ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ - Ειδήσεις, ΝέαΑιτωλοακαρνανιαΑγρινιοΚραυγή αγωνίας από τους νεφροπαθείς για το κλείσιμο του ΕΟΠΥΥ στο Αγρίνιο

Κραυγή αγωνίας από τους νεφροπαθείς για το κλείσιμο του ΕΟΠΥΥ στο Αγρίνιο

Κραυγή αγωνίας από τους νεφροπαθείς για το κλείσιμο του ΕΟΠΥΥ στο Αγρίνιο

Το «ξήλωμα» του ΕΟΠΥΥ στο Αγρίνιο αναγκάζει χρόνια πάσχοντες σε μετακινήσεις που αδυνατούν να κάνουν…

Μετά την αποκάλυψη της εφημερίδας «Συνείδηση » ότι, σύμφωνα με Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος καταργείται κάθε γραφείο και κάθε υπηρεσία του ΕΟΠΥΥ στο Αγρίνιο, δεν προβλέπεται, δε, κανένας υπάλληλος που να απασχολείται στον Οργανισμό σε κάποιο τμήμα, ήρθαν οι πρώτες αντιδράσεις.

Παύει με την επικείμενη αναδιάρθρωση να υπάρχει το Αποκεντρωμένο Γραφείο Εξυπηρέτησης Ασφαλισμένων Αιτωλοακαρνανίας στο Αγρίνιο, καθώς και το σημείο διανομής Φαρμάκων Υψηλού Κόστους στο Αγρίνιο σε μια μοναδική πανελλαδικά περίπτωση, παρ’ ότι στο Αγρίνιο εκτελούνται τριπλάσιες ιατρικές πράξεις, υπάρχει η μεγάλη πλειοψηφία των φαρμακείων και των ιατρών στον νομό, αλλά και μεγάλες δομές, όπως γηροκομεία, ιδιωτική κλινική και πλήθος διαγνωστικών κέντρων.

Το μείζον, όμως, δεν είναι ότι παύει να υπάρχει άλλη μια διοικητική υπηρεσία στο Αγρίνιο αλλά το ότι θίγονται άμεσα άνθρωποι ανήμποροι, πολύ συχνά ΑμεΑ και, κυρίως, άνθρωποι που δεν τους αξίζει αυτή η συμπεριφορά ενώ είναι αιμοκαθαρόμενοι, καρκινοπαθείς, πάσχοντες από Σκλήρυνση Κατά Πλάκας κλπ.

Σύμφωνα με τον κ. Ευθύμιο Στούμπο, πρόεδρο του Συλλόγου Νεφροπαθών Αιτωλοακαρνανίας, όλο αυτό δεν βγάζει κανένα νόημα, δεν είναι κάποια εξοικονόμηση πόρων και κυρίως είναι αντικοινωνικό και έχει θύματα ανήμπορους ανθρώπους. Όπως εξηγεί, μιλώντας στη «Σ» για το θέμα, είναι απαράδεκτο να ζητούν από ανθρώπους που τρεις φορές την εβδομάδα μένουν για 4 ώρες στο μηχάνημα της αιμοκάθαρσης να κάνουν χιλιόμετρα και να αναζητούν τρόπο μετακίνησης, για γραφειοκρατικούς λόγους.

«Αφήστε το πλήθος των πασχόντων, το πλήθος των συνταγογραφήσεων για τα Ακριβά Φάρμακα, είναι δυνατόν να μεταβαίνουν σε άλλη πόλη για τα χαρτιά και την προμήθεια της θεραπείας τους άνθρωποι που πάνε 3 φορές την εβδομάδα σε τόσες δομές και κέντρα στο Αγρίνιο; Το Μεσολόγγι ολόκληρο είναι ζήτημα αν έχει 20 νεφροπαθείς που εξυπηρετούνται στο Νοσοκομείο του», επισημαίνει ο κ. Στούμπος.

Μάλιστα, ο πρόεδρος των νεφροπαθών της Αιτωλοακαρνανίας δηλώνει ότι ήδη δέχεται πλήθος τηλεφωνημάτων από σοβαρά πάσχοντες που του εξηγούν ότι αδυνατούν να μεταβούν στο Μεσολόγγι όπως τους καλούν οι εξελίξεις.

«Μου τηλεφώνησε μια κυρία που έκανε προ λίγων εβδομάδων μεταμόσχευση και μάλιστα δεν έχει δικό της άνθρωπο να την μεταφέρει και ήταν κυριολεκτικά σε απόγνωση. Πρέπει να καταλάβουν οι ιθύνοντες ότι αυτοί που χρειάζονται τα λεγόμενα Ακριβά Φάρμακα είναι άνθρωποι που έχουν υποστεί ακρωτηριασμούς ή έχουν μόνιμα κινητικά προβλήματα. Άνθρωποι στην αιμοκάθαρση αποκτούν αγγειακά ζητήματα άλυτα, που τους στερούν τα μέλη τους, αλλά τους ζητάμε να πάρουν τα χαρτιά τους και να πάνε στο Μεσολόγγι, ενώ σε ποσοστό 80% μένουν στο Αγρίνιο και βορειότερα στο νομό! Πάνε και παίρνουν στο τέλος του μήνα μάλιστα ένα ποσό για τις μετακινήσεις τους για το σκοπό αυτό και τώρα τους ζητάνε να κάνουν 40 χιλιόμετρα παραπάνω! Χωρίς να σκεφτούν οι αρμόδιοι καν ότι οι συνταγές που εκτελούνται εδώ είναι τέσσερις φορές περισσότερες, γιατί ζει εδώ η τεράστια πλειοψηφία ή χωρίς να σκεφτούν την απόσταση που πρέπει κάποιος να διανύσει από τον Βάλτο για το Φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ», επισημαίνει.

Όσο τρελά κι ακατανόητα ακούγονται όλο αυτά, άλλο τόσο τρελό και ακατανόητη είναι η αδράνεια όλων των φορέων της περιοχής του Αγρινίου, την ώρα που ενώσεις και σύλλογοι στο Μεσολόγγι επιχαίρουν ωσάν να απέκτησαν κάποιου είδους τρόπαιο…!

Γιάννης Συμψηρής – Εφημερίδα Συνείδηση

Η ΕΟΕΔ Μεσολογγίου κάλυψε τους «11ους Ποδηλατικούς Αγώνες Ορεινής Ναυπακτίας»

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ