ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΕπανεκκίνηση για τον ΓΟΕΒ Αχελώου

Επανεκκίνηση για τον ΓΟΕΒ Αχελώου

Πρόεδρος ΓΟΕΒ Αχελώου Κώστας Βήτας «Θα εφαρμοστεί ο νόμος. Η αδυναμία είσπραξης των οφειλών από τους παραγωγούς οδήγησε τόσο τον ΓΟΕΒ όσο και τους ΤΟΕΒ της περιοχής σε χρεοκοπία».

 

Επανεκκίνηση 

για τον ΓΟΕΒ Αχελώου

 

Από αναβάθμιση των εγκαταστάσεών του μέχρι την τακτοποίηση των οικονομικών ζητημάτων του προς κάθε επίπεδο επιχειρείται στον ΓΟΕΒ Αχελώου. Ήδη εδώ και ένα μήνα εξυπηρετούνται οι πολίτες από τον ΓΟΕΒ και από 01/01/2015 αναμένεται η εκσυγχρονισμένη ολική του λειτουργία.    

 

 

Σε ανασυγκρότηση προχωράει ο ΓΟΕΒ Αχελώου τόσο στις εγκαταστάσεις του, που είναι επί της οδού Βότση στο κέντρο του Αγρινίου, όσο και σε όλο το σύστημα που διαθέτει, διώρυγες, αντλιοστάσια, αποστραγγιστικά έργα κλπ. Ήδη εδώ και ένα μήνα διοίκηση και υπάλληλοι, ακόμη και με προσωπική εργασία, κάνουν τα αδύνατα δυνατά για να καταστήσουν τις εγκαταστάσεις τους όσο το δυνατόν ποιο λειτουργικές και ταυτόχρονα εξυπηρετούν και τον κόσμο, ενώ άμεση στόχευση είναι το νέο έτος ο ΓΟΕΒ Αχελώου να λειτουργεί πλήρως σε κάθε επίπεδο, αφού η ανασυγκρότηση αυτή έχει την αμέριστη συμπαράσταση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου  και Ιονίων Νήσων.

Μετά από σύσκεψη με τους αντιπεριφερειάρχες Αιτωλοακαρνανίας κας Σταρακά και Αγροτικής Ανάπτυξης κ Πλατανιά έχει αποφασιστεί να συσταθεί μεικτό κλιμάκιο του ΓΟΕΒ Αχελώου και της Περιφέρειας ώστε να γίνει αυτοψία στις διώρυγες στα αντλιοστάσια της περιοχής ευθύνης του εν λόγω ΓΟΕΒ για να γίνει η εκτίμηση του κόστους των ζημιών που υπάρχουν. Η αυτοψία θα ξεκινήσει την ερχόμενη Τρίτη και αναμένεται έως το τέλος του μήνα να ολοκληρωθεί. Προγραμματισμένη επίσης είναι και η αποκατάσταση των απαραίτητων υποδομών ώστε να ξεκινήσει η νέα αρδευτική περίοδος. Σύμφωνα με εκτιμήσεις η αντικατάσταση πινάκων των αντλιοστασίων και γενικά η αντικατάσταση όλου του πεπαλαιωμένου συστήματος λειτουργίας που είναι μέχρι και 40 ετών εκτιμάται ότι θα κοστίσει περίπου 4 εκατομμύρια ευρώ. Στο μεγαλεπήβολο αυτό σχέδιο που εμπλέκονται η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, η Περιφερειακή Ενότητα Αιτωλοακαρνανίας η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου, Ιονίων Νήσων και τα Υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Δημοσίων Έργων γίνονται σοβαρές προσπάθειες ώστε να ενταχθούν και τα αποστραγγιστικά της περιοχής του Λεσινίου, τα οποία μέχρι στιγμής δεν είναι ενταγμένα στο συνολικό πλάνο ανασυγκρότησης.

Ο ΓΟΕΒ Αχελώου συστάθηκε το 1958 και διαθέτει διώρυγες έκτασης 300χλμ, έχει υπό την επίβλεψή του 15 ΤΟΕΒ και ποτίζονται 325 χιλιάδες στρέμματα. Ως προς τις εγκαταστάσεις του είναι το μεγαλύτερο στην Ελλάδα ενώ ιεραρχικά είναι στην 6η θέση πανελλαδικά.

 

Κώστας Βήτας «Θα εφαρμοστεί ο νόμος» -Οικονομικά Στοιχεία και Πολυεπίπεδα προβλήματα

 

«Η αδυναμία είσπραξης των οφειλών από τους παραγωγούς οδήγησε τόσο τον ΓΟΕΒ όσο και τους ΤΟΕΒ της περιοχής σε χρεοκοπία» δήλωσε ο πρόεδρος του Δ.Σ του ΓΟΕΒ Αχελώου κ Κών/νος Βήτας. Οι οφειλές των ΤΟΕΒ προς τον ΓΟΕΒ είναι περίπου στα 2,5 εκατομμύρια ευρώ, ενώ οι οφειλές του ΓΟΕΒ προς το ΙΚΑ είναι εξίσου μεγάλες, ενώ για το σκέλος αυτό, των οφειλών προς το ΙΚΑ, αναμένεται νομοθετική ρύθμιση από το Υπουργείο Ανάπτυξης. Ο ΤΟΕΒ είναι αυτόνομος οργανισμός ο οποίος ελέγχεται διαχειριστικά από την Περιφέρεια. Ένα εκ των σημαντικότατων προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο ΓΟΕΒ Αχελώου είναι η αποδυνάμωσή του από προσωπικό. Ενδεικτικό στοιχείο του μεγέθους του προβλήματος είναι ότι δεν υπάρχει στο ανθρώπινο δυναμικό του μηχανολόγος μηχανικός, απαραίτητη ειδικότητα για τον ΓΟΕΒ. Παράλληλα, υπενθυμίζουμε ότι οι εργαζόμενοι είναι σε επίσχεση εργασίας, λόγω ανεξόφλητων οφειλών, από το τέλος του 2011. Για να μπει τάξη σε όλη αυτή την οικονομική κατάσταση τα βήματα θα είναι προς πάσα κατεύθυνση.

Ο στρατηγικός σχεδιασμός, που αναμένεται σύντομα να πάρει σάρκα και οστά, έχει ως εξής. Κατά πρώτων, θα κατατεθεί προϋπολογισμός για την νέα αρδευτική χρονιά, αφού προηγηθεί συνεννόηση με όλους τους ΤΟΕΒ, και μαζί με τον προϋπολογισμό θα κατατεθεί και το σχέδιο ανασυγκρότησης και λειτουργίας του ΓΟΕΒ Αχελώου. Όλα μαζί σαν δέσμη ενεργειών αποσκοπούν, εκτός της ορθής λειτουργίας του όλου συστήματος, και στη μείωση του κόστους διαχείρισης του ΓΟΕΒ Αχελώου. Κατά δεύτερον, για την εύρυθμη λειτουργία του ΓΟΕΒ, θα επαναλειτουργήσει ορθά και σύμφωνα με τον νόμο ο ανταποδοτικός ρόλος του. Αυτό σημαίνει ότι η μόνη πηγή εσόδων του ΓΟΕΒ είναι οι συνδρομές των μελών του-των ΤΟΕΒ. Αν δηλαδή τα 15 ΤΟΕΒ που είναι υπ ευθύνη του ΓΟΕΒ Αχελώου δεν ανταποκριθούν στις οφειλές τους προς τον ΓΟΕΒ, τότε αυτός θα προχωρήσει σε όλες τις νόμιμες ενέργειές που δικαιούται ώστε να εισπράξει τα χρήματά του, τα οποία θα αξιοποιήσει για την καλύτερη λειτουργία του συστήματος του ΓΟΕΒ, δηλαδή σε αναπτυξιακά έργα και εκσυγχρονισμό σε διοικητικό και υλικοτεχνικό επίπεδο.

Από τις πρώτες στοχεύσεις που θα έχουν γνώμονα τον εκσυγχρονισμό θα είναι η τοποθέτηση φοτοβολταικών στα αντλιοστάσια, δεδομένου του ότι οι ΤΟΕΒ έχουν υψηλό κόστος ως προς την άρδευση, στους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Στην ίδια εκσυγχρονιστική κατεύθυνση είναι και η τοποθέτηση συστημάτων συναγερμών και παρακολούθησης στα αντλιοστάσια, καθώς επίσης και η τοποθέτηση ηλεκτρονικού συστήματος και ηλεκτρονικής άρδευσης των παραγωγών (σύστημα κάρτας). Η τοποθέτηση των ολοκληρωμένων συστημάτων ασφαλείας θα αποσκοπεί στην αποφυγή δολιοφθορών και κλοπών από τα αντλιοστάσια, ενώ με την ηλεκτρονική κάρτα με τον προπληρωμένο χρόνο ποτίσματος οι ΤΟΕΒ και ο ΓΟΕΒ Αχελώου θα εισπράττουν άμεσα τα χρήματά τους από τους παραγωγούς. Ταυτόχρονα με την συνολική λειτουργία του ΓΟΕΒ Αχελώου θα δημιουργηθεί και ιστότοπος στο διαδίκτυο ο οποίος θα ενημερώνει τους ενδιαφερόμενους. Θα δημιουργηθεί επίσης  και αναλυτική κατάσταση ώστε το κάθε ΤΟΕΒ να πληρώνει τα δικά του έξοδα, ενώ τα στοιχεία αυτά θα αναρτούνται στο διαδίκτυο για να υπάρχει διαφάνεια και καλύτερος έλεγχος. Σε δεύτερη φάση, θα λειτουργήσει και παράρτημα του ΓΟΕΒ στον Άγιο Θωμά Μεσολογγίου και θα επιχειρηθεί η συγκρότηση ενιαίας επιτροπής με όλα τα ΓΟΕΒ της Ελλάδας.

Το εξαμελές Δ.Σ του ΓΟΕΒ Αχελώου απαρτίζεται από τους εξής. Πρόεδρος είναι ο Κώστας Βήτας, αναπληρωτής πρόεδρος ο γεωπόνος Γιώργος Κοντογιάννης, μέλη ο μηχανικός Νίκος Μασίκας, ο γεωπόνος Κών/νος Κολοσιώνης, ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Μεσολογγίου Κών/νος Καραδήμας και ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Παραβόλας Κων/νος Μπόκας.

Κων/νος Χονδρός

 

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr