ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑθλητικα ΝεαΕΠΣΑ: Νέα δεδομένα στα πρωταθλήματα – Σχολή προπονητών UEFA B στην Αιτωλοακαρνανία

ΕΠΣΑ: Νέα δεδομένα στα πρωταθλήματα – Σχολή προπονητών UEFA B στην Αιτωλοακαρνανία

ΕΠΣΑ: Νέα δεδομένα στα πρωταθλήματα – Σχολή προπονητών UEFA B στην Αιτωλοακαρνανία

Ειδήσεις έβγαλε η ενημερωτική συνάντηση με τα σωματεία της Α’ Κατηγορίας που έγινε προ ημερών στο Μεσολόγγι, με πρωτοβουλία της ΕΠΣ Αιτωλοακαρνανίας. Σε αυτή την ενημέρωση προέκυψαν τα νέα δεδομένα που θα υπάρχουν στα τοπικά πρωταθλήματα και με τα οποία θα πρέπει τα σωματεία να εναρμονιστούν.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ θα υπάρχουν αλλαγές αναφορικά με τις προϋποθέσεις των προπονητών που θα βρίσκονται στους πάγκους. Συγκεκριμένα στο πρωτάθλημα της Α’ Κατηγορίας οι προπονητές των ομάδων θα πρέπει να διαθέτουν υποχρεωτικά δίπλωμα προπονητή UEFA B και πάνω, με ενεργή κάρτα τριετίας.

Παρά το γεγονός ότι ακόμη δεν έχει κοινοποιηθεί ο νέος κανονισμός προπονητών της ΕΠΟ για το έτος 2022-23, στο πρωτάθλημα της Α’ Κατηγορίας της ΕΠΣΑ θεωρείται δεδομένο ότι η προκήρυξη θα έχει αυτή την προϋπόθεση και τα σωματεία ενημερώθηκαν σχετικά στην εν λόγω συνάντηση. Υπενθυμίζεται εδώ πως μέχρι την προηγούμενη σεζόν υπήρχε η δυνατότητα να μην ισχύει αυτή η υποχρεωτικότητα, εφόσον ο αριθμός των προπονητών που ήταν δηλωμένοι με αυτά τα προσόντα στον Σύνδεσμο Προπονητών Αιτωλοακαρνανίας, δεν ήταν διπλάσιος από τον αριθμό των σωματείων. Όμως στη νέα σεζόν ξεκαθαρίστηκε ότι αυτή η εξαίρεση δεν θα ισχύει.

Σε ότι αφορά τις μικρότερες κατηγορίες αλλά και στις ακαδημίες, στο κομμάτι των προπονητών προϋπόθεση αποτελεί η κατοχή διπλώματος UEFA C και πάνω και φυσικά η ενεργή κάρτα τριετίας. Εδώ όμως θα συνεχίσει να ισχύει η εξαίρεση του αριθμού των προπονητών που είναι δηλωμένοι στον σύνδεσμο προπονητών του νομού, αν δεν είναι διπλάσιος από τον αριθμό των σωματείων.

Μια πρώτη προκήρυξη για το πρωτάθλημα Α’ Κατηγορίας αναμένεται να εκδοθεί τις επόμενες ημέρες και φυσικά σε αυτή θα συμπεριλαμβάνονται τα παραπάνω. Από εκεί και πέρα μεγάλο ενδιαφέρον συγκεντρώνει ο αριθμός των σωματείων που θα δηλώσουν συμμετοχή σε αυτό το πρωτάθλημα. Στην προαναφερόμενη συνάντηση ο αριθμός των σωματείων που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση ήταν μονοψήφιος. Υπενθυμίζεται ότι τα σωματεία που έχουν δικαίωμα συμμετοχής στο φετινό πρωτάθλημα της Α’ Κατηγορίας είναι 14.

Αν δεν δηλώσουν τελικά συμμετοχή και οι 14 ομάδες που έχουν αυτό το δικαίωμα, τότε η ΕΠΣΑ θα συμπληρώσει τον αριθμό από τις ομάδες της Β’ Κατηγορίας με βάση την κατάταξή τους και βέβαια μέχρι έναν συγκεκριμένο αριθμό που θα ορίζεται στην σχετική προκήρυξη. Αν δεν γίνει κατορθωτό εντέλει ο αριθμός των ομάδων της Α’ Κατηγορίας να είναι 14, τότε προφανώς θα υπάρξει διαφοροποίηση στον τρόπο διεξαγωγής του πρωταθλήματος λόγω του αριθμού των αγωνιστικών που θα μπορούν να υπάρξουν. Ενδεχομένως να συμπεριληφθεί για παράδειγμα μπαράζ για την ανάδειξη του πρωταθλητή.

Αυτονόητο είναι οι πιθανές αλλαγές που θα υπάρξουν στην Α’ Κατηγορία να επηρεάσουν και τις μικρότερες κατηγορίες, αν και εκεί πολλά πράγματα αναφορικά με την διεξαγωγή των πρωταθλημάτων αυτών θα εξαρτηθούν και από το πόσες ομάδες θα δηλώσουν συμμετοχή σε αυτά. Πάντως το συνολικό τοπίο αναφορικά με τα πρωταθλήματα της ΕΠΣΑ τη νέα σεζόν και τον τρόπο διεξαγωγής τους, αναμένεται να έχει ξεκαθαρίσει περίπου έως τις 20 Αυγούστου όπου θα γίνουν γνωστά τα πάντα. Εννοείται πως σχετικά με το πρωτάθλημα της Α’ Κατηγορίας αυτό θα γίνει νωρίτερα.

Η σημαντική εξέλιξη που έχει να κάνει με το κομμάτι των προπονητών, είναι ότι η ΕΠΣΑ έχει θέσει ως στόχο την λειτουργία στο νομό σχολής προπονητών UEFA B πριν την έναρξη των πρωταθλημάτων, κάτι που θα διευκολύνει αρκετούς από αυτούς να αναβαθμιστούν σε σχέση με τα προσόντα που διαθέτουν. Αυτό θα επηρεάσει σε ένα βαθμό και τα προαναφερόμενα σε σχέση με τα πρωταθλήματα.

Εδώ να σημειωθεί ότι οι σχολές αυτές λειτουργούν σε δύο φάσεις, όπου η κάθε φάση διαρκεί δύο εβδομάδες και για την απόκτηση του διπλώματος υπάρχει θεωρητικό και πρακτικό μέρος σε κάθε μία από αυτές. Όσοι προπονητές έχουν περάσει από τη μία φάση, έχουν δικαίωμα να βρίσκονται στον πάγκο ομάδας ως κάτοχοι του σχετικού διπλώματος για μία διετία, έως ότου περάσουν και την δεύτερη φάση. Βέβαια έχουν την δυνατότητα παράλληλα και αυτοί που έχουν περάσει μέχρι τώρα την πρώτη φάση σε παρόμοια σχολή, να περάσουν και τη δεύτερη και να είναι κάτοχοι του εν λόγω διπλώματος κανονικά.

agriniara.gr

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ