ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΠολιτικα ΝεαΕρώτηση της Χριστίνας Σταρακά για την Βασική Ενίσχυση των αγροτών

Ερώτηση της Χριστίνας Σταρακά για την Βασική Ενίσχυση των αγροτών

Ερώτηση της Χριστίνας Σταρακά για την Βασική Ενίσχυση των αγροτών

Σταρακά: «Θέλει δεν θέλει, η κυβέρνηση θα απολογηθεί στους αγρότες για το φιάσκο της Βασικής Ενίσχυσης 2023»

Το φιάσκο με   την   προκαταβολή   της   βασικής   ενίσχυσης   έτους   2023 αλλά και το   αλαλούμ ανάμεσα στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και τον ΟΠΕΚΕΠΕ προκάλεσε   έντονη αναστάτωση στον αγροτικό κόσμο της χώρας αλλά πρωτίστως προκάλεσε πολλά ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν άμεσα και για αυτό τα έθεσε με ερώτηση τους προς τον Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων η βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και συνυπεύθυνη του κοινοβουλευτικού τομέα αγροτικής ανάπτυξης του Κινήματος, Χριστίνα Σταρακά και ο βουλευτής Αρκαδίας και Αντιπρόεδρος της Βουλής, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος.

Πιο συγκεκριμένα στις 27 Οκτωβρίου 2023 καταβλήθηκε από τον ΟΠΕΚΕΠΕ η μικρότερη προκαταβολή βασικής ενίσχυσης που έχει δοθεί στον αγροτικό κόσμο της χώρας μας από το 2016 και μετά, στο πλαίσιο της εφαρμογής της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανέδειξε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Τομέα Αγροτικής Πολιτικής του ΠΑΣΟΚ Κίνημα Αλλαγής, ενώ υπάρχουν δικαιούχοι της Βασικής Ενίσχυσης 2023 που δεν πληρώθηκαν την προκαταβολή.

Για το θέμα αυτό υπήρξε μια απροκάλυπτη δημόσια σύγκρουση ανάμεσα στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και στη διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ, με τον πρώτο να ζητάει από το βήμα της βουλής την παραίτηση της διοίκησης του ΟΠΕΚΕΠΕ «δεδομένων των λαθών τα οποία έγιναν, που είναι αδικαιολόγητα» και τη διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ να απαντά ότι εφαρμόζει τις αποφάσεις του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και πλήρωσε τα ποσά με βάση τις προβλέψεις του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023-2027.

Η Χριστίνα Σταρακά δήλωσε σχετικά:«Θέλει δεν θέλει η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα απολογηθεί στους αγρότες για το φιάσκο της Βασικής Ενίσχυσης του 2023. Γιατί πέρα από βυζαντινισμούς του κατά τα λοιπά «επιτελικού» κράτους, το βασικό είναι να τους δοθούν απαντήσεις στο πώς θα αντιμετωπίσουν τις στοιχειώδεις ανάγκες τους, τη στιγμή μάλιστα που το αγροτικό εισόδημα πλήττεται από την ακρίβεια και από την κλιματική κρίση.

Η ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Λ. Αυγενάκη

Για αυτό ζητήσαμε, εκτός από συγκεκριμένες απαντήσεις για το τι προκάλεσε το φιάσκο, και απαντήσεις για τα επόμενα βήματα του ΟΠΕΚΕΠΕ και ειδικά:

1. Αν μπορεί να βρεθεί τρόπος   ώστε   το   ποσό   της   βασικής   ενίσχυσης   έτους   2023   να   επιστρέψει   στα περσινά επίπεδα από άλλες πηγές και να αναθεωρηθεί το κανονιστικό   πλαίσιο  σύμφωνα με  το   οποίο δικαιώματα κάτω των 150 ευρώ δεν καταβάλλονται.

2. Το ακριβές χρονοδιάγραμμα για την αναδιανεμητική   ενίσχυση,   τις   νέες συνδεμένες ενισχύσεις και τα τομεακά προγράμματα, των βιολογικών ενισχύσεων και της εξισωτικής αποζημίωσης καθώς και των υπόλοιπων ενισχύσεων που αναμένουν οι γεωργοί και κτηνοτρόφοι.

3. Με ποια μέτρα θα αποφευχθεί η απώλεια  ενισχύσεων λόγω ελλιπούς ενημέρωσης των αγροτών στην πρώτη χρονιά εφαρμογής της νέας ΚΑΠ και ειδικά των ενισχύσεων που αφορούν στα οικολογικά σχήματα.»

Ολόκληρη η ερώτηση με όλα τα στοχευμένα υποερωτήματα μπορεί να αναζητηθεί εδώ

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

τελευταια νεα →

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ