ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΕπενδύσεις αποθήκευσης ενέργειας στην Αιτωλοακαρνανία – «Αυλαία» για τις μπαταρίες

Επενδύσεις αποθήκευσης ενέργειας στην Αιτωλοακαρνανία – «Αυλαία» για τις μπαταρίες

Επενδύσεις αποθήκευσης ενέργειας στην Αιτωλοακαρνανία – «Αυλαία» για τις μπαταρίες

Επενδύσεις αποθήκευσης ενέργειας στην Αιτωλοακαρνανία – «Αυλαία» για τις μπαταρίες όπως αναφέρει η εφημερίδα “Συνείδηση”. Στην περιοχή της Τριχωνίδας και του Ξηρομέρου οι τρεις μονάδες αποθήκευσης ενέργειας με χρήση μπαταριών στην Αιτωλοακαρνανία

Αναλυτικά το δημοσίευμα: 

Στην εποχή της αποθήκευσης ενέργειας εισέρχεται πλέον η Δυτική Ελλάδα και ιδίως η Αιτωλοακαρνανία, ύστερα και από συντονισμένες πρωτοβουλίες του Αντιπεριφερειάρχη Λάμπρου Δημητρογιάννη.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι τον τελευταίο ενάμιση μήνα, έχουν αδειοδοτηθεί έξι μονάδες αποθήκευσης ενέργειας με χρήση συσσωρευτών (μπαταρίες), τρεις από αυτές στην Αιτωλοακαρνανία.
Μόνο για τις μονάδες αποθήκευσης στην Αιτωλοακαρνανία, η μία εκ των οποίων θα είναι στην περιοχή της Τριχωνίδας και η άλλη στην περιοχή του Ξηρομέρου, το κόστος επενδύσεων υπολογίζεται σε 120 εκ. ευρώ, δημιουργώντας πολλαπλά και μακροπρόθεσμα οφέλη για την περιοχή μας. Το ενδιαφέρον μάλιστα είναι ότι το προσεχές διάστημα αναμένεται και η έλευση νέων επενδύσεων για την περιοχή μας!

Σε δηλώσεις του στη «Σ» ο κ. Δημητρογιάννης ανέφερε:

Επενδύσεις αποθήκευσης ενέργειας στην Αιτωλοακαρνανία - «Αυλαία» για τις μπαταρίες
Ο Λάμπρος Δημητρογιάννης

«Η αποθήκευση ενέργειας αποτελεί σημαντικότατο παράγοντα στις ανάγκες παραγωγής και διαχείρισης, και η Αιτωλοακαρνανία είναι από τις πρώτες περιοχές που αναμένεται να κατασκευαστούν.

Το όφελος από την εγκατάσταση αυτών των μονάδων αποθήκευσης είναι τεράστιο καθώς:

– Δίνεται η δυνατότητα αποθήκευσης της περίσσειας ενέργειας που παράγεται από ανανεώσιμες πηγές, όπως τα φωτοβολταϊκά.
– Αποδίδεται αυτή η ενέργεια στο δίκτυο σε περιόδους αυξημένης ζήτησης.
– Μειώνεται το κόστος παραγόμενης ενέργειας.
– Υποστηρίζεται η σταθερότητα του δικτύου.

Με τον τρόπο αυτό δίνεται και μια μεγάλη λύση στο πρόβλημα της σύνδεσης στο δίκτυο για ενδιαφερόμενους στην παραγωγή ή στο συμψηφισμό ενέργειας! Τα παραπάνω αποδεικνύουν ότι η περιοχή μας καθίσταται πράγματι ενεργειακός κόμβος, ύστερα και από τις ενέργειες της Περιφερειακής αρχής.

Στην Ελλάδα, οι τεχνολογίες αποθήκευσης έχουν αποκτήσει κεντρική θέση στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα, ενώ έχει διασφαλιστεί η χρηματοδότηση συνολικής ισχύος 1.380 MW από το Ταμείο Ανάκαμψης με το ποσό των 450 εκατ. ευρώ.

Σε μελέτη που εκπονήθηκε για λογαριασμό της ΡΑΕ, οι ανάγκες του ελληνικού συστήματος σε μονάδες αποθήκευσης, λαμβάνοντας υπόψη συμμετοχή των ΑΠΕ 60% στο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής το 2030, όπως προβλέπει το ΕΣΕΚ, υπολογίζονται σε 1.500-1.750 MW.

Το επενδυτικό ενδιαφέρον από εγχώριους και ξένους ομίλους για έργα αποθήκευσης είναι ισχυρό, αναμένει ωστόσο το «πράσινο» φως από το ΥΠΕΝ για την υλοποίηση αδειοδοτημένων έργων συνολικής ισχύος περί τα 10 GW, με την κατάθεση στη Βουλή του θεσμικού πλαισίου, τους βασικούς άξονες του οποίου παρουσίασε το Νοέμβριο του 2021 το αρμόδιο υπουργείο.

Τι είναι τα συστήματα αποθήκευσης;

Είναι συστήματα που αποθηκεύουν οποιασδήποτε μορφής ενέργεια και μπορούν να την απελευθερώσουν όταν είναι απαραίτητο. Με αυτόν τον τρόπο, καταφέρνουμε να αποθηκεύσουμε την ενέργεια. Είναι πολύ σημαντικό για τις ηλεκτρικές εταιρείες όταν ο καταναλωτής μπορεί να χρησιμοποιεί ενέργεια όποτε τη χρειάζεται.
Τύποι συστημάτων αποθήκευσης

Ανάλογα με τη χωρητικότητα που υπάρχει για την αποθήκευση ενέργειας, διακρίνουμε 3 διαφορετικά συστήματα:

Αποθήκευση μεγάλης κλίμακας: Αυτό το σύστημα χρησιμοποιείται για εκείνα τα μέρη όπου χρησιμοποιούνται οι κλίμακες GW. Σε αυτά τα μέρη είναι απαραίτητη η αποθήκευση ενέργειας για συστήματα παραγωγής, συστήματα έκτακτης ανάγκης και βοηθητικά. Για παράδειγμα, είναι χρήσιμο σε υδροηλεκτρικά εργοστάσια για την προώθηση του καταρράκτη.

Αποθήκευση δικτύου:

Είναι πιο γνωστό αναφορικά με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και το ηλεκτρικό δίκτυο. Αποθηκεύει ενέργεια σε κλίμακα MW. Για παράδειγμα, το βρίσκουμε σε υπεραγωγούς, σφόνδυλους ή μπαταρίες. Στα τελευταία γίνεται χρήση ευρέως αναφορικά με την ηλιακή ενέργεια για λιγότερο παραγωγικές ημέρες.

Τελική αποθήκευση καταναλωτή. Είναι μικρότερες κλίμακες (kW) στον οικιακό τομέα. Αυτό το σύστημα το βρίσκουμε σε μπαταρίες αλλά με λιγότερη ποσότητα αποθηκευμένης ενέργειας. Για παράδειγμα, μια μπαταρία για κινητό τηλέφωνο.

Η βέλτιστη μέθοδος αποθήκευσης της ενέργειας για κάθε περίπτωση εξαρτάται αφενός από την ποσότητα της ενέργειας που πρέπει να αποθηκευτεί (ενεργειακή πυκνότητα του υλικού) και αφετέρου από την χρονική διάρκεια αποθήκευσης, τη μορφή της ενέργειας που απαιτείται για αποθήκευση και την απόδοση με την οποία ανακτάται η ενέργεια.

Υπάρχουν διάφορα συστήματα αποθήκευσης της ενέργειας, από μερικά mW για το βηματοδότη μέχρι ορισμένα GW σε μια μονάδα ηλεκτροπαραγωγής. Ένα από τα συστήματα αποθήκευσης που κερδίζει τη μεγαλύτερη ισχύ σχετικά με το μέλλον της συσσώρευσης για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (και πιθανώς και για ηλεκτρικά οχήματα) είναι η μπαταρία ιόντων λιθίου. Λόγω του χαμηλού βάρους και της υψηλής απόδοσης μπορεί να καταλήξει να γίνει νούμερο ένα.

Χαρακτηριστικά μπαταριών:

Αρχικά, οι πρόσφατες ενεργειακές ανατιμήσεις έχουν εκτοξεύσει το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας και οι καταναλωτές προτιμούν ως λύση τον ενεργειακό συμψηφισμό για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα.

Η τεχνολογία αποθήκευσης σε μπαταρίες είναι ώριμη, επιπλέον σημειώνει εξέλιξη συνεχώς με νέα προϊόντα, έχει μεγαλύτερη αξιοπιστία και χαμηλότερο κόστος.
Στα αυτόνομα φωτοβολταϊκά συστήματα χρησιμοποιούνται δύο βασικές τεχνολογίες συσσωρευτών (μπαταριών) μολύβδου – οξέος: η ανοικτού τύπου (FLA) & η κλειστού τύπου VRLA συχνά προσδιοριζόμενες ως ανοικτού τύπου με υγρό & κλειστού τύπου με ακινητοποιημένο ηλεκτρολύτη αντίστοιχα.

Οι μπαταρίες VRLA προτιμώνται σε εγκαταστάσεις όπου η πρόσβαση είτε είναι δύσκολη, είτε ο χώρος είναι περιορισμένος ή υπάρχει συνεχής ανθρώπινη παρουσία.
Τέλος, σε κάθε περίπτωση, το πραγματικό κόστος ενός συσσωρευτή έχει να κάνει με τον αριθμό των κύκλων φόρτισης – εκφόρτωσης που αυτός μπορεί να αποδώσει.

Πλεονεκτήματα των μπαταριών:

• Παρέχουν ευελιξία και ασφάλεια στα δίκτυα
• Διευκολύνουν την περαιτέρω διείσδυση των ΑΠΕ
• Με το σωστό σχεδιασμό μπορούν να επιφέρουν σημαντική κερδοφορία στους επενδυτές
• Μειώνουν το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας

Κωνσταντίνος Χονδρός – Εφημερίδα “Συνείδηση”

Κέντρο Πρόληψης «Οδυσσέας» Αιτωλοακαρνανίας: Θερίζει η εξάρτηση των παιδιών από διαδίκτυο και “games”

 

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ