ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΕργασιαΕπιτυχόντες ΑΣΕΠ κατά Υπουργείου Εσωτερικών: «Μας τιμωρούν και μας βάζουν εμπόδια»! Τι αναφέρει εκπρόσωπός τους στο «Δυτικά FM»

Επιτυχόντες ΑΣΕΠ κατά Υπουργείου Εσωτερικών: «Μας τιμωρούν και μας βάζουν εμπόδια»! Τι αναφέρει εκπρόσωπός τους στο «Δυτικά FM»

Επιτυχόντες ΑΣΕΠ κατά Υπουργείου Εσωτερικών: «Μας τιμωρούν και μας βάζουν εμπόδια»!  Τι αναφέρει εκπρόσωπός τους στο «Δυτικά FM»

Έντονες είναι οι αντιδράσεις των επιτυχόντων του πρόσφατου διαγωνισμού του ΑΣΕΠ για προσλήψεις στο Δημόσιο, οι οποίοι έχουν στραφεί ακόμη και νομικά κατά της Ανεξάρτητης Αρχής κατηγορώντας την ότι συνεχίζει να προκηρύσσει θέσεις μέσω προκηρύξεων “Κ” κάτι που κατά την εκτίμησή τους δεν θα έπρεπε πλέον να γίνεται αφού έχει διεξαχθεί διαγωνισμός.

Οι τελευταία εξέλιξη είναι ότι οι επιτυχόντες θα συγκεντρωθούν στο Σύνταγμα και θα διαμαρτυρηθούν στις 23 Φεβρουαρίου στις 12 το πρωί έξω από το κτίριο στο οποίο στεγάζεται το Υπουργείο Εσωτερικών ενώ θα επιδιώξουν συνάντηση με την αρμόδια υπουργό Νίκη Κεραμέως. Στον υπό ίδρυση σύλλογό τους, μάλιστα, έχουν μέχρι στιγμής συγκεντρώσει περισσότερες από 600 υπογραφές ενδιαφερόμενων-επιτυχόντων του περσινού διαγωνισμού.

Η Αγρινιώτισσα οικονομολόγος Όλγα – Ηρώ Οικονόμου, η οποία είναι μπροστά στις δράσεις που γίνονται σε όλα τα επίπεδα όπως και η συνάδελφός της Μυριάνθη Μουσά, μίλησε την Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου στην εκπομπή της Φόνης Γερμενή «Μαζί Δυτικά» στο «Δυτικά FM 92,8» έκανε λόγο για φιάσκο, καθώς πέτυχε το 19% στον διαγωνισμό και δεν έχει διοριστεί κανείς!

Η κ. Όλγα – Ηρώ Οικονόμου

«Έχουμε γίνει πολύ ενεργοί στα κοινωνικά δίκτυα, πιέζουμε με όποιον τρόπο μπορούμε αλλά δεν έχει γίνει ούτε μια πρόσληψη. Τα αιτήματά μας γίνονται ακόμη πιο εύλογα από την στιγμή που βγαίνουν προκηρύξεις εκτός πλαισίου διαγωνισμού, οπότε αποφασίσαμε να κινηθούμε και νομικά για να επικρατήσει το δίκαιο. Είχαν δώσει 77.000 άνθρωποι με πολλές παραφωνίες και διάφορα συμβάντα, όπως ότι είχαμε μόλις 3,5 μήνες για να δώσουμε κάτι που δεν ήταν αρκετό για οριζόντιο διαγωνισμό με καθυστερήσεις, παρατάσεις, πρόβλημα ακόμα και στα έντυπα και κυρίως μη επαρκή χρόνο. Δεν υπήρξε ξανά ποτέ τέτοια δυσλειτουργία και κανείς δεν κατάλαβε γιατί έπρεπε να γίνει τόσο γρήγορα, σε σημείο που μετά τον διαγωνισμό το ΑΣΕΠ να παραδεχτεί λάθη ακόμη και στις απαντήσεις που είχε δώσει το ίδιο!», εξήγησε, τονίζοντας ότι δεν υπήρχε καν αποκρυσταλλωμένη ύλη με αποτέλεσμα να νιώθουν οι μετέχοντες σαν πειραματόζωα σε ένα δυσλειτουργικό διαγωνισμό.

«Έχουν βγει μόλις τρεις προκηρύξεις για εμάς και μόνο σε μια για 140 άτομα στην Πολιτική Αεροπορία έχουν βγει αποτελέσματα. Στις αιτήσεις που κάνουμε έχουμε συνεχή παρατράγουδα με την πλατφόρμα συνεχόμενα να πέφτει, να αλλάζει κωδικούς, να δίνονται παρατάσεις και να μην έχουμε ακόμη προσωρινά αποτελέσματα, κάτι που σημαίνει τουλάχιστον άλλους 7 μήνες μέχρι τα οριστικά αποτελέσματα κι αυτό ενώ προετοιμάζεται κι άλλος διαγωνισμός σύμφωνα με δημοσιεύματα. Η ανεπίσημη απάντηση από τους φορείς είναι ότι δεν προβλέπεται κάτι τέτοιο αλλά υπάρχει τέτοια ανακολουθία ώστε δεν μπορούμε να ξέρουμε τι θα συμβεί. Το λογικό θα ήταν να απορροφηθούμε όλοι εμείς που έχουμε πετύχει στον πρώτο διαγωνισμό και μετά να γίνουν άλλοι διαγωνισμοί.

Παράλληλα, με τον εξαιρετικό εργατολόγο που μας εκπροσωπεί τον κ. Πάνο Λαζαράτο έχουμε ζητήσει να κηρυχθούν παράνομες οι προκηρύξεις 2Κ/2023 και 4Κ/2023 που γίνονται με βάση μοριοδότηση ενώ έχει προηγηθεί διαγωνισμός, ο δικός μας, και ακόμη δεν έχουμε διοριστεί. Σχεδιάζονται και άλλες προκηρύξεις, δεν είμαστε απέναντι στους άλλους πολίτες που θέλουν να διοριστούν αλλά δεν καταλαβαίνουμε γιατί δεν τηρείται ο νόμος. Κάθε εβδομάδα συναντάμε κι άλλη δυσάρεστη έκπληξη σε σημείο να νιώθουμε ότι τιμωρούμαστε αντί να επιβραβευόμαστε!

Πέρασε κι ο περίφημος “κόφτης” με το επιχείρημα ότι πολλοί που πετυχαίνουν δεν πάνε στις θέσεις που έχουν δηλώσει, πράγμα όμως που είναι αδύνατον να το διαπιστώσουμε από τα στοιχεία του Υπουργείου, κάτι που σημαίνει ότι στις επόμενες προκηρύξεις θα μείνουν απέξω άνθρωποι που έχουν πετύχει στον διαγωνισμό», κατέληξε η κ. Οικονόμου.

Ο κόφτης ήρθε με τροπολογία στο νόμο για την επιστολική ψήφο!

Στην καταγγελία γίνεται λόγος για την καθιέρωση του “κόφτη” στον αριθμό θέσεων προτίμησης για τους ενδιαφερόμενους.

Η διάταξη ήρθε με τη μορφή τροπολογίας σε άσχετο νομοσχέδιο, σ’ αυτό για την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου, και επί λέξει αναφέρει τα εξής: «Με την προκήρυξη προβλέπεται ο μέγιστος αριθμός των προτιμήσεων που μπορούν να δηλώσουν οι υποψήφιοι. Ο αριθμός αυτός δεν μπορεί να είναι μικρότερος από πενήντα (50) ούτε μεγαλύτερος από εκατόν είκοσι (120) ανά κατηγορία εκπαίδευσης και κλάδο/ειδικότητα».

Οι υποψήφιοι πιστεύουν ότι με την εφαρμογή του εν λόγω “κόφτη” (που δεν υπήρχε μέχρι σήμερα) θέσεις που έχουν προκηρυχθεί και αφορούν κυρίως απομακρυσμένες περιοχές της χώρας θα μείνουν κενές. Γι’ αυτό το λόγο αλλά και για σειρά άλλων ζητείται να σταματήσει παραχρήμα η ολοκλήρωση των προκηρύξεων 2Κ/2023 και 4Κ/2023. Σύμφωνα με τον ΑΣΕΠ, το μέτρο πάρθηκε έτσι ώστε οι υποψήφιοι να σκέφτονται σοβαρά τι θα δηλώσουν υπό το δεδομένο ότι παρουσιάζεται το φαινόμενο μη ανάληψης υπηρεσίας σε 40 έως και 70% των περιπτώσεων με συνέπεια, όπως τονίζουν χαρακτηριστικά, να μην μπορεί γίνει “σοβαρός προγραμματισμός προσλήψεων”.

Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη της κ. Οικονόμου στο «Δυτικά FM 92,8»: 

Στην καταγγελία που έδωσαν στη δημοσιότητα, οι επιτυχόντες αναλύουν διεξοδικά τους λόγους για τους οποίους διαμαρτύρονται:

«Καταγγελία του Συλλόγου Επιτυχόντων του Πρώτου Πανελλήνιου Γραπτού Διαγωνισμού 2Γ/2022 για τις προκηρύξεις 2Κ/2023 και 4Κ/2023 του ΑΣΕΠ για μόνιμες θέσεις στον δημόσιο τομέα

Αθήνα, 29 Ιανουαρίου 2024

Αξιότιμες/Αξιότιμοι Κυρίες/Κύριοι,

Είμαστε επιτυχόντες του Πρώτου Πανελλήνιου Γραπτού Διαγωνισμού του ΑΣΕΠ 2Γ/2022, ο οποίος αφορούσε την κατάταξη σε πίνακες βαθμολογίας ανά κατηγορία και κλάδο πανεπιστημιακής και τεχνολογικής εκπαίδευσης (αποφοίτους ΑΕΙ-ΤΕΙ) σύμφωνα με το άρθρο 8 του ν.4765/2021.

Συγκεκριμένα οι επιτυχόντες του διαγωνισμού είναι 14.837 επιστήμονες εκ των οποίων 12.691 κατηγορίας ΠΕ και 2.146 κατηγορίας ΤΕ, δηλαδή μόλις το 19% από τους διαγωνισθέντες.

Στις εξετάσεις, που έλαβαν χώρα τον Μάρτιο του 2023, συμμετείχαμε επιστήμονες (απόφοιτοι ΑΕΙ και ΤΕΙ) κάθε ηλικίας, με οικογένειες, με επαγγελματικές και οικονομικές υποχρεώσεις, καθένας με τα προσωπικά-οικογενειακά του προβλήματα και με περιορισμένο ελεύθερο χρόνο. Αφιερώσαμε χρόνο (κάποιοι και χρήμα), τον οποίο στερηθήκαμε οι ίδιοι και οι οικογένειές μας, για να διαβάσουμε και να πετύχουμε.

Όλοι μας λάβαμε μέρος στις εξετάσεις, διότι πιστεύουμε στην αξιοκρατία και εμπιστευόμαστε τους Κρατικούς Θεσμούς. Μέχρι στιγμής κανένας από εμάς δεν έχει διοριστεί ακόμα με την παραπάνω διαδικασία πρόσληψης. Αντιθέτως, συνεχίζουν να εκδίδονται προκηρύξεις με βάση τις οποίες προβλέπεται η πλήρωση θέσεων μονίμου προσωπικού με σειρά προτεραιότητας, δηλαδή εκτός των πινάκων κατάταξης του πρώτου πανελλήνιου γραπτού διαγωνισμού και χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η διαδικασία και το πλαίσιο που θεσπίζει ο ισχύον νόμος 4765/2021 και η υπ’ αριθμ. 2Γ/2022 Προκήρυξη. Ως επιτυχόντες του Πρώτου Πανελλήνιου Διαγωνισμού ΑΣΕΠ 2Γ/2022 έχουμε προσφύγει στο ΣτΕ για την ακύρωση των Προκηρύξεων 2Κ/2023 (ΦΕΚ τ. ΑΣΕΠ 14/17.07.2023) και 3Κ/2023 (ΦΕΚ τ. ΑΣΕΠ 17/22.07.2023) και για την αναβολή και την ακύρωση της 4Κ/2023 (ΦΕΚ τ. ΑΣΕΠ 40/31.10.2023), με σκοπό οι θέσεις αυτές να περάσουν στους επιτυχόντες του διαγωνισμού.

Επιπλέον, βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας (κάνοντας μια γενίκευση για την κατανόηση του θέματος), όλες οι θέσεις μόνιμου προσωπικού και προσωπικού με σύμβαση Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου που προκηρύσσονται, με τη διαδικασία σειράς προτεραιότητας (αρ. 28 παρ. 1 ν. 4765/2021) οφείλουν να έχουν εγκριθεί με Πράξεις του Υπουργικού Συμβουλίου (Π.Υ.Σ.).

Ωστόσο, με έκπληξη διαπιστώσαμε, κατόπιν έρευνας (βλ. συνημμένο) από τον πληρεξούσιο δικηγόρο μας, τον αξιότιμο Καθηγητή κ. Π. Λαζαράτο και τους αξιότιμους Συνεργάτες του, ότι οι θέσεις που προκηρύσσονται στις προκηρύξεις 2Κ/2023 και 4Κ/2023 με διαδικασία σειράς προτεραιότητας, δεν έχουν καθορισθεί σύμφωνα με το άρθρο 28 παρ. 1 ν. 4765/2021.

Συγκεκριμένα, οι προκηρυσσόμενες θέσεις είτε δεν καθορίζονται με Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου (42/2020) και εγκριτικές αποφάσεις της Επιτροπής της ΠΥΣ 33/2006, είτε παρουσιάζουν αναντιστοιχία προς τις καθοριζόμενες σε αυτές θέσεις, σε επίπεδο φορέων και ειδικοτήτων.

Με την παρούσα επιστολή σας κοινοποιούμε την σχετική Καταγγελία που απευθύνεται στο ΑΣΕΠ, με κοινοποίηση προς τον Πρωθυπουργό, την Υπουργό Εσωτερικών, τον Υπουργό και Υφυπουργό Δικαιοσύνης και τον Πρόεδρο του Ν.Σ.Κ.

Και επισημαίνουμε ότι τα ευρήματα της καταγγελίας έρχονται έπειτα από διάφορες παλινωδίες, που αφορούν τόσο την διαδικασία διεξαγωγής του διαγωνισμού 2Γ/2022, με τα δυσδιάκριτα τυπωμένα θέματα και τις καθυστερήσεις, όσο και το νομοθετικό πλαίσιο του
διαγωνισμού που πρόσφατα τροποποιήθηκε.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το άρθρο 43 του πρόσφατα ψηφισθέντα νόμου για την επιστολική ψήφο, περιορίζεται ο αριθμός των θέσεων που θα μπορούν να δηλώσουν οι επιτυχόντες σε μελλοντικές προκηρύξεις, με αποτέλεσμα την ακόμα μικρότερη απορρόφηση
των λιγοστών επιτυχόντων του 2Γ/2022 (που είναι μόλις το 19% όσον συμμετείχαν στις εξετάσεις).

Και επιπλέον, σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα επιδιώκεται να επισπευσθεί ο δεύτερος πανελλήνιος διαγωνισμός για ΠΕ και ΤΕ, τη στιγμή που δεν έχει διοριστεί ακόμη ούτε ένας επιτυχόντας του Πρώτου Διαγωνισμού και που μέχρι σήμερα έχουν προκηρυχθεί θέσεις για
λιγότερους από τους μισούς επιτυχόντες, ζημιώνοντας όλους εμάς που εμπιστευθήκαμε τη διαδικασία, βασιστήκαμε στους θεσμούς
και στην ισχύουσα νομοθεσία και πιστέψαμε στην αξιοκρατία.

Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων.
Με τιμή,
Ο υπό ίδρυση Σύλλογος Επιτυχόντων του Πρώτου Πανελλήνιου Γραπτού Διαγωνισμού 2Γ/2022

Εκ μέρους του υπό ίδρυση Συλλόγου,

Μυριάνθη Μουσά (Ε epityxontesasep2022@yahoo.com)

Όλγα Ηρώ Οικονόμου (E epityxontesasep2022@yahoo.com )»

 

Εφημερίδα «Συνείδηση» – Γιάννης Συμψηρής

 

τελευταια νεα →

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ