ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΠολιτικα ΝεαΕνίσχυση της «Αποκεντρωμένης», με προσωπικό ή με επιπλέον ρόλο;

Ενίσχυση της «Αποκεντρωμένης», με προσωπικό ή με επιπλέον ρόλο;

Ενίσχυση της «Αποκεντρωμένης», με προσωπικό ή με επιπλέον ρόλο;

Ενίσχυση της «Αποκεντρωμένης», με προσωπικό ή με επιπλέον ρόλο; Αυτό το ερώτημα θέτει η εφημερίδα “Συνείδηση” και αυτό αφορά το δημοσίευμά της. Επίσης, παρουσιάζει τι λέει ο Ν. Φαρμάκης για τις πληροφορίες για «ενίσχυση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης».

Αναλυτικά το δημοσίευμα: 

Δεν είναι λίγοι εκείνοι στην Αυτοδιοίκηση που νόμιζαν ότι ο απώτερος στόχος ήταν η κατάργηση των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων και η… αδιαμεσολάβητη σχέση του κεντρικού κράτους με την αιρετή Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Ειδικά οι εκλεγμένοι Περιφερειάρχες είναι, πλέον, ουσιαστικά κυβερνήτες με την έννοια που δίνεται στις πιο προηγμένες δημοκρατίες. Κι όσο πιο φιλελεύθερη και λιγότερο συγκεντρωτική είναι μια κυβέρνηση τόσο λιγότερες παρεμβάσεις ανέχεται μεταξύ τοπικών εξουσιών και κράτους.

Κι όμως, φαίνεται πως ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης δεν πρέπει να συμφωνεί ιδιαίτερα με τη παραπάνω παραδοχή, διότι στη σύσκεψη με το Συντονιστικό Συμβούλιο Αποκεντρωμένων Διοικήσεων που πραγματοποίησε προχθές, πιστοποίησε την ενίσχυση και την αναβάθμιση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης ως θεσμό.

Κι αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι οι Α.Δ. έχουν όντως έλλειψη σε προσωπικό, αλλά μπορεί να οφείλεται και στο ότι ο ρόλος που έχουν από το Σύνταγμα είναι βολικός για την κεντρική εξουσία. Διότι έλλειψη προσωπικού έχουν σε μέγιστο βαθμό κυρίως οι αιρετές Περιφέρειες!

Μένει να δούμε κάποιο σχέδιο νόμου, ειδικά από τη στιγμή που το κυβερνών κόμμα έχει σχεδόν σε όλες τις Περιφέρειες επικεφαλής δικά του στελέχη και έρχονται εκλογές. Δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο η ενίσχυση του ρόλου τους να συνεπάγεται και διαφορετική αξιολόγηση για όσους βρίσκονται στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, από υπαλλήλους μέχρι ανώτερα στελέχη.

Πάντως κατά τη διάρκεια της σύσκεψης ο κ. Βορίδης επισήμανε «τη στρατηγική επιλογή της Κυβέρνησης να ενισχυθεί ο θεσμός των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων προκειμένου να καταστούν ένας ισχυρός αποκεντρωτικός κρατικός πυλώνας».

Και κάπου εκεί διαβεβαίωσε ότι η ενίσχυση του ρόλου των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων θα συνοδευθεί από την απαραίτητη ενίσχυση στον τομέα του ανθρώπινου δυναμικού.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του ΥΠΕΣ, «όλοι οι Συντονιστές είχαν την ευκαιρία να εκφράσουν τις απόψεις τους επί του θέματος και να συζητήσουν σε βάθος με τον κ. Βορίδη όλα τα ζητήματα που αφορούν στη λειτουργία των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων».

Η «Σ» πάντως ρώτησε σχετικά τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριο Φαρμάκη σχετικά με το θέμα και η απάντησή του ήταν η εξής:

Νεκτάριος Φαρμάκης Πάσχα μήνυμα
Ο Νεκτάριος Φαρμάκης

«Πρώτα πρέπει να δούμε κάποιο σχέδιο νόμου, γιατί όλα τα παραπάνω μπορεί να είναι η έκφραση της πρόθεσης για ενίσχυση σε προσωπικό, κάτι που εμείς το θέλουμε και για το δεύτερο βαθμό της Αυτοδιοίκησης, αλλά και για τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις. Αυτές, άλλωστε, έχουν και έχουν συνταγματικά κατοχυρωμένο ρόλο στην διακυβέρνηση.

Από εκεί κει πέρα, η δική μας θέση ως αιρετοί Περιφερειάρχες- και η δική μου προσωπικά- παραμένει αταλάντευτη. Θεωρούμε την Τοπική Αυτοδιοίκηση την αυθεντική έκφραση της βούλησης των τοπικών κοινωνιών για το πώς θέλουν να διοικούνται και να βελτιώνουν το επίπεδο ζωής των πολιτών τους.

Ο ενισχυμένος ρόλος των αιρετής αυτοδιοίκησης – και στην περίπτωσή μας ο ρόλος των εκλεγμένων από τον λαό Περιφερειών- είναι δείγμα Δημοκρατίας, ανεξαρτησίας στη διακυβέρνηση και τελικά δικαιοσύνης μέσω της αποκέντρωσης, πάντα με βάση την εγγύτητα και την αλληλεγγύη των τοπικών κοινωνιών».

Γιάννης Συμψηρής – Εφημερίδα “Συνείδηση” 

Βαθυαβάλι: Κατεστραμμένος o δρόμος για την ομορφότερη παραλία της Αιτωλοακαρνανίας

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ