ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΕπείγουσες παρεμβάσεις «δείχνει» το ΓΕΩΤ.Ε.Ε.!

Επείγουσες παρεμβάσεις «δείχνει» το ΓΕΩΤ.Ε.Ε.!

Επείγουσες παρεμβάσεις «δείχνει» το ΓΕΩΤ.Ε.Ε.!

«Από θαύμα δεν θρηνήσαμε θύματα»

Για έργα μικρού κόστους μίλησαν οι επιστήμονες, ώστε να επανέλθει η ομαλότητα. Με μαθηματική ακρίβεια, αν δεν υπάρξουν, θα επαναληφθούν τα ίδια προβλήματα.  

Παρουσιάστηκαν χθες τα συμπεράσματα του κλιμακίου γεωλόγων του Παραρτήματος Δυτικής Στερεάς Ελλάδας και Πελοποννήσου του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. που εξήχθησαν μετά από αυτοψίες των επιστημόνων στις πληγείσες περιοχές από την πρόσφατη θεομηνία στους Δήμους Αγρινίου και Θέρμου. Όπως ενημέρωσε ο Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής Σωτήρης Λαμπρόπουλος, έχει κατατεθεί και αίτημα για αυτοψία του σχολείου στο Χρυσοβέργι λόγω του υπόβαθρου που είναι χτισμένο το κτίριο!

Σύμφωνα με τον κ. Λαμπρόπουλο, εκτός από τις καταστροφές σε καλλιέργειες, έχουν υποστεί και μεγάλες ζημιές υποδομές στις πληγείσες περιοχές, ενώ σε πολλές περιπτώσεις οι προσχώσεις έχουν φτάσει τους 80 πόντους! «Χτίζουμε στην άμμο και αυτό στοιχίζει λεφτά και σε πολλές περιπτώσεις ζωές. Είμαστε τυχεροί που δεν θρηνήσαμε θύματα» ανέφερε κατά την τοποθέτησή του ο κ. Λαμπρόπουλος.

Ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών, Γεωλόγος Γιάννης Κουκουβέλας αναφέρθηκε αποκλειστικά στις περιοχές της Κλεισούρας, του Ζευγαρακίου, της Τραγάνας, του Καινουρίου και της Λυσιμαχείας. «Διαπιστώθηκε, πως υπάρχει φυσική καταστροφή, βάσει όλων των επιστημονικών δεδομένων. Στο μέλλον στις ίδιες περιοχές ενδεχομένως υπάρξουν τα ίδια προβλήματα αν δεν ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα. Πρέπει να προετοιμαστούμε για το επόμενο πιθανό γεγονός και να θωρακίσουμε τις περιοχές αυτές. Είναι μαθηματικά βέβαιο, πως θα συμβεί και πάλι κάποια στιγμή στο μέλλον» σημείωσε ο κ. Κουκουβέλας μεταξύ άλλων.

geotee agrinio st

Από αριστερά ο Γιάννης Κουκουβέλας, ο Σωτήρης Λαμπρόπουλος, ο Μιχάλης Αντωνόπουλος και ο Γιώργος Σταμούλης               

Ο Γεωλόγος και μέλος του ΓΕΩ.Τ.Ε.Ε. Μιχάλης Αντωνόπουλος μίλησε για τις ζημιές στο Δήμο Θέρμου. «Τα φαινόμενα πράγματι ήταν ακραία και πρέπει να ομαδοποιήσουμε τα προβλήματα. Στο Δήμο Θέρμου παρουσιάστηκαν σημαντικά προβλήματα στις κοίτες των ρεμάτων και σε σημεία που υπήρχαν ελλείψεις τεχνικών έργων. Βγήκαν «εκτός» έργα που είχαν κατασκευαστεί πριν 50 χρόνια. Λόγω της κλιματικής αλλαγής απαιτείται επαναπροσδιορισμός των έργων. Πρέπει να αντιμετωπιστεί η ροή φερτών υλικών». Ο κ. Αντωνόπουλος εστίασε περισσότερο σε συγκεκριμένο παράδειγμα. Στην εκκλησία των Αμπελιών Κοκκινόβρυσης, που θα πρέπει το πρόβλημα να αντιμετωπιστεί με αποστραγγιστικά έργα. Μάλιστα, όπως τόνισε ο νέος δρόμος στην περιοχή αντιμετωπίζει προβλήματα που επιβαρύνουν την όλη κατάσταση, ενώ απαιτείται άμεσα ειδική μελέτη. Σε ότι αφορά το δρόμο Θέρμου – Προυσού, σημεία του, χρήζουν άμεσης παρέμβασης και συμπληρωματικών έργων.

Σημαντικό είναι ότι οι επιστήμονες τόνισαν πως τα έργα – παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν δεν έχουν μεγάλο κόστος, αλλά ο σχεδιασμός πρέπει να γίνει άμεσα. Στην παρουσίαση παρέστησαν τα μέλη του ΓΕΩ.Τ.Ε.Ε. Γιώργος Σταμούλης και Γιώργος Κοντογιάννης.

Κώστας Χονδρός για την εφημερίδα “Συνείδηση”

«Σκότωσε και εμάς μαζί του» λέει η μητέρα του αστυνομικού από το Πατιόπουλο

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr