ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΑκτιο–ΒονιτσαΕργατικό Κέντρο Λευκάδας- Βόνιτσας: κάλεσμα σε κινητοποίηση για τα προβλήματα στην εκπαίδευση από την αρχή της σχολικής χρονιάς

Εργατικό Κέντρο Λευκάδας- Βόνιτσας: κάλεσμα σε κινητοποίηση για τα προβλήματα στην εκπαίδευση από την αρχή της σχολικής χρονιάς

Εργατικό Κέντρο Λευκάδας- Βόνιτσας: κάλεσμα σε κινητοποίηση για τα προβλήματα στην εκπαίδευση από την αρχή της σχολικής χρονιάς

Το πρώτο κουδούνι της νέας σχολικής χρονιάς είναι πολύ διαφορετικό από τις προηγούμενες. Και αυτό γιατί το άνοιγμα των σχολείων, γίνεται με ευθύνη της κυβέρνησης της ΝΔ και του Υπ. Παιδείας, χωρίς ουσιαστικά μέτρα υγειονομικής προστασίας για τα παιδιά μας και τους εκπαιδευτικούς. Το διάστημα που κερδήθηκε από την άνοιξη ως τώρα, με την αποφασιστική στάση του λαού, η κυβέρνηση δεν το αξιοποίησε.

Τα παιδιά μας καλούνται να φοιτήσουν «παστωμένα» σε τμήματα των 25 και 27 μαθητών, σε αίθουσες «κλουβιά», με ελλιπή αερισμό επικίνδυνες για την υγεία τους.

Τα σχολεία ανοίγουν με τουλάχιστον 20.000 κενά! Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση έχει το θράσος να πανηγυρίζει για τις προσλήψεις που έκανε φέτος οι οποίες είναι οι μισές από όσους εκπαιδευτικούς δούλεψαν πέρσι χωρίς να συνυπολογίζει τις 3.500 συνταξιοδοτήσεις, τις αυξημένες ανάγκες σε εκπαιδευτικούς λόγω πανδημίας).

Το ίδιο θράσος η κυβέρνηση χρησιμοποιεί για να διαστρεβλώσει τις τραγικές ελλείψεις στην καθαριότητα των σχολείων. Εμφανίζει ως επιτυχία τις 9.500 καθαρίστριες για περισσότερες από 13.000 σχολικές μονάδες, τη στιγμή που λόγω πανδημίας η ανάγκες είναι πολλαπλάσιες για τον καθαρισμό τους. Την ίδια στιγμή, απολύει 2.500 καθαρίστριες επειδή δεν έχουν πιστοποιητικό γλωσσομάθειας!

Δεν είναι εξασφαλισμένη η διάθεση όλων των απαραίτητων αλλά και κατάλληλων Μέσα Ατομικής Προστασίας (μάσκες, αντισηπτικά κ.α.) σε όλα τα σχολεία. Τα γνωστά προβλήματα με τις μάσκες αφορούν το σύνολο των σχολείων.

Όλα τα παραπάνω δημιουργούν ένα διάχυτο τοπίο ανησυχίας, όχι μόνο για το συγχρωτισμό μαθητών και εκπαιδευτικών και για τους κινδύνους που εγκυμονεί, αλλά και για τα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών μας.

Όλο αυτό το διάστημα, η κυβέρνηση όχι μόνο δεν υιοθέτησε τα δίκαια αιτήματα των Σωματείων, των Ομοσπονδιών, του γονεϊκού κινήματος για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων, αλλά βάζει λυτούς και δεμένους προκειμένου να μας πείσει ότι τα αιτήματα αυτά είναι αδύνατο να υλοποιηθούν. Μόνο και μόνο από τις σχολικές μονάδες που έκλεισαν από το 2012 μέχρι σήμερα είναι άμεσα διαθέσιμες χιλιάδες αίθουσες τις οποίες η κυβέρνηση οφείλει να αξιοποιήσει και όχι να τις παραχωρεί σε διάφορους οργανισμούς. Τα εκατοντάδες δημοτικά κτήρια που βρίσκονται αναξιοποίητα, μπορούν να χρησιμοποιηθούν προσωρινά  για τις ανάγκες της μείωσης του αριθμού μαθητών ανά τμήμα.

Αντί να προχωρήσει στην υλοποίηση τέτοιων μέτρων, η κυβέρνηση στρέφει όλη της την προσοχή να διασφαλίσει τα κέρδη του μεγάλου κεφαλαίου. Ικανοποίησε απλόχερα τις απαιτήσεις των μεγαλοξενοδόχων, των εφοπλιστών και των αεροπορικών εταιριών αδιαφορώντας για τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Ετοιμάζεται να τους δώσει όλο το πακέτο των 70 δις ευρώ και για την υγεία και τη μόρφωση του λαού δεν περισσεύει τίποτα. Συνεχίζει στον ίδιο δρόμο όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις να διασφαλίζει 4 δις κάθε χρόνο για το ταμείο του ΝΑΤΟ, για τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και όχι για την ασφάλεια και την άμυνα της χώρας. Αρνείται κάθε κουβέντα για αύξηση των δαπανών στην παιδεία και την υγεία.

Τώρα είναι η ώρα οι εργαζόμενοι μαζί με τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές να διεκδικήσουμε αποφασιστικά τους όρους και τις προϋποθέσεις ασφαλούς λειτουργίας των σχολείων.

Να αναλάβει η κυβέρνηση την κρατική ευθύνη που της αναλογεί! Η ατομική ευθύνη έχει «κοντά ποδάρια»!

Απαιτούμε εδώ και τώρα:

-15 μαθητές ανά τμήμα
-Μονιμοποίηση όσων εκπαιδευτικών δούλεψαν τα τελευταία χρόνια στην εκπαίδευση
-Μονιμοποίηση τουλάχιστον 15000 καθαριστριών για τις ανάγκες σε καθαριότητα των σχολικών μονάδων
-Έκτακτο κονδύλι για την αγορά επαρκών και κατάλληλων Μέσων Ατομική Προστασίας
-Το Εργατικό Κέντρο Λευκάδας- Βόνιτσας, καλεί κάθε εργαζόμενο να είναι στην πρώτη γραμμή της διεκδίκησης των αυτονόητων μέτρων από την κυβέρνηση ώστε να διασφαλιστεί το άνοιγμα των σχολείων με τη μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια. Δε θα ρισκάρουμε την υγεία και τη μόρφωση των παιδιών μας

Αγρίνιο: «Στο δρόμο» εκπαιδευτικοί, γονείς και καθαρίστριες για τις ελλείψεις στα σχολεία (VIDEO+ΦΩΤΟ)

 

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr