ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΚοινωνικα ΝεαΕπιστρεπτέα: Πως αποφεύγεται  το… πέναλτι της επιστροφής ολόκληρου του ποσού

Επιστρεπτέα: Πως αποφεύγεται  το… πέναλτι της επιστροφής ολόκληρου του ποσού

Επιστρεπτέα: Πως αποφεύγεται  το… πέναλτι της επιστροφής ολόκληρου του ποσού

Έως αύριο η υποβολή δικαιολογητικών για διορθώσεις για την επιστρεπτέα. Πως αποφεύγεται  το… πέναλτι της επιστροφής ολόκληρου του ποσού. Ο Πρόεδρος των Λογιστών Αγρινίου μιλώντας στη “Σ” τόνισε μεταξύ άλλων: Δεν θα επιστρέψει κανείς χρήματα στην περιοχή

Αναλυτικά το δημοσίευμα: 

Μια αλλαγή της τελευταίας ώρας δίνει σε κάποιους ελπίδα με τις αχρεωστήτως καταβληθείσες επιστρεπτέες προκαταβολές, καθώς θεωρείται ότι έχει τηρηθεί η υποχρέωση διατήρησης του αριθμού των εργαζομένων, εφόσον η διαφορά του μέσου όρου εργαζομένων κατά τους μήνες υποχρέωσης διατήρησης διαφέρει κατά λιγότερο από μία μονάδα (έναντι του μηδενός που ίσχυε αρχικά) σε σχέση με τον αρχικό αριθμό εργαζομένων που απασχολούσε η επιχείρηση, βάσει των στοιχείων του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ. Η καταληκτική ημερομηνία είναι η Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου, κυρίως για λήξεις συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου που εμφανίζονται σαν απολύσεις.

Με άλλα λόγια, αν μια επιχείρηση κατήγγειλε τη σύμβαση ενός εργαζομένου έναν μήνα, αλλά προσέλαβε άλλο εργαζόμενο τον επόμενο μήνα, θα θεωρείται ότι πληροί το κριτήριο διατήρησης του αριθμού των εργαζομένων.

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, για τις περιπτώσεις που βεβαιώθηκαν αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά βάσει των εκκαθαρίσεων που διενεργήθηκαν στις 2 Νοεμβρίου, εάν παύσουν πλέον να ισχύουν οι λόγοι απόρριψης με την προσκόμιση των απαιτούμενων δικαιολογητικών, αυτά θα επαναβεβαιωθούν, με τους ίδιους όρους που ισχύουν για τους υπόλοιπους ωφελούμενους.

Ο Τάσος Προβίδας

Η “Συνείδηση” επικοινώνησε με τον πρόεδρο των Λογιστών Αγρινίου Τάσο Προβίδα για να πληροφορηθεί τι συμβαίνει με το ζήτημα στην περιοχή. «Οι περισσότεροι επιχειρηματίες που εμπίπτουν στην κατηγορία αυτή προέρχονται από το χώρο του τουρισμού, αλλά υπάρχουν και περίπου 20 στο Αγρίνιο και τα περίχωρα. Το έχουμε φροντίσει εμείς οι λογιστές κι αυτό, μπορώ να σας πω ότι οι περισσότεροι δεν κατάλαβαν καν τι συνέβη, ότι υπήρχε περίπτωση να επιστρέψουν χρήματα.

Άλλωστε πριν βγει η οδηγία που έληγε τον Νοέμβριο δεν είχαν ειδοποιηθεί, η οφειλή τους θα βεβαιώνονταν αυτόματα. Όμως μετά την οδηγία είχε λυθεί το ζήτημα και δεν χρειάστηκε να φτάσουμε στην Παρασκευή», εξηγεί. Σύμφωνα με τον πρόεδρο των Λογιστών Αγρινίου πάντως, δε υπάρχει κάποια περίπτωση στη ευρύτερη περιοχή που θα επιστραφούν χρήματα αχρεωστήτως καταβληθέντα από επιστρεπτέα προκαταβολή.

Όπως εξηγεί ο κ. Προβίδας ήταν τόσο απλά τα προαπαιτούμενα που δεν θα διακινδύνευε κάποιος να κάνει απόλυση και να χάσει τα χρήματα, παρά τις αρχικές γκρίνιες. Ακόμα κι αν αποχωρούσε οικειοθελώς ο υπάλληλος πάλι δεν χανόταν η επιστρεπτέα. Όσοι δεν καταφέρουν και αυτή τη φορά να περάσουν τον έλεγχο, θα κληθούν να καταβάλουν ως αχρεωστήτως καταβληθέν ολόκληρο το ποσό της ενίσχυσης, εφάπαξ μέχρι 31 Ιανουαρίου 2023, μαζί και με τόκους.

Ευνοημένοι όσοι κερδίσουν ένσταση

Την ίδια ώρα, στο μικροσκόπιο των ελεγκτών του υπουργείου Οικονομικών βρίσκονται χιλιάδες ενστάσεις επιχειρήσεων και επαγγελματιών που επλήγησαν από την πανδημία αλλά «κόπηκαν» από τις ενισχύσεις που χορηγήθηκαν μέσω των επτά κύκλων της επιστρεπτέας προκαταβολής.

Η Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών αναμένεται να έχει ολοκληρώσει την επανεξέταση των αιτήσεων έως τις 28 Φεβρουαρίου 2023. Η ολοκλήρωση των ελέγχων θα ανάψει το «πράσινο» φως για την καταβολή των κρατικών δανείων στις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες που θα δικαιωθούν. Όσοι λάβουν την κρατική ενίσχυση, θα κληθούν να εξοφλήσουν την οφειλή της επιστρεπτέας προκαταβολής σε 96 άτοκες δόσεις από τον Ιούνιο του 2023 ενώ τα ποσά θα είναι «κουρεμένα» έως 75%.

Ο έλεγχος των ενστάσεων γίνεται με βάση τα στοιχεία που έχουν δηλώσει οι επιχειρήσεις και τα στοιχεία που αποστέλλει εγγράφως η ΑΑΔΕ και περιέχονται στις βάσεις δεδομένων της. Οι αιτήσεις για λήψη των κρατικών δανείων που είχαν απορριφθεί για διάφορους λόγους κατά την περίοδο υποβολής των αιτήσεων, επανεξετάζονται μετά από φορολογικούς ελέγχους σε βιβλία και στοιχεία ενώ διενεργούνται και άλλοι έλεγχοι από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Γιάννης Συμψηρής – Εφημερίδα ‘Συνείδηση” 

4ο Agrinio Santa Run: Ολόκληρο το κέντρο της πόλης μια “Φλόγα” – Δείτε εικόνες και video

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ