Επισκέπτες Υγείας: Έκκληση για εμβολιασμό ενάντια στον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV)

Διεθνής Ημέρα Ενημέρωσης για τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) και η υπογραμμίζεται η σημασία του εμβολιασμού με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού για την πρόληψη του καρκίνου που σχετίζεται με τον HPV.

HPV

Διεθνής Ημέρα Ενημέρωσης για τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) και η υπογραμμίζεται η σημασία του εμβολιασμού με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού για την πρόληψη του καρκίνου που σχετίζεται με τον HPV.

Πρόκειται για ένα μέτρο που αποσκοπεί στην ευαισθητοποίηση σχετικά με τη σημασία του εμβολιασμού σε αγόρια και κορίτσια για την προστασία από μεταγενέστερους καρκίνους.

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Επισκεπτών Υγείας ΠΣΕΥ/ΝΠΔΔ, όπως αναφέρει η κ. Μαρία Σακουφάκη, πρόεδρος του ΠΣΕΥ/ΝΠΔΔ, υποστηρίζει αυτή την πρωτοβουλία και υπογραμμίζει το γεγονός ότι, όταν πρόκειται για τον εξαιρετικά αποτελεσματικό και ασφαλή εμβολιασμό κατά του HPV, ο έγκαιρος εμβολιασμός σε αγόρια και κορίτσια από την ηλικία των 9 ετών παίζει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στην προστασία από τη μόλυνση με τύπους HPV υψηλού κινδύνου που μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο.

Ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων προσβάλλει κατά παρόμοιο τρόπο άνδρες και γυναίκες και μπορεί να προκαλέσει τόσο καλοήθεις παθήσεις (κονδυλώματα, θηλώματα) όσο και κακοήθεις παθήσεις δηλαδή προκαρκινικές βλάβες και καρκίνο σε διάφορα όργανα όπως στον τράχηλο της μήτρας , αιδοίο και κόλπο στη γυναίκα ενώ στον άνδρα στο πέος καθώς και στον πρωκτό, στόμα, γλώσσα, φάρυγγα και λάρυγγα και στα δύο φύλα τονίζει η κ. Δέσποινα Τοπάλη, γενική γραμματέας του ΠΣΕΥ/ΝΠΔΔ.

Διακρίνονται (αριστερά) η Μαρία Σακουφάκη και η Δέσποινα Τοπάλη, πρόεδρος και γενική γραμματέας του Πανελληνίου Συλλόγου Επισκεπτών Υγείας, αντιστοίχως 

Ο εμβολιασμός κατά του HPV είναι ένα σημαντικό μέτρο προστασίας κατά των καρκίνων που σχετίζονται με τον HPV. Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού συνιστά τον εμβολιασμό για τα κορίτσια από τον Μάρτιο του 2007 και για τα αγόρια από τον Ιούνιο του 2018. Οι εμβολιασμοί (συνήθως δύο εμβολιασμοί) πρέπει να γίνονται μεταξύ των ηλικιών 9 και 14 ετών. Οι συμπληρωματικοί εμβολιασμοί είναι δυνατοί πριν από την ηλικία των 18 ετών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2023, έκαναν το εμβόλιο 55.000 κορίτσια, το υψηλότερο νούμερο των τελευταίων επτά ετών, με τη μέση κάλυψη να φτάνει το 57%. Σε ορισμένες ηλικιακές ομάδες αγγίζει ακόμη και το 70%.

Το ποσοστό βέβαια παραμένει χαμηλό σε σύγκριση με τον στόχο που έχει θέσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) για την εξάλειψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Πρόκειται για τον γνωστό στόχο «90-70-90», δηλαδή εμβολιασμός στο 90% των κοριτσιών κάτω των 15 ετών, διενέργεια HPV DNA τεστ στο 70% των γυναικών από 30 ετών και πάνω, με επανάληψη κάθε πέντε χρόνια και 90% επιτυχία στη θεραπεία των ασθενών.

Η ανταπόκριση των αγοριών στον εμβολιασμό είναι επίσης αξιοσημείωτη. Το 2023 εμβολιάστηκαν 76.000 αγόρια, αριθμός που δείχνει με τον πλέον εμφατικό τρόπο τη σωστή κατεύθυνση στην οποία κινείται η χώρα μας και αφορά στην αποζημίωση του εμβολίου για όλα τα παιδιά και εφήβους έως 18 ετών.

Τα παραπάνω υπογραμμίζουν την ανάγκη αύξησης των ποσοστών εμβολιασμού για να εξασφαλιστεί αποτελεσματική προστασία από τους καρκίνους που σχετίζονται με τον HPVσύμφωνα με τις κυρίες Σακουφάκη και Τοπάλη.