ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΚοσμοςΕπί τάπητος το θέμα των ασφαλών εξαγωγών των ουκρανικών σιτηρών στην επικείμενη συνάντηση Πούτιν-Ερντογάν

Επί τάπητος το θέμα των ασφαλών εξαγωγών των ουκρανικών σιτηρών στην επικείμενη συνάντηση Πούτιν-Ερντογάν

Επί τάπητος το θέμα των ασφαλών εξαγωγών των ουκρανικών σιτηρών στην επικείμενη συνάντηση Πούτιν-Ερντογάν

Ένα νέο μηχανισμό για την εξαγωγή των ουκρανικών σιτηρών θα συζητήσουν οι πρόεδροι της Τουρκίας και της Ρωσίας κατά την επικείμενη επίσκεψη του Βλαντίμιρ Πούτιν στην τουρκική πρωτεύουσα την επόμενη εβδομάδα, ενημέρωσε χθες με δήλωσή του ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν.

Ο Βλ. Πούτιν αναμένεται στην Τουρκία στις 12 Φεβρουαρίου, σε μια επίσκεψη που θα είναι η πρώτη του Ρώσου προέδρου σε χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ μετά την εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

Σε τηλεοπτική του συνέντευξη, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας ανέφερε ότι η προηγούμενη συμφωνία – η Πρωτοβουλία της Μαύρης Θάλασσας – δούλεψε στο πλαίσιο ενός συγκεκριμένου μηχανισμού και τώρα παρουσιάζεται η δυνατότητα για ένα διαφορετικό μηχανισμό. «Θα καταβάλουμε προσπάθειες για να υλοποιήσουμε αυτή τη δυνατότητα», υπογράμμισε ο κ. Φιντάν, ο οποίος πρόσθεσε ότι κάποια πλοία φτάνουν στο Βόσπορο φορτωμένα με ουκρανικά σιτηρά παρότι δεν έχει δρομολογηθεί κάποια συμφωνία και πρέπει να καταστεί ασφαλής αυτή η ντε φάκτο κατάσταση μέσω ενός νέου μηχανισμού.

Η Πρωτοβουλία της Μαύρης Θάλασσας ήταν μια συμφωνία μεταξύ των εμπόλεμων μερών για να διασφαλίσει την ασφαλή διεξαγωγή του εξαγωγικού εμπορίου σιτηρών της Ουκρανίας και υπογράφηκε με τη στήριξη των Ηνωμένων Εθνών και της Τουρκίας. Ένα χρόνο μετά την έναρξη της εφαρμογής της, τον Ιούλιο του 2023, η Ρωσία αποσύρθηκε, καταγγέλλοντας παραβιάσεις εκ μέρους της ουκρανικής πλευράς και διαμηνύοντας ότι δεν πρόκειται να προβεί σε νέα συμφωνία.

Εντούτοις, Ουκρανοί αξιωματούχοι έχουν δηλώσει στο πρακτορείο Reuters ότι γίνονται κάποιου είδους διαπραγματεύσεις για την ασφαλή εξαγωγή των σιτηρών, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

Πηγή: Reuters

τελευταια νεα →

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ