Επιστροφή στο χωράφι με την Ελιά

Επιστροφή στο χωράφι με την Ελιά

Μεγάλο ενδιαφέρον για την Ομάδα Παραγωγών Ελιάς της Ένωσης Αγρινίου

Επιστροφή στο χωράφι

με την Ελιά

Κατατέθηκαν ήδη 4.500 χιλιάδες αιτήσεις

 

Ιδιαίτερα μεγάλο είναι το ενδιαφέρον των γεωργών της Αιτωλοακαρνανίας για την Ομάδα Παραγωγών Ελιάς που δημιουργεί η Ένωση Αγρινίου. Μέσα σε μόλις μια μέρα από 3.000 οι αιτήσεις έφτασαν στις 4.500, ενώ ο Πρόεδρος της Ένωσης Αγρινίου, Θωμάς Κουτσουπιάς, εκτιμά ότι μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο θα ξεπεράσουν τις 7.000. Ο στόχος της Ένωσης είναι μέσα στα επόμενα χρόνια το εργοστάσιο ελιάς να επεξεργάζεται 6-8 εκατομμύρια κιλά προϊόντος ετησίως, αλλά και να κατοχυρώσει εμπορικά την ελιά Αγρινίου.

Το εργοστάσιο θα επεξεργάζεται την κονσερβοελιά ή χονδροελιά Αγρινίου με σκοπό την εξαγωγή της. Μέσω της δημιουργίας Ομάδας Παραγωγών, θα πιστοποιηθούν τόσο οι ίδιοι όσο και το παραγόμενο προϊόν, το οποίο θα αποκτήσει έτσι υψηλότερη εμπορική αξία. Προκειμένου μάλιστα να υπάρξει κίνητρο για την συμμετοχή στην ομάδα, η τιμή στην οποία θα αγοράζεται ο καρπός από την Ένωση θα είναι αυξημένη κατά 5 λεπτά του Ευρώ ανά κιλό, ενώ ο κ. Κουτσουπιάς αναφέρει ότι αυτό δεν θα αποτελεί το μοναδικό κίνητρο που θα υπάρξει.

«Είναι η πιο σημαντική παρέμβαση για τους αγρότες που γίνεται στην Αιτωλοακαρνανία αυτή τη στιγμή. Θεωρούμε υποχρέωσή μας να ενδιαφερθούμε για τους χιλιάδες ανθρώπους που απασχολούνται με την ελιά και να παρέχουμε μια ευκαιρία για επιστροφή στο χωράφι», καταλήγει χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Η Ομάδα Παραγωγών θα είναι αυτοδιοίκητη και το ενδιαφέρον είναι ήδη πολύ μεγάλο, δημιουργώντας αισιοδοξία στους υπεύθυνους της Ένωσης Αγρινίου. Μάλιστα συνεχίζονται αμείωτες οι προσπάθειες της Ένωσης για την κατοχύρωση της Ονομασίας Προέλευσης της ελιάς Αγρινίου, αφού η κατοχύρωση Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης δεν έχει τελεσφορήσει έως τώρα.

Εφόσον η προσπάθεια ευοδωθεί, κάτι το οποίο υπόσχεται το αυξημένο ενδιαφέρον που υπάρχει αυτή τη στιγμή, τότε μπορούμε να κάνουμε λόγο όχι απλώς για αντιστροφή της συνεχώς φθίνουσας πορείας που καταγράφει η γεωργία στον τόπο μας, αλλά και για μια ουσιαστική επιστροφή στον πρωτογενή τομέα. Ιδιαίτερα σημαντικό στοιχείο όμως είναι και η ανάπτυξη της εξωστρέφειας αλλά και η κατοχύρωση της στρογγυλής ελιάς Αγρινίου στις διατροφικές συνήθειες εντός κι εκτός Ελλάδας.

 

Κώστας Καρακώστας

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ