ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΕλλαδαΕορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 2 Φεβρουαρίου

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 2 Φεβρουαρίου

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 2 Φεβρουαρίου

Σήμερα Παρασκευή, 2 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με το εορτολόγιο τιμάται η μνήμη των Υπαπαντή του Σωτήρος, Σύναξη της Υπεραγίας Θεοτόκου της Μαρουλιανής.

Τα ονόματα που γιορτάζουν σήμερα είναι τα εξής:

  • Υπαπαντή,
  • Μαρουλία,
  • Μαρούλα,
  • Ρούλα.

Υπαπαντή του Κυρίου και Θεού και Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού

Η Υπαπαντή του Κυρίου είναι μία από τις 12 μεγάλες εορτές της Ορθόδοξης Χριστιανικής Εκκλησίας.

Το γεγονός αυτό εξιστορεί ο ευαγγελιστής Λουκάς στο κεφάλαιο Β’, στ. 22-35. Συνέβη σαράντα μέρες μετά τη γέννηση του παιδιού Ιησού. Σύμφωνα με το Μωσαϊκό νόμο, η Παρθένος Μαρία, αφού συμπλήρωσε το χρόνο καθαρισμού από τον τοκετό, πήγε στο Ναό της Ιερουσαλήμ μαζί με τον Ιωσήφ, για να εκτελεσθεί η τυπική αφιέρωση του βρέφους στο Θεό κατά το «πάν άρσεν διανοίγον μήτραν (δηλαδή πρωτότοκο) άγιον τω Κυρίω κληθήσεται» και για να προσφέρουν θυσία, που αποτελούνταν από ένα ζευγάρι τρυγόνια ή δύο μικρά περιστέρια. Κατά τη μετάβαση αυτή, δέχθηκε τον Ιησού στην αγκαλιά του ο υπερήλικας Συμεών. Αυτό το γεγονός αποτελεί άλλη μια απόδειξη ότι ο Κύριος Ιησούς Χριστός δεν ήλθε να καταργήσει τον Μωσαϊκό νόμο, όπως ισχυρίζονταν οι υποκριτές Φαρισαίοι και Γραμματείς, αλλά να τον συμπληρώσει, να τον τελειοποιήσει.

Κατά την ολονυκτία της Υπαπαντής στην Κωνσταντινούπολη, οι βασιλείς συνήθιζαν να παρευρίσκονται στο Ναό των Βλαχερνών. Η συνήθεια αυτή εξακολούθησε μέχρι τέλους της βυζαντινής αυτοκρατορίας.

Επίσης σήμερα είναι η Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων.

Δύση ήλιου: 17:48
Σελήνη 21.6 ημερών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ