ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΈρχονται Τμήματα Αγροτών στα Επιμελητήρια – Π.Τσιχριτζής: “Για την Αιτωλοακαρνανία θα σημαίνει πολλά”

Έρχονται Τμήματα Αγροτών στα Επιμελητήρια – Π.Τσιχριτζής: “Για την Αιτωλοακαρνανία θα σημαίνει πολλά”

Έρχονται Τμήματα Αγροτών στα Επιμελητήρια – Π.Τσιχριτζής: “Για την Αιτωλοακαρνανία θα σημαίνει πολλά”

Έρχονται Τμήματα Αγροτών στα Επιμελητήρια σύμφωνα με την εφημερίδα “Συνείδηση”, στην οποίο ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας Π. Τσιχριτζής τονίζει μεταξύ άλλων: “Το επιδιώκαμε εδώ και καιρό, για την Αιτωλοακαρνανία θα σημαίνει πολλά”.

Αναλυτικά το δημοσίευμα: 

Την προώθηση διαδικασιών για τη δημιουργία Τμημάτων Αγροτών στα Επιμελητήρια της χώρας ανακοίνωσε προ ημερών ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης, σε σύσκεψη που είχε με εκπροσώπους συνεταιριστικών οργανώσεων στα Τρίκαλα.

Όπως είπε ο κ. Αυγενάκης, βασική συνιστώσα της πολιτικής της κυβέρνησης είναι η στήριξη της επιχειρηματικότητας στον πρωτογενή τομέα και στο πλαίσιο αυτό πρέπει να λειτουργήσουν τα Αγροτικά Τμήματα σε κάθε Επιμελητήριο. Επίσης, όπως είπε, με τη λειτουργία Τμημάτων Αγροτών στα Επιμελητήρια θα ξεκαθαρίσει ποιοι είναι κατ’ επάγγελμα αγρότες και ποιοι όχι.

Μέσω της συμμετοχής τους στα Επιμελητήρια οι αγρότες, εκτιμάται ότι θα αποκτήσουν περισσότερες γνώσεις και ενημέρωση για τη διαχείριση ευρωπαϊκών προγραμμάτων.

«Όταν κάποιος έχει γνώσεις και πληροφορίες, μπορεί να κάνει θαύματα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λευτέρης Αυγενάκης, ο οποίος τόνισε ότι το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, δεν είναι υπουργείο επιδοτήσεων, αλλά υπουργείο που συμβάλει στην ανάπτυξη της χώρας μας.

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας Παναγιώτης Τσιχριτζής μιλώντας στη «Σ» σχολίασε θετικά την πρόθεση του Υπουργείου, επισημαίνοντας παράλληλα ότι «η ένταξη των αγροτών στα Επιμελητήρια είναι κάτι που εμείς το επιδιώκαμε εδώ και καιρό και σε περιοχές όπως η Αιτωλοακαρνανία με σημαντική αγροτική παραγωγή θα σημαίνει πολλά».

Ο Παναγιώτης Τσιχριτζής

«Δεν ανακαλύπτουμε βέβαια τον τροχό» πρόσθεσε ο Π. Τσιχριτζής εξηγώντας ότι Τμήματα Αγροτών είναι κάτι που ισχύει στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, ενώ στη γειτονική Ιταλία υπάρχει Τμήμα Αγροτών ακόμη και στο Επιμελητήριο της Ρώμης.  «Ο αγρότης που δρα ως επιχειρηματίας και εκδίδει τιμολόγια θα πρέπει να είναι ενταγμένος σε ένα Επιμελητήριο, το ίδιο ισχύει και για τους συνεταιρισμούς, γιατί μέχρι σήμερα μόνο οι συνεταιρισμοί που είχαν εξαγωγικό προσανατολισμό είναι ενταγμένοι στα Επιμελητήρια» εξήγησε ο Π. Τσιχριτζής και πρόσθεσε ότι πρέπει και η αγροτική επιχειρηματικότητα να αποκτήσει θεσμική εκπροσώπηση μέσα από τα Επιμελητήρια.

Σύμφωνα τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανία, όπως συμβαίνει σήμερα με τα υπόλοιπα Τμήματα των Επιμελητηρίων, το εμπορικό, των υπηρεσιών, το μεταποιητικό, το ίδιο θα συμβεί και με τα Τμήματα των Αγροτών, που θα υποστηρίζουν τους επαγγελματίες αγρότες, είτε μέσα από διάφορα χρηματοδοτικά προγράμματα, είτε μέσω τεχνογνωσίας που παρέχουν τα Επιμελητήρια.

Η ιδέα της ένταξης των αγροτών στα Επιμελητήρια είχε τεθεί ως ιδέα από τα τρία Επιμελητήρια της Δυτικής Ελλάδας (Αχαΐα, Ηλεία, Αιτωλοακαρνανία) στη ΔΕΘ πριν από αρκετά χρόνια και τόσο το Υπουργείο, όσο και η νέα ΠΑΣΕΓΕΣ, αλλά και άλλοι φορείς εμφανίζονταν κατ΄αρχήν θετικοί. Ωστόσο από την πλευρά του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης η συζήτηση αυτή «πάγωσε» το 2020. Πλέον όμως η όλη υπόθεση φαίνεται ότι έχει ωριμάσει αρκετά και η κυβέρνηση φαίνεται ότι είναι πλέον αποφασισμένη να προχωρήσει.

Η επικείμενη ένταξη των αγροτών στο Επιμελητήρια και η δημιουργία Αγροτικών

Τμημάτων σε αυτά είναι και ένας από τους βασικούς λόγους που οδήγησε την κυβέρνηση να μεταθέσει για άλλη μια φορά τις επιμελητηριακές εκλογές. Με βάση τροπολογία που πέρασε στη Βουλή οι εκλογές μετατέθηκαν για ένα χρόνο, στα τέλη του 2024, προκειμένου σε αυτές να συμμετάσχουν και οι αγρότες που θα ενταχθούν στα Τμήματα αγροτών. Σε διαφορετική περίπτωση η δημιουργία αγροτικών Τμημάτων στα Επιμελητήρια θα πήγαινε σχεδόν μια τετραετία πίσω… Αυτός είναι και ο βασικός, αλλά και τεχνικός λόγος για την μετάθεση των επιμελητηριακών εκλογών.

Πλέον οι άνθρωποι του αγροτικού χώρου περιμένουν με ενδιαφέρον τη δημοσιοποίηση των όρων ένταξης των αγροτών στα Επιμελητήρια, που θα συμφωνηθεί μεταξύ του Υπουργείου και όλων των εμπλεκομένων.

Δημήτρης Παπαδάκης – Εφημερίδα “Συνείδηση”

Η Μελίνα Κανά στο κτήμα Πιθάρι

 

 

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

τελευταια νεα →

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ