Η επόμενη μέρα

Η επόμενη μέρα

Αγώνας δρόμου για τις υπηρεσίες της Π.Ε Αιτωλ/νίας και των δήμων για την αποκατάσταση των ζημιών

Η επόμενη μέρα

Η Αντιπεριφερειάρχης Αιτωλοακαρνανίας Χριστίνα Σταρακά μιλώντας στον Δυτικά FM 96,1 έδωσε την πλήρη εικόνα της επόμενης ημέρας από την θεομηνία

 

Την δύσκολή κατάσταση που άφησε πίσω της η θεομηνία που έπληξε την Αιτωλοακαρνανία, προσπαθούν να αντιληφθούν, να εκτιμήσουν και να αντιμετωπίσουν τα επιτελεία των δήμων και της Π.Ε Αιτωλ/νίας., πριν επιδεινωθεί πάλι ο καιρός, που πιθανότατα θα γίνει μεθαύριο Παρασκευή. Χθες το πρωί, που η ισχυρή κακοκαιρία υποχώρησε, η προσπάθεια για να δοθεί λύση στα πολυσύνθετα προβλήματα εντάθηκε με αποτέλεσμα οι διαδικασίες και απαραίτητες εργασίες να τρέχουν γρηγορότερα και αρκετά παρά τις μεγάλες δυσκολίες που άφησε πίσω του ο καιρός.

Στον δήμο Θέρμου, ο οποίος υπέστη σοβαρή προβλήματα από την κακοκαιρία, το Αργυρό Πηγάδι παρέμεινε αποκλεισμένο, ενώ οι εκτιμήσεις είναι ότι σήμερα θα απεγκλωβιστεί, μαζί με τις λιγοστές οικογένειες που είναι εκεί για μέρες και είναι καλά στην υγεία τους. Χθες το πρωί, ο δρόμος Κόνισκας-Διπλάτανου ήταν κλειστός και με την συνδρομή ιδιωτικών μηχανημάτων κατά την διάρκεια της ημέρας θα άνοιγε, όπως επίσης και ο δρόμος Πέρκου Περίστας άνοιξε από τα μηχανήματα της Π.Ε Αιτωλ/νίας τα οποία ελευθέρωσαν και τον δρόμο Νεροσυρτίου, Χαλικιού. Στον ορεινό όγκο επίσης ο δρόμος του Λαμπιρίου είχε προβλήματα και χάριν της συνεργασίας εργαζομένων της Π.Ε Αιτωλ/νιας και ιδιωτών-κατοίκων της περιοχής, χθες κατέληξε να ανοίξει ο δρόμος και προς τις δύο κυκλοφορίες, αφού προχθές δεν ήταν εφικτό να ανοίξει η μία εκ των δύο λωρίδων κυκλοφορίας.

Στην ορεινή Ναυπακτία, το κομμάτι της Αιτωλ/νιας που καταπονήθηκε περισσότερο, χθες έγινε κάθε προσπάθεια ώστε οι εργασίες διάνοιξης του οδικού δικτύου, για τα πέντε συνολικά ορεινά αποκλεισμένα χωριά να φέρουν αποτέλεσμα.. Οι εργασίες από μηχανήματα της πρώην νομαρχίας, αλλά και τα μισθωμένα, για την διάνοιξη του δρόμου  Άνω Χώρα – Αράχωβα ήταν σε εξέλιξη από νωρίς χθες το πρωί, όπως επίσης και για τον  δρόμο Νεοχωρίου Αράχοβας, αλλά και προς τα αποκλεισμένα χωριά Περίστα – Άγιος Δημήτριος – Λιβαδάκι, Νεοχώρι. Χθες, κατά την Αντιπεριφερειάρχη κα Χριστίνα Σταρακά που μίλησε στο Δυτικά FM, ξεκίνησαν οι Τεχνικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για την καταγραφή των ζημιών. Παράλληλα, υπήρχε παρακολούθηση στο γεωλογικό φαινόμενο που σημειώθηκε στην Κλεπά, για την οποία η κα Σταρακά δήλωσε «Χθες τα ξημερώματα είχαμε μία αναφορά για μία κοπέλα 22 χρονών που έχριζε ιατρικής περίθαλψης και ήταν εγκλωβισμένη σ’ αυτό το χωριό. Μέσω του Επιχειρησιακού Κέντρου της Γενικής Γραμματείας κάναμε ενέργειες σηκώθηκε ελικόπτερο και παρέλαβε την κοπέλα γύρω στις 12 το μεσημέρι. Στο ελικόπτερο επέβαιναν τρία άτομα συνολικά και μία γεωλόγος προκειμένου να εκτιμήσει την κατάσταση. Δόξα το Θεώ έγινε η μεταφορά, πήγαν όλα καλά με την ασθενή και τη μεταφέραμε στο Κέντρο Υγείας. Συνεχίσαμε τις ενέργειές μας προκειμένου να δούμε τι θα κάνουμε με το υπόλοιπο χωριό, οι γεωλόγοι που ήρθαν από Αθήνα και Πάτρα κρίνανε ότι πρέπει να γίνει μερική εκκένωση του χωριού, η οποία ξεκίνησε χθες το απόγευμα και ολοκληρώθηκε το βράδυ.  Στο εξής δεν υπήρχε κανένας κίνδυνος για τις ζωές. Να σημειώσουμε ότι η εκκένωση ήταν προληπτική και όχι αναγκαστική. Μεταφέρθηκαν πολλοί κάτοικοι που δεν ήθελαν να φύγουν από το χωριό στο πάνω μέρος του χωριού που είναι ασφαλές  και οι υπόλοιποι φύγανε με ίδια μέσα ή με ένα λεωφορείο που είχε εκεί η Πυροσβεστική. Δόξα το Θεό δεν μιλάμε για κίνδυνο ανθρώπινης ζωής στην ορεινή Ναυπακτία».

Στον Εύηνο, χθες το πρόβλημα με την ύδρευση του Μεσολογγίου συνέχισε να υφίσταται, όπως επίσης και το θέμα των πλημμυρισμένων καλλιεργειών. Η κα Σταρακά είπε ότι η στάθμη του νερού ήταν μειωμένη και ίσως σήμερα με την συνεργασία τωγ υπηρεσιών του δήμου Μεσολογγίου και της Π.Ε Αιτωλ/νιας τα προβλήματα θα διευθετηθούν Στον Ίναχο, σημειώθηκαν πλημμύρες από την υπερχείλιση του ποταμού στις περιοχές Πατιόπουλο, Αγρίδι, Εμπεσός, Σταθά, Αμοργιανοί, Ποδογορά, και  παρασύρθηκαν λιθοδομές στήριξης στην κοίτη του ποταμού. Τα δύο ιστορικά γεφύρια, αυτό της Τέμπλας στα Βρουβιανά και του Αυλακίου, υπέστησαν σοβαρές ζημιές οι οποίες αποκαλύφθηκαν από την μείωση της στάθμης του νερού. Συγκεκριμένα, για το γεφύρι της Τέμπλας, στο οποίο οι ζημιές είναι μικρότερου βεληνεκούς,  υπάρχει δέσμευση από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος ότι θα αναλάβει την αποκατάσταση της, ενώ η γέφυρα του Αυλακιού, που οι ζημιές ήταν μεγαλύτερες, θα παραμένει αρκετό χρονικό διάστημα κλειστή μέχρι να ολοκληρωθεί η αποκατάστασή της.

Κων/νος Χονδρός

 

 

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr