ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΑγρινιοΕπιτυχημένη η πιλοτική εφαρμογή – 2.000 Αγρινιώτες ποδηλατούν ηλεκτρικά

Επιτυχημένη η πιλοτική εφαρμογή – 2.000 Αγρινιώτες ποδηλατούν ηλεκτρικά

Επιτυχημένη η πιλοτική εφαρμογή – 2.000 Αγρινιώτες ποδηλατούν ηλεκτρικά

Στον πρώτο μήνα της πιλοτικής εφαρμογής του προγράμματος η ανταπόκριση του κοινού είναι πολύ ενθαρρυντική, καθώς σχεδόν 2.000 Αγρινιώτες οδηγούν τα ηλεκτρικά ποδήλατα.

Τι αναφέρει ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Βασίλης Φωτάκης   

Σε νέα εποχή πέρασε ο δήμος Αγρινίου δίνοντας στους πολίτες τη δυνατότητα χρήσης ηλεκτρικών ποδηλάτων, που φορτίζουν με φωτοβολταϊκά πάνελ! Η πρωτοποριακή αυτή εφαρμογή, κατέταξε το Αγρίνιο στις ευρωπαϊκές πόλεις που στοχεύουν στην χαμηλού κόστους και ευέλικτη μετακίνηση για τους πολίτες και τους επισκέπτες, με παράλληλη στόχευση τη μείωση του θορύβου και των ρύπων, αλλά και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής γενικότερα.

Οι Αγρινιώτισσες και οι Αγρινιώτες φάνηκαν πολύ θετικοί απέναντι στην χρήση ηλεκτρικών ποδηλάτων, καθώς μέσα σε ένα μήνα που τα ποδήλατα αυτά ήρθαν στο Αγρίνιο τουλάχιστον 2.000 άτομα τα χρησιμοποίησαν, για να εξυπηρετηθούν ή για να κάνουν την βόλτα τους!

Στόχος, μετά την πολύ καλή αποδοχή των ηλεκτρικών ποδηλάτων από τους δημότες, δεδομένου πως η ποδηλατική κουλτούρα είναι ακόμη στα σπάργανα και η πόλη δεν είναι τόσο φιλική στη χρήση ποδηλάτου, είναι το ηλεκτρικό ποδήλατο να ενταχθεί πλήρως στην καθημερινότητα των Αγρινιωτών!

Ο Αντιδήμαρχος Βασίλης Φωτάκης τόνισε: «τα ηλεκτρικά ποδήλατα του δήμου Αγρινίου απευθύνονται σε όλους τους ενήλικες δημότες και επισκέπτες της πόλης, άνω των 18 ετών και το τονίζω γιατί έχει παρατηρηθεί ανήλικοι με τους κωδικούς των γονέων τους έχουν επιχειρήσει να κάνουν χρήση των ποδηλάτων. Ο στόχος είναι η προώθηση της ηλεκτροκίνησης και φαίνεται ότι σιγά– σιγά επιτυγχάνεται αυτό, διότι μέσα στο διάστημα του ενός  μήνα που έχουμε τα ποδήλατα στην πόλη μας τουλάχιστον 2.000 άτομα τα έχουν χρησιμοποιήσει για να εξυπηρετηθούν. Ο αριθμός αυτός είναι ιδιαίτερα ικανοποιητικός, ενθαρρυντικός, δεδομένου πως το Αγρίνιο είναι μια πόλη που δεν διαθέτει ποδηλατοδρόμους και η κουλτούρα του ποδηλάτου στην καθημερινότητα είναι ακόμη στα σπάργανα.

Ο κάθε χρήστης ενός ηλεκτρικού ποδηλάτου μπορεί να χρησιμοποιήσει το ποδήλατο δωρεάν για μια ώρα, ενώ αν δεν προλάβει να ολοκληρώσει τις υποχρεώσεις του έχει το δικαίωμα να μεταβεί σε ένα σταθμό ηλεκτρικών ποδηλάτων να αλλάξει ποδήλατο και θα συνεχίσει τις δουλειές τους και αυτό όσες φορές και αν χρειαστεί να το κάνει, θα είναι δωρεάν.

Στο διάστημα του ενός μήνα έχουν παρατηρηθεί μόνο κάποιες μικρές δυσλειτουργίες λόγω της χρήσης των ποδηλάτων όπου οι τεχνικοί άμεσα έχουν την δυνατότητα παρέμβασης, υπάρχουν επίσης αναφορές για μικροβανδαλισμούς μέχρι στιγμής, όπως λ.χ. να προσπαθούν να αφαιρέσουν τα αυτοκόλλητα των ποδηλάτων κλπ.

Στο εξής δεν θα αλλάξει κάτι ως προς τα ηλεκτρικά ποδήλατα, αντιθέτως, θα επιχειρηθεί να καλυφθούν τα ελάχιστα και μικρά τεχνικά κενά, ώστε οι χρήστες των 81 ποδηλάτων με τους 9 σταθμούς που υπάρχουν να είναι περισσότερο ικανοποιημένοι και να ενισχύσουν την χρήση των ηλεκτρικών ποδηλάτων στην καθημερινότητα της πόλης, μιας και το σύστημα των ηλεκτρικών ποδηλάτων που διαθέτει ο δήμος είναι από τα πιο ολοκληρωμένα συστήματα που διαθέτουν οι δήμοι ανά την Ελλάδα».

Υπενθυμίζουμε πως η χρήση του ποδηλάτου επιτρέπεται για μια ώρα, ωστόσο αν ο πολίτης που το πήρε δεν πρόλαβε να εξυπηρετηθεί θα μπορεί να το σταθμεύει στον κοντινότερο σταθμό, από εκεί που βρίσκεται και να προμηθεύεται δωρεάν άλλο, για να συνεχίσει τις δουλειές του δωρεάν, βοηθώντας στην ενίσχυση του «οικολογικού αποτυπώματος» της πόλης.

Η προμήθεια έγινε μέσω του προγράμματος της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΒΑΑ), όπως και η κατασκευή των σταθμών. Στα ποδήλατα είναι ενσωματωμένα συστήματα GPS και GPRS, ενώ έχουν προβλεφθεί βάσεις ασφάλισης των ποδηλάτων κατανεμημένες στους εννέα συνολικά σταθμούς μίσθωσης και στάθμευσης των ποδηλάτων που θα εγκατασταθούν σε διάφορα σημεία της πόλης.

Οι χρήστες ηλεκτρικών ποδηλάτων μπορούν να τα χρησιμοποιούν δωρεάν καθημερινά, από Δευτέρα έως και Σάββατο (7.30 π.μ. έως 9.30 μ.μ.), ενώ οι σταθμοί, τα σημεία που βρίσκονται είναι τα εξής:

1.     Οδός Πολυζωίδη (Δικαστήρια)

2.     Έναντι Αρχαιολογικού Μουσείου

3.     Οδός Καλλέργη 5 (Παλαιά Δημοτικά Σφαγεία)

4.     Οδός Β. Σκιαδά 1 (Πλατεία Άρη Βελουχιώτη)

5.     Πλησίον Ι.Ν. Αγίου Κωνσταντίνου

6.     Στον Περιβάλλοντα Χώρο του Πανεπιστημίου

7.     Οδός Γούναρη 45 (έμπροσθεν γηπέδων μπάσκετ)

8.     Συμβολή των οδών Γρίβα και Παναγοπούλου

9.     Εντός του Δημοτικού Χώρου Στάθμευσης (Parking) στην πλατεία Δημάδη

Οι πολίτες μπορούν να τα χρησιμοποιούν μέσω της εφαρμογής AgrinioBikes, η οποία είναι διαθέσιμη σε iOS και Android, είτε με τη χρήση της ηλεκτρονικής RFID κάρτας. Περισσότερες πληροφορίες μπορεί να βρει ο ενδιαφερόμενος στο agrinio.gov.gr ή στο: agrinio.easybike.gr.

Κων/νος Χονδρός Εφημερίδα Συνείδηση

Γιατί “απασφάλισε” ο Π. Τσιχριτζής; “Δεν άντεχα άλλο την υποκρισία” είπε στον “Δυτικά Fm 92.8”

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr