ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΑγρινιο«Επί ποδός πολέμου» οι γιατροί

«Επί ποδός πολέμου» οι γιατροί

«Επί ποδός πολέμου» οι γιατροί

Συνταγογραφούν και οι νοσηλευτές

«Επί ποδός πολέμου» οι γιατροί

Παντελής Παπαθανάσης, πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Αγρινίου: «Ζητάμε την άμεση απόσυρση της συγκεκριμένης υπουργικής απόφασης»

 

Θυελλώδεις αντιδράσεις γιατρών έχει προκαλέσει η υπουργική απόφαση του Υπουργού Υγείας Μάκη Βορίδη που δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ στις 19 Ιανουαρίου και δίνει τη δυνατότητα στους νοσηλευτές να συνταγογραφούν ορισμένες κατηγορίες φαρμάκων, όπως ήπια αναλγητικά.

Συγκεκριμένα, με ανακοίνωσή του ο Πανελλήνιος Ιατρικός σύλλογος ζήτησε την ακύρωση της παραπάνω υπουργικής απόφασης, την οποία μάλιστα χαρακτήρισε ως «προσβολή στο ιατρικό λειτούργημα και τους πολίτες». Τέτοιες σχέσεις δημιουργούν παρενέργειες στις σχέσεις μεταξύ γιατρών και νοσηλευτών, ενώ υποσκάπτουν και την προστασία της υγείας του έλληνα πολίτη, όπως τονίζει στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο σύλλογος. Υπογραμμίζει μάλιστα πως «ο νοσηλευτής δεν λειτουργεί ποτέ αυτόνομα αλλά πάντοτε κάτω από ιατρικές οδηγίες».

Από την πλευρά τους οι νοσηλευτές ισχυρίζονται πως αυτή η απόφαση του Υπουργού Υγείας αναγνωρίζει με τον πλέον επίσημο τρόπο τις κλινικές αρμοδιότητές τους, που τις εκτελούσαν ήδη στις δομές του ΕΣΥ. Σύμφωνα με την Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδος η αντίδραση των γιατρών αποτελεί προσβολή για τις τετραετείς σπουδές τους, τονίζοντας πως η πλειονότητα των νοσηλευτών κατέχει μεταπτυχιακούς τίτλους και διδακτορικό σπουδών. Αναφέρουν μάλιστα χαρακτηριστικά πως «οι νοσηλευτές, όσο και αν κάποιοι ενοχλούνται, χάνοντας μέρος των όποιων προνομίων τους, είναι αποφασισμένοι να αναλάβουν το κομμάτι των αρμοδιοτήτων που τους αναλογεί» και πως «σύντομα οι πολίτες θα καταλάβουν τα σημαντικά οφέλη αυτής της απόφασης».

Η εφημερίδα «Σ» επικοινώνησε με τον Πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Αγρινίου, Παντελή Παπαθανάση, ο οποίος τοποθετήθηκε σχετικά με αυτή την υπουργική απόφαση:

«Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε, πως στο συγκεκριμένο ΦΕΚ δίνεται η δυνατότητα συνταγογράφησης στους νοσηλευτές για φάρμακα όπως: Ήπια αναλγητικά, βιταμίνες, σίδηρου, αντιεμετικά και διάφορα άλλα.

Είναι απορίας άξιο πως επιτρέπεται η συνταγογράφηση φαρμάκων και η παραπομπή εξετάσεων από μη γιατρούς. Ζητάμε την άμεση απόσυρση της συγκεκριμένης υπουργικής απόφασης και τη διαβούλευση με τα θεσμικά όργανα του Ιατρικού Συλλόγου πριν από την έκδοση αποφάσεων, που άπτονται της δημόσιας υγείας και της επαγγελματικής δραστηριότητας των γιατρών».

Πάντως αξίζει να σημειωθεί, πως, έπειτα από τις διαμαρτυρίες των γιατρών, κύκλοι του Υπουργείου Υγείας αφήνουν να εννοηθεί πως τις επόμενες μέρες θα αποσυρθεί η εν λόγω υπουργική απόφαση.

Μπάμπης Τσιρώνης

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr