» του έργου από το Ταμείο Ανάκαμψης έχει ήδη εκδοθεί

Αναλυτικά το δημοσίευμα: 

Δεν σημαίνει τελικά η απένταξή του από το Ταμείο Ανάκαμψης πως δεν θα υλοποιηθεί. Ο λόγος για το μεγάλο αρδευτικό έργο στην Αμφιλοχία που έχει και αντιπλημμυρικό χαρακτήρα με τίτλο «Εγγειοβελτιωτικά έργα παραλίμνιων περιοχών Αμβρακίας – Αμφιλοχίας και Βάλτου α’ φάση», που από πέρυσι εντάχθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης με προϋπολογισμό 64,5 εκατ. ευρώ.

Το πρόσφατο ρεπορτάζ της «Σ» επιβεβαιώθηκε από την απάντηση που έδωσε στη Βουλή το αρμόδιο Υπουργείο στο πλαίσιο κοινοβουλευτικής ερώτησης που κατέθεσαν βουλευτές του ΚΚΕ και αφορούσε την απένταξη του συγκεκριμένου και τριών ακόμη έργων από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό έγγραφο του Ειδικού Γραμματέα Διαχείρισης Προγραμμάτων ΕΤΠΑ & ΤΣ Γιώργου Ζερβού,  Ειδική Γραμματεία εξέδωσε, στις 26-10-2023 Πρόσκληση με τίτλο «Κατασκευή νέων έργων αντιπλημμυρικής προστασίας» (ΑΔΑ: ΡΦΓ4Η-ΝΨΙ), με προϋπολογισμό που δύναται να ανέλθει σε 260 εκ. ευρώ. Μέσω της πρόσκλησης αυτής πρόκειται να υλοποιηθούν με πόρους του ΕΣΠΑ 2021-2027 τα αντιπλημμυρικά έργα, που απεντάχθηκαν από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Οι λόγοι που οδήγησαν στην απένανταξη των έργων είναι ότι  κρίθηκε επιβεβλημένο να προταθούν προς ένταξη στο Σχέδιο έργα άμεσης προτεραιότητας για την αποκατάσταση των ζημιών σε μεγάλες υποδομές (οδικό δίκτυο με συνοδευτικά τεχνικά έργα και σιδηροδρομικό δίκτυο) στις περιοχές που επλήγησαν από τις πλημμύρες στην Θεσσαλία, καθώς και αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά μέτρα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων των πρόσφατων πυρκαγιών στις περιοχές του Έβρου και της Ροδόπης. Και επιπλέον το γεγονός ότι υπήρξαν καθυστερήσεις στα συγκεκριμένα έργα λόγω της διαδικασίας των απαλλοτριώσεων, ενώ καθυστερήσεις παρουσιάστηκαν και στις διαγωνιστικές διαδικασίες (ασυνήθιστα χαμηλές προσφορές, προσφυγές) που απαίτησαν επιπλέον ενέργειες από τις Επιτροπές Διαγωνισμού και επέκτειναν τον προβλεπόμενο χρόνο ολοκλήρωσης των διαγωνισμών. Να σημειωθεί ότι σήμερα οι διαγωνιστικές διαδικασίες βρίσκονται σε εξέλιξη και ο κίνδυνος εμφάνισης επιπλέον απρόβλεπτων εμποδίων σε αυτές, με επακόλουθη μετακύλιση του χρόνου υπογραφής των συμβάσεων, να είναι υπαρκτός.

Την ίδια στιγμή το Ταμείο Ανάκαμψης έχει ένα πολύ «σφιχτό» χρονικό ορίζοντα μέχρι τον Αύγουστο του 2026 και όσα έργα ενταχθούν σε αυτό μέχρι τότε θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί. Επομένως για να μην υπάρχει ρίσκο με τα χρονοδιαγράμματα του Ταμείο Ανάκαμψης επιλέχθηκε η μετακόμισή τους στο ΕΣΠΑ, που έχει ορίζοντα το 2030.

Υπενθυμίζεται ότι στην περίπτωση του έργου στην Αμφιλοχία που αποσκοπεί αρχικά στην άρδευση περίπου 22.000 στρεμμάτων, το Υπουργείο Υποδομών, ξεκίνησε να «τρέχει» από πέρυσι το διαγωνισμό, ενώ την περασμένη άνοιξη  αναδείχθηκε η ΙΝΤΡΑΚΑΤ ως προσωρινός  ανάδοχος του έργου.

Στην πρόσκληση του ΕΣΠΑ που εκδόθηκε πριν από περίπου ένα μήνα μέσω του ΕΣΠΑ δυνητικοί δικαιούχοι της πρόσκλησης είναι οι Δήμοι και οι Περιφέρειες της χώρας, καθώς και η Διεύθυνση Αντιπλημμυρικών και Εγγειοβελτιωτικών έργων του Υπουργείου Υποδομών. Αυτή είναι η υπηρεσία που «ωρίμασε» τις μελέτες του μεγάλου αρδευτικού –  αντιπλημμυρικού έργου στην περιοχή της Αμφιλοχίας και «έτρεξε» το διαγωνισμό.

Επομένως, για τη χρηματοδότηση του συγκεκριμένου έργου δεν τίθεται θέμα και ανάδοχος και εκτιμάται πλέον ότι είναι θέμα χρόνου η ένταξή του στο νέο ΕΣΠΑ.

Δημήτρης Παπαδάκης – Εφημερίδα ‘Συνείδηση”

Κλείνει το κατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στο Αιτωλικό – Στο…Μεσολόγγι θα μεταβαίνουν οι πελάτες

 

τελευταια νεα →

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ