Ερώτηση του ΚΚΕ προς τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων για τα προβλήματα στο νοσοκομείο Λευκάδας και το Κέντρο Υγείας Βασιλικής
Η κατάσταση που επικρατεί στις Δημόσιες μονάδες υγείας του νησιού είναι τραγική. Πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας ουσιαστικά δεν υφίσταται. Το Κ.Υ. Βασιλικής και τα Περιφερειακά Ιατρεία…
Η κατάσταση που επικρατεί στις Δημόσιες μονάδες υγείας του νησιού είναι τραγική. Πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας ουσιαστικά δεν υφίσταται. Το Κ.Υ. Βασιλικής και τα Περιφερειακά Ιατρεία (Π.Ι.) με τις συνεχείς μετακινήσεις προσωπικού για την κάλυψη αναγκών του Νοσοκομείου υποβαθμίζονται και οδηγούνται σε κλείσιμο.
Οι συνεχείς αποχωρίσεις προσωπικού -26 το 2014- έχουν οδηγήσει το υπάρχον προσωπικό στα όρια του. Από τις 42 οργανικές θέσεις γιατρών υπηρετούν μόνο 19. Τεράστιες είναι οι ελλείψεις και στο παραϊατρικό προσωπικό. Ο προϋπολογισμός έχει μειωθεί πάνω από 50% την τελευταία πενταετία. Οι ελλείψεις σε υγειονομικό υλικό, αντιδραστήρια, τρόφιμα είναι πλέον καθημερινό φαινόμενο.
Λόγω των τεράστιων ελλείψεων σε βασικές ιατρικές ειδικότητες και στο λοιπό προσωπικό, καθημερινά ασθενείς μεταφέρονται σε άλλα Νοσοκομεία της ευρύτερης περιοχής (Πρέβεζα, Άρτα, Γιάννενα) ακόμη και για τα πιο απλά περιστατικά ή καταφεύγουν σε εξωτερικούς γιατρούς με δυσβάσταχτο κόστος για τους ίδιους.
Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο Γ.Ν. Λευκάδας είναι δραματική και επικίνδυνη. Μετά την υποβάθμιση και συρρίκνωση των περισσοτέρων κλινικών και τμημάτων (καρδιολογικής, ορθοπεδικής, παιδιατρικής, εργαστήρια, αιμοδοσία), μία ακόμη κλινική, η παθολογική, αναστέλλει τη λειτουργία της λόγω έλλειψης ιατρικού προσωπικού. Από τις 5 οργανικές θέσεις παθολόγων υπηρετούν μόνο 2, με τον ένα να αποχωρεί το αμέσως επόμενο διάστημα και τον δεύτερο να είναι σε αναρρωτική άδεια για τουλάχιστον ένα μήνα.
Η άμεση αντιμετώπιση – «μπάλωμα» που δρομολογήθηκε από τη Διοίκηση για τον τρέχων μήνα είναι η μετακίνηση 4 αγροτικών ιατρών από τα Π.Ι. και το Κ.Υ. Βασιλικής και ενός Γενικού Ιατρού, που έτσι και αλλιώς μετακινείται εδώ και αρκετό διάστημα, στο Νοσοκομείο. Αυτό φυσικά θα οδηγήσει σε κλείσιμο ή αναστολή λειτουργίας του Κ.Υ., το οποίο καλύπτει μια μεγάλη περιοχή, όλη τη νότια Λευκάδα.
Η κατάσταση που επικρατεί και στο ΓΝ Λευκάδας δεν είναι τυχαία. Είναι αποτέλεσμα της αντιλαϊκής πολιτικής που εφαρμόζεται διαχρονικά μέχρι σήμερα, με μέτρα που έχουν αποφασίσει χρόνια πριν στην ΕΕ. Η πολιτική αυτή στοχεύει στη συρρίκνωση της κρατικής χρηματοδότησης για την Υγεία, με ασθενείς που θα πληρώνουν ακριβά και εργαζόμενους υγειονομικούς που θα στοιχίζουν φθηνά, για να εξασφαλιστούν κονδύλια για τη στήριξη του κεφαλαίου, αλλά και για να ανοίξει ακόμη περισσότερο ο δρόμος για την επιχειρηματική δράση στο χώρο της Υγείας.
ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός τι μέτρα θα πάρει:
· Για την πρόσληψη μόνιμου, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης προσωπικού όλων των ειδικοτήτων και κλάδων που χρειάζονται με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
· Για την πλήρη και επαρκή χρηματοδότηση του Νοσοκομείου και του Κέντρου Υγείας από τον κρατικό προϋπολογισμό, ώστε να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες και να παρέχονται απολύτως δωρεάν όλες οι υπηρεσίες, φάρμακα, υγειονομικό και άλλο υλικό ανεξάρτητα από το αν είναι ασφαλισμένα ή όχι.
Οι βουλευτές
Νίκος Μωραΐτης
Νίκος Καραθανασόπουλος