
Η ερώτηση για τις ιδιωτικοποιήσεις στα γκάλοπ δείχνει το πολιτικό σκηνικό
Λένε καμιά φορά ότι δεν μπορείς να επιβάλλεις μια κατεύθυνση σε έναν λαό, να τον οδηγήσεις εκεί που “πρέπει” να πάει, εφόσον ο ίδιος δεν το θέλει. Είναι παλιά η κουβέντα για το πού ανήκει η Ελλάδα και ποια είναι η πολιτική που θα έπρεπε να ακολουθεί.
Μπορεί να έχει χλευαστεί η τάση για έξοδο από την Ε.Ε. ή η αγάπη τόσων και τόσων για την δραχμούλα, όμως δεν μπορεί να αγνοήσει κανείς το λαϊκό έρεισμα που έχουν όλα αυτά στην ελληνική κοινωνία.
Κάτι σχετικό συμβαίνει με την επιχειρηματικότητα και με τις ιδιωτικοποιήσεις. Με άλλα λόγια με το ερώτημα αν το Κράτος μπορεί να κάνει τον μαγαζάτορα ή πρέπει να ελέγχει τους ιδιώτες ώστε να τρέχει η οικονομία. Αυτή η τελευταία τάση ακολουθείται κατά κόρον στη Δύση αλλά δεν σημαίνει ότι ο Έλληνας συμμερίζεται κάτι τέτοιο.
Ας δούμε το δυστύχημα των Τεμπών. Έγινε σε τρένα που διαχειρίζεται ένας ιδιωτικός φορέας(που αφέθηκε ανεξέλεγκτος από ένα ηλίθιο Δημόσιο που δεν ξέρει να δέσει τα κορδόνια του) αλλά που του έχει τις διαδρομές, την ασφάλεια(κυρίως αυτή) και τις διαδικασίες το Κράτος!
Η πλειοψηφία στην Ελλάδα τι απαντά στο ερώτημα της Public Issue αν φταίνε οι ιδιωτικοποιήσεις για το δυστύχημα; Κατά 58% “ναι”, ότι φταίει ο ιδιώτης που δεν έχει τα συστήματα ελέγχου και τροχιάς και δεν έχει τους σταθμάρχες και τους επιθεωρητές αλλά ούτε και την Ρυθμιστική Αρχή για να κινούνται τα τρένα!
Να πούμε, ασφαλώς, ότι σαφώς κι έχει συμμετοχή στο χάλι του σιδηροδρόμου ο ιδιώτης γιατί έχει αδρανήσει σε πάρα πολλά πράγματα αλλά η ίδια η ιδιωτικοποίηση παράγει δυστυχήματα; Στον ΟΣΕ που έφτασε προ ετών το έλλειμά του να είναι το 4,7% του ελληνικού ΑΕΠ;
Κι όμως, πέντε κόμματα στην αντιπολίτευση στην Βουλή πιστεύουν όλα(!) ότι έτσι είναι. Τρία αριστερά ή κομμουνιστικά κι ένα δεξιό αλλά αντιδυτικό, η Ελληνική Λύση, πιστεύουν από 74% έως 85% ότι αυτός είναι ο φταίχτης! Ακόμη και το κεντρώο ΠΑΣΟΚ πλειοψηφικά(51%) αυτό πιστεύει, ενώ υπάρχει κι ένα ποσοστό άνω του 30% στην ΝΔ που το πιστεύει.
Δεν υπάρχει κάτι άλλο να πει κανείς. Είπαμε, ο κυρίαρχος λαός είναι ο κριτής. “Αυτή η στάνη αυτό το τυρί βγάζει”, για ακόμη μια φορά…
Εφημερίδα “Συνείδηση”
Κουβέντες στα δικαστήρια για τη δημαρχία