Επιδότηση ενοικίου από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος

Νεκτ. Φαρμάκης : Το «κανένας μόνος του» είναι πυξίδα πολιτικής για την Περιφέρεια

farmakis-enoikio-espa

Η καινοτόμος παρέμβαση για την κοινωνική κατοικία από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, δίνοντας επιδότηση ενοικίου μέσω ΕΣΠΑ

Το πρόβλημα της στεγαστικής κρίσης έχει γίνει αρκετά έντονο τα τελευταία χρόνια για ένα σημαντικό μέρος της ελληνικής κοινωνίας που παράλληλα αντιμετωπίζει την ακρίβεια και τα αυξημένα επιτόκια. Φυσικά στο λεκανοπέδιο της Αττικής και τη Θεσσαλονίκη το πρόβλημα έχει λάβει εκρηκτικές διαστάσεις με τα ενοίκια να έχουν πάει στο… θεό, ωστόσο και στην επαρχία εμφανίζεται το στεγαστικό ζήτημα με διαφορετικές εντάσεις από περιοχή σε περιοχή.

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας σχεδιάζει να υλοποιήσει για πρώτη φορά μια δράση, αξιοποιώντας πόρους του ΕΣΠΑ, προκειμένου να ενισχύσει τα πιο αδύναμα τμήματα του τοπικού πληθυσμού.

Μια τέτοια παρέμβαση έρχεται θα μπορούσε να πει κανείς και ως αναγκαιότητα, καθώς σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ o πληθυσμός που βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικό αποκλεισμό, με βάση τα στοιχεία του 2023, στη Δυτική Ελλάδα ανέρχεται στο 35,2%, αρκετά πιο πάνω από το εθνικό μέσο όρο (26,1%).

Μπορεί βεβαίως τα τελευταία χρόνια ο δείκτης αυτός να μειώνεται - από το 2018 μέχρι σήμερα έχει μειωθεί κατά 14,4%- ωστόσο το μέγεθος του προβλήματος είναι ακόμη τέτοιο που δεν επιτρέπει κανένα εφησυχασμό. Τουναντίον. Έτσι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας προγραμματίζει

να υλοποιήσει μία καινοτόμο παρέμβαση για την κοινωνική κατοικία.
Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, στην πρόσφατη συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του ΕΣΠΑ, που πραγματοποιήθηκε στον Πύργο, αποκάλυψε την πρόθεση της Περιφέρειας, όταν κατά τη διάρκεια της ενημερωτικής εκδήλωσης ερωτήθηκε σχετικά από ένα παιδί στα πλαίσια ενός προγράμματος για μαθητές –δημοσιογράφους.

Εν ολίγοις αυτό που θα γίνει αφορά την πληρωμή του ενοικίου με χρήματα του ΕΣΠΑ, για τα πλέον ευάλωτα τμήματα του πληθυσμού. Μέσω της συγκεκριμένης τύπου δράσης και λαμβάνοντας υπόψη τις κατευθύνσεις της Εθνικής Στρατηγικής για την Κοινωνική Ένταξη & Μείωση της Φτώχειας, καθώς και τον περιφερειακό σχεδιασμό για την κοινωνική ένταξη, επιδιώκεται η στήριξη ατόμων που βρίσκονται ή αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο της φτώχειας ή του κοινωνικού αποκλεισμού (άστεγοι και νοικοκυριά με σοβαρή υλική στέρηση) μέσω προγράμματος οικονομικά προσιτής κατοικίας.

Η δράση προγραμματίζεται να υλοποιηθεί μέσω των Δήμων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας αξιοποιώντας τις δομές υποστήριξης των ευπαθών ομάδων που χρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, όπως τα Κέντρα Κοινότητας, τα κοινωνικά παντοπωλεία και συσσίτια, τις δομές φιλοξενίας αστέγων κλπ.

Σε πρώτη φάση τουλάχιστον σε ευπαθείς κοινωνικά ομάδες όπως άτομα που αντιμετωπίζουν κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού, συμπεριλαμβανομένων των απόρων, αλλά σε και οικογένειες σε σοβαρή υλική στέρηση, θα διατεθεί για την πληρωμή ενοικίου πόσο της τάξης του ενός εκατ. ευρώ από τους πόρους του νέου ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Μιλώντας στη «Σ», με αφορμή όσα αποκάλυψε στον Πύργο για το πρόγραμμα αυτό, ο Περιφερειάρχης Νεκτάριος Φαρμάκης, δήλωσε : «Το «κανένας μόνος του» δεν είναι απλά ένα σύνθημα για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Είναι στόχος και στρατηγική. Είναι πυξίδα πολιτικής που οφείλουμε να υπηρετούμε με κάθε δυνατότητα που διαθέτουμε. Το κάναμε στα πλαίσια των δυνατοτήτων μας την προηγούμενη προγραμματική περίοδο (ΤΕΒΑ, βοήθεια στην τρίτη ηλικία με έξυπνο σύστημα ειδοποίησης, κοινωνικές δομές κλπ). Θα το κάνουμε και στην τρέχουσα με κάθε τρόπο που έχουμε διαθέσιμο. Ένας από αυτούς ένα καινοτόμο πρόγραμμα άρσης κοινωνικού αποκλεισμού μέσω της ενίσχυσης πρόσβασης στην κοινωνική κατοικία. Με τον τρόπο αυτό εμπλουτίζουμε τη «βεντάλια» των πρωτοβουλιών κατά του κοινωνικού αποκλεισμού, λόγω φτώχειας. Σε μια συγκυρία που όλα δείχνουν ότι η κοινωνία της Δυτικής Ελλάδας το έχει περισσότερο ανάγκη».

Δημήτρης Παπαδάκης - Εφημερίδα Συνείδηση

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Αγρίνιο: Αναπλάση με 1.000.000 ευρώ σε Παλαμά, Γεράκη και Βαλαωρίτου

Παπαναστασίου μετά την υπογραφή της σύμβασης: Συνεχίζουμε τη αναβάθμιση της περιοχής πέριξ των Αποθηκών Παπαπέτρου, που θα γίνει το Διαχρονικό Μουσείο