ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΜεσολογγιΕρώτηση Βελόπουλου για τη λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου και τα προβλήματά της

Ερώτηση Βελόπουλου για τη λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου και τα προβλήματά της

Ερώτηση Βελόπουλου για τη λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου και τα προβλήματά της

Όπως μας ενημερώνουν οι κάτοικοι του Μεσολογγίου, μετά από χρόνια εφαρμογής της απόφασης, να είναι η περιοχή της Νίδοβας, τελικός αποδέκτης των λυμάτων του Βιολογικού Καθαρισμού της πόλης του Αιτωλικού, η κατάσταση του οικοσυστήματος της ως άνω περιοχής, έχει γίνει επικίνδυνη. Η αιτία είναι το μεγάλο οργανικό φορτίο, αλλά και η μεγάλη ποσότητα των θρεπτικών χημικών στοιχείων, που εναποτίθενται στον πυθμένα της Νίδοβας, εξ’ αιτίας των αποθέσεων του Βιολογικού Καθαρισμού, τα οποία, μπορούν να μεταφέρονται, σε μεγάλες ποσότητες και στην υπόλοιπη λιμνοθάλασσα, όταν τα καιρικά φαινόμενα το επιτρέψουν.

Επίσης, δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι, δυνητικά, η ως άνω δυσάρεστη κατάσταση έχει αρνητική επίδραση στην Δημόσια Υγεία των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής. Κατόπιν όλων των παραπάνω, η Νίδοβα, πλέον, δεν υφίσταται, ως αλιευτικό πεδίο, πράγμα που στερεί από το εισόδημα μερίδα κατοίκων της ως άνω περιοχής, ενώ λειτουργικά, θυμίζει περισσότερο ανοικτό «βόθρο», παρά ένα ζωντανό τμήμα της Λιμνοθάλασσας.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

Προτίθεσθε να αναλάβετε τις απαραίτητες πρωτοβουλίες, προκειμένου, αφενός, να διασφαλιστεί η Δημόσια Υγεία των κατοίκων της ως άνω περιοχής από τους παραπάνω κινδύνους, και αφετέρου, να αποκατασταθεί το τοπικό λιμνοθαλάσσιο οικοσύστημα αλλά και να προστατευθεί το αλιευτικό εισόδημα των ψαράδων του Μεσολογγίου, από προηγούμενες λανθασμένες επιλογές και παρεμβάσεις των πολιτικών ηγεσιών; Αν ναι, ποιες είναι ο σχεδιασμός σας και πότε θε τεθεί σε εφαρμογή;

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr