ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ - Ειδήσεις, ΝέαΑιτωλοακαρνανιαΑγρινιοΕπιχειρηματικό Πάρκο στο Αγγελόκαστρο: Αν η ΕΤΑΔ απαντήσει το αυτονόητο, δημοπράτηση σε 18μήνες!

Επιχειρηματικό Πάρκο στο Αγγελόκαστρο: Αν η ΕΤΑΔ απαντήσει το αυτονόητο, δημοπράτηση σε 18μήνες!

Επιχειρηματικό Πάρκο στο Αγγελόκαστρο: Αν η ΕΤΑΔ απαντήσει το αυτονόητο, δημοπράτηση σε 18μήνες!

Επιχειρηματικό Πάρκο στο Αγγελόκαστρο: Αν η ΕΤΑΔ απαντήσει το αυτονόητο, δημοπράτηση σε 18μήνες!

Ο τεχνικός σύμβουλος του Δήμου Αγρινίου, Μ. Μπαλτάς περιέγραψε στο «Δυτικά Fm92,8» τα βήματα για την υλοποίηση του μεγάλου σχεδίου

«Αν δεν μας καθυστερήσει η ΕΤΑΔ, νομίζω ότι σε έξι μήνες περίπου θα είμαστε έτοιμοι να καταθέσουμε το φάκελο στο Υπουργείο Ανάπτυξης, προκειμένου να αρχίσει ένας αγώνας με τη γραφειοκρατία για την έγκριση του Επιχειρηματικού Πάρκου και σε 18 μήνες από σήμερα να αρχίσει η συζήτηση για τη δημοπράτηση των έργων και την άντληση πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης».

Αυτό ανέφερε μιλώντας στο «Δυτικά Fm 92, 8» ο Μανώλης Μπαλτάς, Πρόεδρος της REDEPLAN για την περίπτωση του Επιχειρηματικού Πάρκου στο Αγγελόκαστρο που προωθεί ο Δήμος Αγρινίου.

Ο Μ. Μπαλτάς έχει αναλάβει ως τεχνικός σύμβουλος να προετοιμάσει το φάκελο του έργου, προκειμένου να διεκδικηθεί και η παραχώρηση του χώρου από την Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου, που είναι ο ιδιοκτήτης της έκτασης των 240στρεμ.

Παράλληλα όμως ο Μ. Μπαλτάς είναι και άνθρωπος που συνένταξε για λογαριασμό της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας το σχέδιο για την ανάπτυξη επιχειρηματικών πάρκων στη Δυτικής Ελλάδα για την επόμενη 20ετία, η παρουσίαση του οποίου έγινε προχθές από την Περιφέρεια.

Τo σχέδιο αυτό κατέδειξε ως προτεραιότητες για την Αιτωλοακαρνανία τόσο το Επιχειρηματικό Πάρκο στο Αγγελόκαστρο, όσο και την «εξυγίανση» της άτυπης βιομηχανικής συγκέντρωσης στο Χαλίκι (την περιοχή πριν τον κόμβο του Παναιτωλίου) σε Επιχειρηματικό Πάρκο.

«Σε πρώτο βαθμό υποστηρίζουμε την προσπάθεια του Δήμου Αγρινίου για την απόκτηση του ακινήτου στο Αγγελόκαστρο από την ΕΤΑΔ.

Ο τεχνικός σύμβουλος του Δήμου Αγρινίου, Μ. Μπαλτάς

Ο Δήμος Αγρινίου διατυπώνει το αίτημά του προς τη ΕΤΑΔ όχι με την παλιά αντίληψη «είναι δημόσιο ακίνητο, άρα μου ανήκει», αλλά κάτω από συγκεκριμένους όρους που λένε «το θέλω να αναπτύξω την τοπική οικονομία, να επενδύσω χρήματα, να οργανώσω το χώρο και να επαναφέρω το Αγρίνιο σε μια κατάσταση πιο ισορροπημένη και ιδίως η μεταποίηση του αγροδιατροφικού τομέα που είναι η ατμομηχανή της περιοχής θα βρει το έδαφος να αναπτυχθεί ακόμη περισσότερο, να αναπτύξει μεγαλύτερες μονάδες» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μ. Μπαλτάς.

Η ΕΤΑΔ, σύμφωνα με το Μ. Μπαλτά, έχει ένα δίλημμα μπροστά της «να έχω ένα χωράφι «χαμένο» κάπου στο πουθενά ή ένα χωράφι για την ανάπτυξη του Αγρινίου και της Αιτωλοακαρνανίας».

Ο τεχνικός σύμβουλος του Δήμου Αγρινίου ανέφερε ακόμη ότι στο έργο του προβλέπεται η συμβουλή του για την ίδρυση μια εταιρείας Ειδικού Σκοπού, που προορίζεται για την υλοποίηση των έργων υποδομής και τη διαχείριση του επιχειρηματικού πάρκου.

Σύμφωνα με το Μ. Μπαλτά η εταιρεία αυτή αποκτά ουσιαστικά ένα «δημόσιο» χαρακτήρα, καθώς λειτουργεί μεν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, αλλά έχει και εξουσία δημόσιου φορέα με κάποιο τρόπο, δοθέντος ότι έχει δικαιώματα ακόμη και επιβολής αναγκαστικών απαλλοτριώσεων.

Τέλος ο φάκελος του Επιχειρηματικού Πάρκου θα ολοκληρωθεί από την πλευρά του τεχνικού συμβούλου με τις εγκρίσεις – γνωμοδοτήσεις από όλες τις εμπλεκόμενες δημόσιες υπηρεσίες, καθώς τις προτάσεις για τις συνδέσεις με τοπικό οδικό δίκτυο, το νερό, την ενέργεια, το βιολογικό καθαρισμό, τα ευρωζωνικά δίκτυα κτλ.

Αγγελόκαστρο & Χαλίκι προτεραιότητες στο Σχέδιο της Περιφέρειας

Εξετάστηκαν οκτώ περιπτώσεις στην Αιτωλοακαρνανίας και προκρίθηκαν αυτές οι δύο

13 Επιχειρηματικά Πάρκα στη Δυτική Ελλάδα προτείνει το Σχέδιο της Περιφέρειας και δύο από αυτά προκρίνονται στην Αιτωλοακαρνανία.

Πρόκειται ουσιαστικά για έναν “οδικό χάρτη”, δηλαδή μια μελέτη κατευθύνσεων, που δεν αποτελεί δόγμα, καθώς η πλήρης υλοποίηση του σχεδίου αντικειμενικά θα παρακολουθήσει τη δυναμική, το ενδιαφέρον και τις χωρικές ανάγκες της αγοράς και των επιχειρήσεων.

Ωστόσο αυτό το Σχέδιο μπορεί να γίνει ένα πλαίσιο κατευθύνσεων για την εκπόνηση νέων Τοπικών/Ειδικών Πολεοδομικών Σχεδίων, ειδικά για τις περιοχές όπου διαπιστώθηκε έλλειμμα χωροταξικών προϋποθέσεων.

Η μελέτη – κατεύθυνση βασίστηκε όπως είναι λογικό στην αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης, αποτυπώθηκαν δηλαδή οι συνθήκες και τα προβλήματα στις υφιστάμενες βιομηχανικές περιοχές, με σκοπό την αναζήτηση λύσεων υπέρ των επιχειρήσεων και της οικονομικής ανάπτυξης, κατεγράφησαν οι προϋποθέσεις – συνθήκες για τη δημιουργία οργανωμένων υποδοχέων βιομηχανικών και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων (Επιχειρηματικών Πάρκων).

Το σχέδιο συνολικά βασίζεται σε ένα πρόγραμμα προτεραιότητας με 6 προτεινόμενες περιοχές (δηλαδή δύο Επιχειρηματικά Πάρκα ανά Περιφερειακή Ενότητα), ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα με 10 περιοχές και το πλήρες πρόγραμμα με το σύνολο των 13 προτεινομένων περιοχών στη Δυτική Ελλάδα.

Στην Αιτωλοακαρνανία εξετάστηκαν συνολικά οκτώ περιοχές, δύο στη Ναύπακτο και έξι στην περιοχή του Δήμου Αγρινίου και τελικά προτείνονται η έκταση στο Αγγελόκαστρο στην οποία έχει ήδη στοχεύσει ο Δήμος Αγρινίου και προχωρήσει σε ανάθεση σε τεχνικό σύμβουλο για την σύνταξη του φακέλου και στην περιοχή Χαλίκι λίγο πριν τον κόμβο του Παναιτωλίου, όπου ήδη καταγράφεται μια άτυπη βιομηχανική συγκέντρωση και η οποία προτείνεται ουσιαστικά να οργανωθεί σε ένα Επιχειρηματικό Πάρκο Εξυγίανσης.

Οι περιοχές που εξετάστηκαν είναι δύο προτεινόμενα σημεία βάσει του ΓΠΣ Ναυπάκτου, αντίστοιχα δυο προτεινόμενα σημεία από το ΓΠΣ Αγρινίου και ένα ακόμη από το ΓΠΣ Νεάπολης, οι άτυπες βιομηχανικές συγκεντρώσεις στο Χαλίκι Παναιτωλίου και το Γιαννούζι και η πρόταση του Δήμου Αγρινίου για την περιοχή του Αγγελοκάστρου.

Οι τελικά προτεινόμενες περιοχές προτεραιότητας (Αγγελόκαστρο & Χαλίκι Αγρινίου) ικανοποιούν ιδανικά τη δεσπόζουσα ανάγκη του ΠΣΔ, Δηλ. την ανάδειξη δύο τουλάχιστον περιοχών για την ανάπτυξη Επιχειρηματικού Πάρκου (α) σε αδόμητες εκτάσεις και (β) σε περιοχή άτυπης βιομηχανικής συγκέντρωσης:
•η έκταση στο «Αγγελόκαστρο Αγρινίου» αποτελεί δημόσια γη που έχει από καιρό κερδίσει το ενδιαφέρον των τοπικών φορέων.
•η περιοχή στο «Χαλίκι Αγρινίου» συγκεντρώνει εκείνα τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της άτυπης βιομηχανικής συγκέντρωσης τα οποία, εφόσον εκπληρώνονται και οι τυπικές προϋποθέσεις του νόμου, μπορούν να οδηγήσουν σε μια επιτυχημένη ανάπτυξη Επιχειρηματικού Πάρκου Εξυγίανσης.

Αν ο χαρακτήρας της γεωργικής γης της περιοχής «Χαλίκι» αναδειχθεί ως απαγορευτικός παράγων για την οργάνωση και πολεοδόμησή της, η επιλογή μπορεί να αντικατασταθεί από την ανάπτυξη υποδοχέα στη θέση «Γιαννούζι».

Η περιοχή «ΒΙΟΠΑ Νεάπολης» Αγρινίου δεν αποτρέπεται για την ανάπτυξη Επιχειρηματικού Πάρκου, όταν και εφόσον εξασφαλισθούν οι κύριες προϋποθέσεις (διασφάλιση έκτασης, επενδυτικό ενδιαφέρον, βιωσιμότητα), αλλά δεν συνιστάται για την ανάπτυξη μέτρων και προγραμμάτων δημόσιας πολιτικής συγκριτικά με τις δύο προηγηθείσες-προκρινόμενες περιοχές.

Γενικά, την πλήρη ανάπτυξη και υλοποίηση του Περιφερειακού Σχεδίου Δράσης θα καθορίσει η δυναμική της αγοράς και των επιχειρήσεων.

Δημήτρης Παπαδάκης – Εφημερίδα “Συνείδηση”

Επικίνδυνος ο τραγέλαφος με τις Καπναποθήκες Ηλιού: Ζητείται παρέμβαση

 

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ