ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΟικονομιαΕπιχειρηματικό deal 11 δισ. δολ. για αύξηση της παραγωγή φαρμάκων κατά της παχυσαρκίας

Επιχειρηματικό deal 11 δισ. δολ. για αύξηση της παραγωγή φαρμάκων κατά της παχυσαρκίας

Επιχειρηματικό deal 11 δισ. δολ. για αύξηση της παραγωγή φαρμάκων κατά της παχυσαρκίας

Η φαρμακευτική Novo Nordisk έκλεισε συμφωνία για την αγορά τριών εργοστασίων παραγωγής φαρμακευτικών σκευασμάτων, έναντι 11 δισ. δολαρίων, στοχεύοντας στην αύξηση παραγωγής των αντιδιαβιτικών φαρμάκων Ozempic και Wegovy.

Στο πλαίσιο αυτό, η Novo Holdings, κύριος μέτοχος της φαρμακευτικής από την οποία πληρώθηκε τοις μετρητοίς, θα εξαγοράσει την Catalent, ιδιοκτήτρια των assets, έναντι 16,5 δισ. δολαρίων, στις μεγαλύτερες συναλλαγές που έχουν προχωρήσει ποτέ οι δύο δανέζικες εταιρείες, γράφει το Bloomberg.

Οι μετοχές της Catalent αυξήθηκαν περίπου 13% στις προσυνεδριακές συναλλαγές της Νέας Υόρκης. Οι μετοχές της Novo, που έχουν εκτιναχθεί σε συνδυασμό με τη ζήτηση για τα φάρμακά της, κέρδισαν έως και 3,4% με το άκουσμα της είδησης, χτυπώντας νέο ρεκόρ. Η εν λόγω φαρμακοβιομηχανία είναι η πολυτιμότερη εταιρεία της Ευρώπης, με χρηματιστηριακή αξία άνω των 520 δισ. δολαρίων.

Η Novo Nordisk βρίσκεται υπό πίεση να αυξήσει την προσφορά του Wegovy, καθώς αντιμετωπίζει ανταγωνισμό από το πρόσφατα εγκεκριμένο εμβόλιο Zepbound της Eli Lilly, το οποίο προβλέπεται να γίνει το φάρμακο με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στην ιστορία. Σε δοκιμές ασθενών, το φάρμακο της Lilly οδήγησε σε περισσότερη απώλεια βάρους από κάθε άλλο που έχει παρουσιάσει η Novo μέχρι σήμερα.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ