ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ - Ειδήσεις, ΝέαΖωη & ΥγειαΕρωτηματικό ο φετινός χειμώνας- «Καμπανάκι» για τη συννοσηρότητα και στην Αιτωλοακαρνανία

Ερωτηματικό ο φετινός χειμώνας- «Καμπανάκι» για τη συννοσηρότητα και στην Αιτωλοακαρνανία

Ερωτηματικό ο φετινός χειμώνας- «Καμπανάκι» για τη συννοσηρότητα και στην Αιτωλοακαρνανία

Ερωτηματικό ο φετινός χειμώνας – «Καμπανάκι» για τη συννοσηρότητα. Ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αγρινίου, Γιώργος Αγραφιώτης, ενόψει της συννοσηρότητας με τη γρίπη που αναμένεται το χειμώνα, επισημαίνει μέσω της εφημερίδας “Συνείδηση” ότι δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός σχετικά με τα μέτρα προστασίας από τον covid

Αναλυτικά το δημοσίευμα: 

Ο φετινός χειμώνας αναμένεται να είναι ιδιαίτερα δύσκολος, καθώς εκτός από την ύπαρξη της εποχικής γρίπης και του covid-19 είναι πιθανό να παρουσιαστεί και ο αναπνευστικός συγκρυτιακος ιός, ενώ παράλληλα οι επιστήμονες ανησυχούν για την έξαρση της εποχικής γρίπης και του covid περίπου από τα μέσα του τρέχοντος μηνός και έπειτα.

Φέτος η περίοδος της γρίπης έχει ξεκινήσει νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά, χωρίς ωστόσο να βρισκόμαστε στο πικ της και γι αυτό οι επιστήμονες κρούουν το καμπανάκι ώστε να είμαστε προσεκτικοί πριν ακόμη «δούμε» τον «εκρηκτικό» συνδυασμό που εκτιμάται πως θα κυριαρχήσει φέτος τον χειμώνα.

Αν δώσουμε βαρύτητα στην πρόληψη, στην εφαρμογή δηλαδή των γνωστών πλέον κανόνων κατά της εξάπλωσης του κορονοϊού και της εποχικής γρίπης, θα αποφύγουμε τα χειρότερα, καθώς χωρίς να έχει «παρουσιαστεί» ακόμη η συννοσηρότητα, η νοσηρότητα ως προς τον covid στην περιοχή μας είναι ιδιαίτερα αυξημένη, όπως επίσης ίδια «πορεία» φαίνεται πως καταγράφει και θα καταγράψει η γρίπη.

Ο νέος Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αγρινίου Γιώργος Αγραφιώτης (αναμένεται να επικυρωθούν τα αποτελέσματα των εκλογών του Ιατρικού Συλλόγου από την Υγειονομική Περιφέρεια, κάτι που θα γίνει εντός της ερχόμενης εβδομάδας) μιλώντας στη «Σ» και δίνοντας το πρώτο «στίγμα» της εικόνας που έχουν οι επιστήμονες και του τι αναμένουν τον φετινό χειμώνα τονίζει:

Ερωτηματικό ο φετινός χειμώνας- «Καμπανάκι» για τη συννοσηρότητα και στην Αιτωλοακαρνανία
Ο Γιώργος Αγραφιώτης

«περιμένουμε έξαρση της γρίπης. Αυτή την περίοδο που δεν φοράμε μάσκες και ο κόσμος κυκλοφορεί ελεύθερα κάνουμε λάθος. Το λάθος αυτό γίνεται κυρίως στους κλειστούς χώρους και στους χώρους που παρατηρείται μεγάλος συγχρωτισμός. Καλό είναι για δική μας προφύλαξη να φοράμε την μάσκα στους εσωτερικούς χώρους, αλλά και στους εξωτερικούς με πολύ κόσμο λ.χ. στο γήπεδο ή σε μια εκδήλωση. Τα πρώτα κρούσματα εποχικής γρίπης ήδη έχουν παρουσιαστεί και η όλη κατάσταση θα βοηθήσει στην εξάπλωσή της.

Ο βασικός και κύριος στόχος της χορήγησης των εμβολίων για την γρίπη και για τον covid είναι η ενίσχυση της ανοσίας για την πρόληψη σοβαρής νόσου. Κάνοντας δηλαδή εμβόλιο για τον covid-19 και για την γρίπη προφυλασσόμαστε, όπως προείπαμε, από μια σοβαρή νόσο, διότι φέτος εκτός από την γρίπη περιμένουμε συννοσηρότητα, να συνυπάρχουν δηλαδή πολλοί ιοί της γρίπης. Αυτό φοβούνται οι ειδικοί, διότι θα δημιουργηθεί ένα περίεργο κλίμα με την ύπαρξη πολλών αναπνευστικών ιών ταυτόχρονα.

Στην περιοχή μας οι νοσηλευόμενοι στην κλινική covid-19 του Νοσοκομείου μέχρι και προχθές ήταν δύο, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα ήταν πέντε, ίσως και έξι. Είναι άτομα μεγάλης ηλικίας με πολλά άλλα προβλήματα. Δεν υπάρχει μεγάλη προσέλευση που να αναγκάζει και την νοσηλεία, αλλά η νοσηρότητα στην περιοχή μας είναι ιδιαίτερα αυξημένη ως προς τον κορονοϊό.

Πάρα πολλοί έχουν covid-19 στην παρούσα χρονική στιγμή, αλλά ο κορονοϊός φαίνεται πως τείνει να γίνει ενδημικός, όπως ο ιός της γρίπης, αλλά και πάλι έχουμε πολύ δρόμο μπροστά με τον covid-19. Δεν πρέπει να καθησυχαζόμαστε, διότι μπορεί να εξελιχθεί σε επικίνδυνη κατάσταση αν είμαστε χαλαροί, ενώ δεν γνωρίζουμε πως θα εξελιχθεί γενικότερα η κατάσταση φέτος τον χειμώνα με την συννοσηρότητα και κανείς δεν το γνωρίζει.

Συνεπώς πρέπει να προφυλαχτούμε με τον καλύτερο τρόπο πάνω στα ζητήματα υγείας, που ίσως γνωρίζουμε λίγο καλύτερα και αυτά είναι ο κορονοϊός και η κλασική γρίπη. Πρέπει να είμαστε όλοι σε αυξημένη επαγρύπνηση, γιατί φέτος ο χειμώνας θα είναι ιδιαίτερα δύσκολος και η συνύπαρξη πολλών ιών της γρίπης στο αναπνευστικό «κομμάτι» θα δυσκολέψει πάρα πολύ την κατάσταση.

Στην περιοχή μας κατά καιρούς παρατηρείται ύφεση και έξαρση στο Νοσοκομείο. Υπάρχουν μέρες που πάνε λίγα άτομα με συμπτώματα κορονοϊού και άλλες μέρες η προσέλευση είναι αυξημένη, αλλά οι εισαγωγές είναι μειωμένες. Αυτό είναι ευχάριστο, το να μην χρειάζεται να εισαχθούν στην κλινική, αλλά δεν πρέπει να καθησυχαζόμαστε. Σίγουρα υπάρχουν πολλοί συμπολίτες μας που έχουν  συμπτώματα covid και το περνούν ήπια λ.χ. με βήχα ή κόπωση και αυτό το διαπιστώνουμε οι γιατροί δυστυχώς κάθε μέρα.

Επαναλαμβάνω όμως δεν πρέπει να επαναπαυόμαστε, διότι είναι μεγάλη «παγίδα» αυτό. Δεν τελείωσε ο κορονοϊός, δεν πρέπει να το πιστέψουμε αυτό σε καμία περίπτωση και πρέπει να συνεχίσουμε να είμαστε ασφαλείς. Θα πρέπει να κάνουμε ακόμη υπομονή και να εφαρμόζουμε όλα τα μέτρα για την προστασία μας. Η συννοσηρότητα, η ύπαρξη πολλών αναπνευστικών ιών ταυτόχρονα είναι μπροστά μας».

Κωνσταντίνος Χονδρός – Εφημερίδα “Συνείδηση” 

Σε εξέλιξη διεθνής διαγωνισμός για την κατασκευή μονάδα αεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου στο Δοκίμι Αγρινίου

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ