ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ - Ειδήσεις, ΝέαΑγροτικα ΝεαΕργάτες γης: Περισσότερες θέσεις, αλλά πάλι δεν φτάνουν – Λείπουν χέρια

Εργάτες γης: Περισσότερες θέσεις, αλλά πάλι δεν φτάνουν – Λείπουν χέρια

Εργάτες γης: Περισσότερες θέσεις, αλλά πάλι δεν φτάνουν – Λείπουν χέρια

Εργάτες γης: Περισσότερες θέσεις, αλλά πάλι δεν φτάνουν – Λείπουν χέρια, όπως αναφέρει η εφημερίδα “Συνείδηση”, η οποία τονίζει πως είναι μέγα πρόβλημα και φέτος για τους ελαιοπαραγωγούς του Αιτωλικού εργατικά χέρια για τη συγκομιδή της ελιάς. Το Κράτος δικαιολογεί μόνο έναν εργάτη ανά 25 στρέμματα δηλαδή ανά 30 τόνους…

Αναλυτικά το δημοσίευμα: 

Καλύτερη προδιαγράφεται η φετινή χρονιά για την παραγωγή της ελιάς στις περισσότερες περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας. Μετά από δύο χρόνια, όπου οι παραγωγοί μέτρησαν μεγάλες απώλειες από την ακαρπία πέρυσι και από τις χαμηλές τιμές προ διετίας, φέτος επικρατεί μια κάποια αισιοδοξία στις τάξεις των ελαιοπαραγωγών. Ωστόσο υπάρχουν οι εξαιρέσεις… Για παράδειγμα οι παραγωγοί σε αρκετά χωριά πέριξ του Αγρινίου (Καμαρούλα, Αβόρανη, Καινούργιο) μετρούν μεγάλες απώλειες στην παραγωγή τους από τις πρόσφατες χαλαζοπτώσεις.

Όμως τα προβλήματα δεν λείπουν ακόμα και στις περιοχές που ο καιρός στάθηκε «σύμμαχος» των παραγωγών. Στην περιοχή του Αιτωλικού για παράδειγμα η φετινή σοδιά φαίνεται να είναι πολύ καλή και οι ελαιοπαραγωγοί της περιοχής εύχονται να συνεχίσει να είναι ο καιρός ευνοϊκός μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου, καθώς τότε εκτιμούν πως θα ξεκινήσουν την συγκομιδή. Ωστόσο για τους ελαιοπαραγωγούς μέχρι στιγμής τίθεται ακόμη ένα μεγάλο ζήτημα, αυτό της έλλειψης εργατών γης!

Οι διαδικασίες για να βρεθούν «χέρια» ξεκινούν κάθε χρόνο πολύ νωρίτερα, διότι, από τότε που ξεκίνησε αυτό το φαινόμενο κάθε χρόνο διαπιστώνουν πως λιγοστεύουν τα χέρια και φέτος που ήδη κάνουν τις πρώτες επαφές με αλλοδαπούς εργάτες επαληθεύονται οι φόβοι τους, καθώς ήδη βλέπουν ότι δεν βρίσκουν άτομα για να μαζέψουν τις ελιές τους!

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου ελαιοπαραγωγών Αιτωλικού Φώτης Ακρίδας μιλώντας στη «Σ» για το θέμα, τόνισε:

Ο Φώτης Ακρίδας

«η παραγωγή είναι ικανοποιητική φέτος. Υπάρχει παραγωγή, καθώς μας βοήθησε και ο καιρός, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, εδώ στην περιοχή του Αιτωλικού δηλαδή δεν είχαμε χαλάζι και άλλες ζημιές. Τα δένδρα μας είναι φέτος φορτωμένα και θέλω να πιστεύω πως θα μας πάει καλά και ο καιρός μέχρι το τέλος Οκτωβρίου ή το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου, που θα ξεκινήσουμε την συγκομιδή.

Πέρυσι είχαμε τη μισή παραγωγή απ’ ότι φαίνεται να έχουμε φέτος και οι τιμές ήταν ικανοποιητικές. Σίγουρα δεν ήταν αυτό που αναμέναμε δεδομένου πως αυξήθηκε πάρα πολύ το κόστος παραγωγής, αλλά ήταν ικανοποιητικές ας πούμε.

Η έλλειψη εργατών γης για τη συγκομιδή ελιάς τα τελευταία χρόνια μας δημιουργεί πρόβλημα και σίγουρα φέτος που η παραγωγή είναι καλύτερη το πρόβλημα θα είναι μεγαλύτερο. Αυτό είναι σημαντικό ζήτημα πλέον, από τα βασικότερα.

Πέρυσι με τη μισή παραγωγή πολλοί ελαιοπαραγωγοί δεν κατάφεραν να μαζέψουν όλη την παραγωγή τους και βλέπουμε και φέτος πως μειώθηκαν και πάλι τα εργατικά χέρια. Δεν υπάρχουν επίσης και Έλληνες για να μαζέψουν ελιές. Τα μεροκάματα είναι πολύ καλά και δεν έρχεται για δουλειά κανείς. Δεν μιλάμε για μεροκάματα των 25 ευρώ, αλλά παραπάνω.

Οι Έλληνες έχουν εφησυχαστεί από τα επιδόματα και δεν αναζητούν εργασία στις ελιές. Είμαστε σε μεγάλο αδιέξοδο ως προς αυτό το ζήτημα. Επίσης, φέτος η απόφαση που ελήφθη από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης για τις ελιές καλαμών μας καλύπτει μερικώς, φαίνεται πως «λύνονται» τα χέρια των εμπόρων, που θα μπορέσουν να εξαγάγουν τις ελιές παρά τα τόσα προβλήματα, που μπορεί να προκύπτουν από τη λύση αυτή που δόθηκε.

Τα προβλήματα όμως αυτά θα τα βλέπουμε ένα – ένα και θα τα αντιμετωπίζουμε, αλλά το πρόβλημα των εργατών γης δεν αντιμετωπίζεται. Ένας εργάτης γης μαζεύει από 6 έως 8 τόνους αναλόγως το πόσο βοηθάει το δένδρο και η ωρίμανση του καρπού.

Φανταστείτε τώρα έναν ελαιοπαραγωγό,που θέλει να μαζέψει 40 και 100 τόνους και πόσους εργάτες γης του δικαιολογεί το Kράτος, το οποίο στα 25 στρέμματα δικαιολογεί έναν εργάτη γης. Ο αριθμός αυτών των στρεμμάτων μπορεί να αποδώσει και 30 τόνους ελιές.

Ένα άτομο μπορεί να μαζέψει τόσες ελιές; Είναι δυνατόν; Η προσωπική εργασία για τους ελαιοπαραγωγούς είναι κανόνας, αλλιώς δεν γίνεται τίποτε απολύτως. Επιπροσθέτως, σ’ αυτό σκεφτείτε και την έλλειψη εργατών που υπάρχει φέτος, αλλά και τα τελευταία χρόνια και συνεχώς βλέπουμε να αυξάνεται η έλλειψη αυτή».

Εργάτες γης: Αυξάνονται οι άδειες διαμονής αλλά μάλλον δεν φτάνουν – 1.500 θέσεις στη Δυτική Ελλάδα

Την αύξηση του ανώτατου αριθμού αδειών διαμονής για εργασία πολιτών τρίτων χωρών καθορίζει ΚΥΑ, η οποία πήρε ΦΕΚ, σε μια προσπάθεια να επιλυθεί το πρόβλημα με τους εργάτες γης, που αντιμετωπίζει ο πρωτογενής τομέας.

Ειδικότερα, ο πρωτογενής τομέας βρίσκεται σε δυσμενή κατάσταση, με συνέπειες σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο, λόγω της έλλειψης εργατικών χεριών με τα προβλήματα της μετάκλησης εργατών γης από τρίτες χώρες να παραμένουν.

Έτσι, σύμφωνα με απόφαση των υπουργών Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Εξωτερικών Μετανάστευσης και Ασύλου, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας συμπληρώνεται το ανώτατο όριο αδειών διαμονής για εποχική εργασία για τα έτη 2021 και 2022 με 1.500 θέσεις για εργάτες γης.

Να σημειωθεί ότι στα όρια αδειών διαμονής των Περιφερειών, προβλέπεται, ανά περιφερειακή ενότητα, δυνατότητα προσαύξησης έως 10%, ώστε να καλύπτονται απρόβλεπτες και έκτακτες ανάγκες σε θέσεις εργασίας ή/και ειδικότητες που δεν συμπεριλαμβάνονται στην παρούσα ΚΥΑ.

Κωνσταντίνος Χονδρός – Εφημερίδα ‘Συνείδηση” 

Αγρίνιο: Στο ζενίθ και από νωρίς η ζήτηση λόγω ενεργειακής κρίσης – «Απάντηση» τα καυσόξυλα

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ