Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας: Εργαστήρι Πολιτιστικής Βιομηχανίας με θέμα τον Αη - Συμιό

17ο Εργαστήρι Πολιτιστικής Βιομηχανίας (Creative@Hubs) του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας με τίτλο «ΑΗ-ΣΥΜΙΟΣ-Η Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά ως Παράγοντας Βιώσιμου Πολιτιστικού Τουρισμού»

285743186_10159486178349681_6772604460231998353_n

17ο Εργαστήρι Πολιτιστικής Βιομηχανίας (Creative@Hubs) του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας με τίτλο «ΑΗ-ΣΥΜΙΟΣ-Η Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά ως Παράγοντας Βιώσιμου Πολιτιστικού Τουρισμού»

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το 17ο εργαστήρι πολιτιστικής βιομηχανίας που διενεργήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος “Creative@Hubs”, το Σάββατο 11 Ιουνίου, με κεντρικό  θεματικό άξονα την βαρύνουσα σημασία που έχει το πανηγύρι του Άη Συμιού για την τοπική κοινωνία και την πρωτοβουλία εγγραφής και τελικής ένταξής του στο κατάλογο της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO. Το 17ο εργαστήρι με τίτλο «ΑΗ-ΣΥΜΙΟΣ-Η Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά ως Παράγοντας Βιώσιμου Πολιτιστικού Τουρισμού» έλαβε χώρα στον αύλειο χώρο του κτιρίου Χρυσόγελου με τον κατάλληλο υλικοτεχνικό εξοπλισμό.

Το εργαστήριο άνοιξε ο Hub Manager του προγράμματος Βασίλειος Αρτίκος μαζί με το Δήμαρχο Ι.Π. Μεσολογγίου Κωνσταντίνο Λύρο οι οποίοι  καλωσόρισαν τους συμμετέχοντες προλογίζοντας ταυτόχρονα το θέμα. Στη συνέχεια παρουσίασαν στο κοινό τους δύο εισηγητές, την Δρ. Ελένη Καρανικόλα-Τσουβέλα (εκπαιδευτικό-ερευνήτρια) και τον Κωνσταντίνο Σοκόλα (κοινωνιολόγο-ιστορικό), κάνοντας παράλληλη αναφορά στο σκοπό του εργαστηρίου που είναι  η προβολή  του ιδιαίτερου μυστικιστικού αυτού  δρώμενου και στους τρόπους με τους οποίους θα μπορέσει να αποτελέσει παράγοντα και μοχλό ανάπτυξης του τοπικού πολιτιστικού τουρισμού.

Παίρνοντας τον λόγο η πρώτη ομιλήτρια Δρ. Ελένη Καρανικόλα-Τσουβέλα έκανε μια ιστορική αναδρομή στην πορεία του πανηγυριού στο πέρασμα των χρόνων αναφέροντας ότι η πρώτη ιστορική καταγραφή του πραγματοποιήθηκε τρία χρόνια μετά την Έξοδο του Μεσολογγίου, με την μετεγκατάσταση των Μεσολογγιτών στην πόλη, οι οποίοι αφού μετέβησαν στο μοναστήρι του Αγίου Συμεών τέλεσαν μνημόσυνο προς τιμήν των Πεσόντων της Εξόδου. Καθιερώθηκε έκτοτε ως παλλαϊκό δρώμενο με ιστορικό, θρησκευτικό και συμβολικό χαρακτήρα. Υπογράμμισε ότι ο εορτασμός του (2 φορές το χρόνο) συνδέεται με την αναγέννηση της φύσης και ενέχει στοιχεία διονυσιακής έκστασης. Τέλος τόνισε ότι διέπεται από κανόνες και τελετουργικές πρακτικές αναλλοίωτες στο πέρασμα του χρόνου (τρόπος συμμετοχής, ενδεδειγμένη ενδυμασία, παράδοση σκυτάλης από γενιά σε γενιά).

Στη συνέχεια το λόγο έλαβε ο δεύτερος ομιλητής  Κωνσταντίνος Σοκόλας ο οποίος ανέφερε πως η προστασία του πανηγυριού και κατ’ επέκταση της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς αποτελεί υποχρέωση αλλά και ως εν δυνάμει εργαλείο ανάπτυξης της τοπικής οικονομίας κι ότι ο παγκόσμιος πλούτος των παραδόσεων είναι πλέον ένα κίνητρο για ταξίδια, με τους τουρίστες να αναζητούν να μάθουν για νέα πολιτιστικά δρώμενα. Υποστήριξε πως ο Τουρισμός είναι ζωτικής σημασίας καθώς αποτελεί πηγή εισοδήματος και απασχόλησης. Οι πολιτιστικές αξίες που μπορούν να βιώσουν και να απολαύσουν οι τουρίστες προκαλούν θετικές οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Η οικονομική προστιθέμενη αξία δύναται να προσδιοριστεί με τις θέσεις εργασίας που δημιουργούνται λόγω των αυξανόμενων επισκέψεων και του κεφαλαίου που παραμένει στην πόλη ενώ η κοινωνική αξία προσμετράται με την ενδυνάμωση της κοινότητας αλλά και τη μάθηση δεξιοτήτων από γενιά σε γενιά.

Με τη λήξη του εργαστηρίου ακολούθησε εποικοδομητική συζήτηση με το κοινό και στη συνέχεια  οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να μυηθούν στον χαρακτήρα του πανηγυριού μέσω της ξενάγησης στην διαδραστική έκθεση που υλοποιήθηκε από τον συνεργάτη του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας και Hub Manager του προγράμματος Creative@hub Βασίλη Αρτίκο, με τη συνδρομή του πολιτιστικού συλλόγου «Άη Συμιός», του Πνευματικού Κέντρου και του Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου με θέμα: «Το πανηγύρι του Άη Συμιού» με  ιστορικά κειμήλια και φωτογραφίες του πανηγυριού.

«ΤΟ ΝΗΜΑ» του Βαγγέλη Παπαθανασίου στο Αγρίνιο, την Τετάρτη 29 Ιουνίου