ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ - Ειδήσεις, ΝέαΑγροτικα ΝεαΔικαίωση Αιτωλοακαρνανίας για την “ελιά Καλαμών” με απόφαση του Υπουργού Γ. Γεωργαντά

Δικαίωση Αιτωλοακαρνανίας για την “ελιά Καλαμών” με απόφαση του Υπουργού Γ. Γεωργαντά

Δικαίωση Αιτωλοακαρνανίας για την “ελιά Καλαμών” με απόφαση του Υπουργού Γ. Γεωργαντά

Σπουδαία εξέλιξη για τον αγροτικό κόσμο και των υπολοίπων περιοχών που παράγουν “ελιά Καλαμών” πλην Μεσσηνίας.  Με την 1773/251441 ΦΕΚ Β 4641/2-9-2022 απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γεωργίου Γεωργαντά, αποκαθίσταται οριστικά το ζήτημα του συνωνύμου ΚΑΛΑΜΑΤΑ, της ποικιλίας ελιάς Καλαμών.

Δίνεται το δικαίωμα στους εξαγωγείς της ελιάς Καλαμών από όλες τις περιοχές να χρησιμοποιούν νόμιμα την ονομασία που περιλαμβάνει τον όρο “Καλαμάτα”, όπως  εδώ και δεκαετίες. Έτσι διασφαλίζονται οι συνθήκες που είχαν κάνει γνωστό το προϊόν παγκοσμίως, διασφαλίζοντας εξαγωγές 200.000 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως με αποτέλεσμα να συνεχίζουν την παραγωγή και τις εξαγωγής τους και όσοι ασχολούνται με το προϊόν και στην περιοχή μας.

Το συνώνυμο θεσπίζεται εκ νέου σε συμμόρφωση με την Απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, αφού η απόφαση του ΣτΕ δεν είχε υπεισέλθει στην ουσία του θέματος αλλά στην μη πλήρη τεκμηρίωση προηγούμενης υπουργικής απόφασης του 2018, με αποτέλεσμα μόνο οι Μεσσήνιοι καλλιεργητές, παραγωγοί κ.λπ., της ελιάς Καλαμών μπορούν να αναγράφουν στις συσκευασίες την ένδειξη “Καλαμάτα” (“Kalamata”).

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας υπάρχει ικανοποίηση αφού, εκτός των άλλων, αναφέρεται και στο σκεπτικό της απόφασης μαζί με τα Επιμελητήρια Φθιώτιδας και Λακωνίας, την Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωσης Επιτραπέζιας Ελιάς (ΔΟΕΠΕΛ) και την Πανελλήνια Ένωση Μεταποιητών, Τυποποιητών, Εξαγωγέων Επιτραπέζιων Ελιών (ΠΕΜΕΤΕ).

Αναμένεται, δε, να υπάρξουν ευχαριστίες προς τον υπουργό  Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γεώργιο Γεωργαντά για την επίλυση του τεράστιου ζητήματος που είχε προκύψει, τόσο από το Επιμελητήριο όσο και από τον πολιτικό κόσμο και τους φορείς της περιοχής, όπως και της Λακωνίας και της Φθιώτιδας που ήταν άμεσα ενδιαφερόμενες.

 

 

 

 

 

 

 

 

Εικόνες από την πρώτη μέρα του τουρνουά beach volley στο “Εmileon”

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ