ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ - Ειδήσεις, ΝέαΑιτωλοακαρνανιαΕπίδομα θέρμανσης: Ελπίδα για μεγαλύτερο ενδιαφέρον στην Αιτωλοακαρνανία

Επίδομα θέρμανσης: Ελπίδα για μεγαλύτερο ενδιαφέρον στην Αιτωλοακαρνανία

Επίδομα θέρμανσης: Ελπίδα για μεγαλύτερο ενδιαφέρον στην Αιτωλοακαρνανία

Ελπίδα για μεγαλύτερο ενδιαφέρον στην Αιτωλοακαρνανία για το επίδομα θέρμανσης όπως αναφέρει η εφημερίδα “Συνείδηση”. «Θα επιλύονταν το πρόβλημα αν μειώνονταν ο ειδικός φόρος κατανάλωσης» επιμένουν οι πρατηριούχοι, ωστόσο αισιοδοξούν σε μεγαλύτερο ενδιαφέρον λόγω του επιδόματος από τους καταναλωτές

Αναλυτικά το δημοσίευμα: 

Στη διαπίστωση πως οι κυβερνητικές επιδοτήσεις στα καύσιμα (fuel pass) σε συνδυασμό με την τουριστική περίοδο έφεραν κάποια δουλειά στα πρατήρια υγρών καυσίμων προβαίνουν οι πρατηριούχοι. Ωστόσο αυτή την στιγμή οι βενζινοπώλες βλέπουν κάμψη στη δουλειά τους, λόγω της έναρξης των σχολείων και της αύξησης των εξόδων σε κάθε νοικοκυριό, αλλά μετά τα τελευταία κυβερνητικά μέτρα π.χ σε σχέση με το πετρέλαιο θέρμανσης ευελπιστούν σε κάτι καλύτερο. Μολαταύτα επιμένουν να λένε ότι μια μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης θα “λειτουργούσε” καλύτερα, θα υπήρχε μεγαλύτερη κατανάλωση και περισσότερος τζίρος για τους ίδιους αλλά και για τα δημοσιονομικά του Κράτους.

Ως προς το πετρέλαιο θέρμανσης υπάρχει ως γενική εκτίμηση πως αν εφαρμοστούν τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση θα υπάρξει «στροφή» των καταναλωτών στο πετρέλαιο θέρμανσης. Παράλληλα όμως υπάρχει και προβληματισμός για το πως θα κινηθούν οι διεθνείς τιμές των καυσίμων το επόμενο διάστημα, αλλά και για το γεγονός ότι το ύψος του επιδόματος για τους δικαιούχους προκύπτει από τον πολλαπλασιασμό του ποσού βάσης των 350 ευρώ με τον συντελεστή επιδότησης (0,12 – 1,62 ανάλογα με το ψύχος της περιοχής) που έχει καθοριστεί για τον οικισμό/πόλη στον οποίο βρίσκεται η κύρια κατοικία του νοικοκυριού. Το ποσό που προκύπτει από τον παραπάνω πολλαπλασιασμό, προσαυξάνεται κατά 20% για κάθε εξαρτώμενο τέκνο του δικαιούχου. Αυτό σημαίνει ότι το επίδομα ποικίλει από περιοχή σε περιοχή και ο φόβος που υπάρχει είναι ότι αρκετοί καταναλωτές και πάλι θα το σκεφτούν να προμηθευτούν πετρέλαιο θέρμανσης.

Ο Πρόεδρος των Βενζινοπωλών Αιτωλοακαρνανίας – Λευκάδας Δημοσθένης Κακούρης μιλώντας στη «Σ» αναλύει τα ζητήματα αυτά.

Επίδομα θέρμανσης: Ελπίδα για μεγαλύτερο ενδιαφέρον στην Αιτωλοακαρνανία
Ο Δημοσθένης Κακούρης

Συγκεκριμένα ο κ. Κακούρης αναφέρει: «σύμφωνα με τις ανακοινώσεις τις κυβέρνησης υπάρχει σημαντική παρέμβαση στην επιδότηση του πετρελαίου θέρμανσης, μένει όμως να δούμε πως θα εφαρμοστεί από τις 15 Οκτωβρίου που θα ξεκινήσει η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης με τις τρέχουσες τιμές.

Βάση της ανακοίνωσης θα υπάρχει μείωση 25 λεπτών του λίτρου επί της αντλίας, δηλαδή αν το πετρέλαιο στην αντλία στις 15 Οκτωβρίου έχει 1,70 με την μείωση θα έχει 1,35 και εκεί πιστεύουμε πως θα κυμανθεί η τιμή. Επίσης, ανακοινώθηκε και αύξηση του επιδόματος θέρμανσης όπου σε μερικές περιπτώσεις θα φτάσει τα 700 ευρώ, ανάλογα και τα κριτήρια που έχει ο καθείς, όπως επίσης και την περιοχή που ζει  θα δούμε πως κάποιοι θα έχουν τη διπλάσια επιδότηση.

Στην Αιτωλοακαρνανία από τα 180 που ήμασταν μέχρι σήμερα θα φτάσουμε στα 360 ευρώ περίπου κατ’ εκτίμηση.

Τα εισοδηματικά κριτήρια επίσης αυξήθηκαν μέχρι και 5.000 ευρώ, οπότε αυξήθηκαν και οι δικαιούχοι και από τους 850.000 που ήταν μέχρι πέρσι, φέτος θα είναι 1.300.000 περίπου. Αυτό όμως δεν λύνει το πρόβλημα. Θα επιλύονταν το πρόβλημα αν μειώνονταν σημαντικά ο ειδικός φόρος κατανάλωσης για όσο διάστημα τουλάχιστον διαρκεί η κρίση, τόσο για το πετρέλαιο θέρμανσης, όσο και για τα καύσιμα.

Για το πώς θα πάει το πετρέλαιο θέρμανσης το επόμενο χρονικό διάστημα δεν υπάρχει εικόνα μέχρι στιγμής, αλλά η εκτίμησή μας είναι πως αν ισχύσουν οι παροχές τις κυβέρνησης θα υπάρξει ενδιαφέρον από τους καταναλωτές, ίσως μεγαλύτερο από τις προηγούμενες χρονιές».

Κωνσταντίνος Χονδρός – Εφημερίδα “Συνείδηση”

Αιτωλοακαρνανία: «Με τα «λινά» αλλάζουν ελαστικά» (εικόνες)

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ