ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΚοινωνικα ΝεαΗ εορτή της Αναλήψεως στην Αφροξυλιά Ναυπάκτου (video)

Η εορτή της Αναλήψεως στην Αφροξυλιά Ναυπάκτου (video)

Η εορτή της Αναλήψεως στην Αφροξυλιά Ναυπάκτου (video)

Γιορτάστηκε και φέτος η μεγάλη Δεσποτική εορτή της Αναλήψεως του Χριστού στην Ιερά Μητρόπολη Ναυπάκτου.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ενημέρωση, ο Σεβασμιώτατος κ. Ιερόθεος λειτούργησε στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό της Αφροξυλιάς Ναυπάκτου. Ο Ιερός Ναός της Αναλήψεως είναι ο νέος Ναός του χωριού. Ο παλαιός Ναός, τιμώμενος στον άγιο Απόστολο Ανδρέα, βρίσκεται αρκετά υψηλότερα, σε αντίθεση με τον νέο Ναό που βρίσκεται χαμηλά στον δρόμο προς το Θέρμο.

Ο Σεβασμιώτατος λειτούργησε πλαισιούμενος από τους Ιερείς π. Φώτιο Κυρίτση, π. Νικόλαο Δημόπουλο, τον εφημέριο π. Παναγιώτη Κυρίτση και τους Διακόνους π. Παϊσιο Παρασκευά και π. Αντώνιο Αντωνιάδη. Στο κήρυγμά του ανέφερε μερικά σημεία από τον λόγο του αγίου Επιφανίου, Επισκόπου Κωνσταντίας της Κύπρου, που έζησε τον 4ο αιώνα μ.Χ.

Μεταξύ των άλλων ανέφερε το παράδειγμα που χρησιμοποιεί ότι, όπως η κεφαλή του ανθρώπου είναι το στολίδι στο σώμα του, έτσι και η εορτή της Αναλήψεως του Χριστού είναι  «ὁ κόσμος», το στόλισμα όλων των εορτών, είναι «τό πλήρωμα τῶν Δεσποτικῶν ἑορτῶν», αφού η εορτή αυτή «τῆς θεϊκῆς Χάριτος ἀπαυγάζει τό κάλλος». Όμως, οι πολλοί άνθρωποι αγνοούν το μέγεθος της εορτής της Αναλήψεως.

Στην συνέχεια ο άγιος Επιφάνιος γράφει ότι πρώτη εορτή είναι η φρικτή και θαυμαστή κατά σάρκα γέννηση του Χριστού που υποδείχθηκε από το αστέρι. Δεύτερη εορτή, ανώτερη από την πρώτη, είναι η εορτή των Θεοφανείων, αφού ο Ίδιος ο Πατήρ έδειξε τον Υιό Του:  «Οὗτος ἐστίν ὁ υἱός μου ὁ ἀγαπητός». Τρίτη εορτή είναι η Ανάσταση που είναι ενδοξοτέρα των προηγουμένων, διότι όσοι βαπτίζονται στον θάνατο του Χριστού ανακαινίζονται και αστράπτουν από το φως. Όμως, ο άνθρωπος με την εορτή της Αναλήψεως «πάντα διά πάντων εὐφροσύνης πεπλήρωται».  Η εορτή αυτή άνοιξε τις «φεγγοβόλες ἀστραπές», μας έδειξε την «ξένην θέαν», δηλαδή «τήν ἡμετέραν σάρκα ἐπί θρόνου βασιλικοῦ ἐπηρμένην»..

Στην συνέχεια, ο Σεβασμιώτατος είπε ότι η εορτή της Αναλήψεως του Χριστού σε μας που βαπτισθήκαμε Χριστιανοί μας δείχνει την πορεία, την οδό προς τον Χριστό. Όσοι Τον αγαπάμε, Τον ακολουθούμε παντού στον Σταυρό, στον Άδη και στον ουρανό. Έτσι, η εορτή της Αναλήψεως μας δείχνει ότι είμαστε «ὁδίτες», ακολουθούμε την οδό για να συνατήσουμε τον Χριστό στην δόξα Του στην «ἄνω πόλη».

Στην Θεία Λειτουργία εκκλησιάστηκαν οι κάτοικοι του χωριού, καθώς και ο Δήμαρχος Ναυπακτίας, κ. Βασίλειος Γκίζας, συνοδευόμενος από τοπικούς άρχοντες.

Το θείο κήρυγμα:

Εκλογές 2023: Ορκίστηκε υπηρεσιακός πρωθυπουργός ο Ιωάννης Σαρμάς

 

 

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ