ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΠολιτικα ΝεαΈρχονται… δημοσκοπήσεις!

Έρχονται… δημοσκοπήσεις!

Έρχονται… δημοσκοπήσεις!

 

Δηλώσεις πολιτικών όλων των βαθμίδων επί παντός επιστητού σε κάθε διαθέσιμο μέσο και με οποιαδήποτε αφορμή, παραιτήσεις και μετακινήσεις προσώπων, «αριθμολογία» γύρω από τον «μαγικό αριθμό» 180, ονοματολογία, σεναριολογίες (συγ)κυβέρνησης, «τριγμοί» στο κυβερνητικό επιτελείο – «αέρας εξουσίας» στην αντιπολίτευση, παροχές, προγράμματα, φοροελαφρύνσεις και… στο βάθος εκλογές. Κάπως έτσι φαίνεται πως διαμορφώνεται η κατάσταση στο πολιτικό σκηνικό τις τελευταίες εβδομάδες, αρχής γεννωμένης από την Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και τις καθιερωμένες ομιλίες των πολιτικών αρχηγών εκεί. Και αν όλα αυτά δεν καταμαρτυρούν και σε εσάς τους ίδιους ότι οι εκλογές πλησιάζουν, τότε θα πρέπει να σας το ψιθυρίζουν από τα ακουστικά των τηλεφώνων σας οι απανωτές δημοσκοπήσεις που διεξάγονται αυτόν τον καιρό.

Μπορεί λοιπόν η πρόσφατη δημοσκόπηση της PublicIssue για λογαριασμό της Εφημερίδας των Συντακτών να «άναψε φωτιές», αφού δείχνει τον ΣΥΡΙΖΑ να προηγείται με 11 ολόκληρες ποσοστιαίες μονάδες της Νέας Δημοκρατίας, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν θα αρχίσουν να βλέπουμε όλο και συχνότερα το φως της ημέρας δημοσκοπήσεις, καθώς οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να έχουν «εικόνα της αγοράς». Άλλωστε ο αριθμός των δημοσκοπήσεων αποτελεί μια καλή στατιστική ένδειξη για την ημερομηνία των εκλογών: όσο αυξάνονται τόσο πλησιάζουμε, ενώ η απότομη διακοπή των δημοσιεύσεων μας λέει ότι φτάσαμε στο τελευταίο δεκαπενθήμερο πριν τις εκλογές.

Η τελευταία έρευνα που έπεσε στην αντίληψή μας, είναι πανελλαδική και διεξάγεται τηλεφωνικά από το ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα της χώρας. Αν και η χρήση προμαγνητοφωνημένων ερωτήσεων απογοητεύει, θα προτιμούσαμε να μπορούσαμε να μιλήσουμε με έναν άνθρωπο για την ψήφο μας που θα κάνει τη διαφορά, αυτές παρουσιάζουν αρκετό ενδιαφέρον. Έτσι, η ερώτηση για το κατά πόσο οι πολιτικοί ενδιαφέρονται ή όχι για τα προβλήματα του λαού, είναι μια ερώτηση που δεν την συναντάμε και τόσο συχνά σε αντίστοιχες δημοσκοπήσεις και επιφυλασσόμαστε για το αποτέλεσμα που θα βγάλει. Επίσης όμως, άλλες φορές έχουμε συνηθίσει να έχουμε στη διάθεσή μας μεγαλύτερη «γκάμα» κομμάτων για να επιλέξουμε πιο θα σταυρώσουμε, αν και αναγνωρίζουμε ότι το «ενδιαφέρον» είναι μεγάλο και η παράθεση κομμάτων επί κομμάτων, μπορεί να κουράσει τον ερωτώμενο ακροατή και να κλείσει το ακουστικό!

 

Κώστας Καρακώστας

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr