ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑγροτικα ΝεαΕνισχύσεις μόνο σε καλλιέργειες

Ενισχύσεις μόνο σε καλλιέργειες

Ενισχύσεις μόνο σε καλλιέργειες

Πληροφορίες για ριζική τομή με τη νέα ΚΑΠ στον πρωτογενή τομέα. Ενισχύσεις μόνο σε καλλιέργειες όπως αναφέρει η εφημερίδα “Συνείδηση”, η οποία αναφέρει πως κλείνει η στρόφιγγα για χωράφια σε αγρανάπαυση, με το τιμολόγιο και «επί τη εμφανίσει» οι πληρωμές!

Αναλυτικά το δημοσίευμα: 

Αν ισχύσουν οι πληροφορίες που διαρρέονται από πολλές πλευρές για τις προθέσεις του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για το Στρατηγικό Σχέδιο του πρωτογενούς τομέα, όσοι είχαν συνηθίσει εδώ και πολλά χρόνια να δηλώνουν τα χωράφια τους από την εποχή του καπνού ακόμα και να παίρνουν ενισχύσεις παρότι η περιουσία τους είναι σε αγρανάπαυση, μάλλον θα πρέπει να αρχίσουν να δραστηριοποιούνται και να δουν τι θα παραγάγουν τα επόμενα χρόνια.

Λόγω και των εκλογών είναι δύσκολο κάτι τέτοιο να ανακοινωθεί, όμως είναι κοινό μυστικό ότι τα πολλά χρήματα που εξήγγειλε πριν από λίγα 24ωρα ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Γιώργος Στύλιος, με την ανακοίνωση των ΦΕΚ για την ενεργοποίηση των πληρωμών που θα στηρίξουν την αγροτική οικονομία θα έχουν έναν κοινό παρονομαστή: θα είναι «στροφή στην παραγωγή». Με άλλα λόγια, οι πληρωμές θα γίνονται με βάση τα τιμολόγια που κόβει ο αγρότης ή ο επιχειρηματίας του αγροτικού τομέα, με μεγάλη έμφαση στις συνεργασίες και στην συμβολαιϊκή γεωργία.

Η δημοσίευση των αποφάσεων φέρνει την Ελλάδα ανάμεσα στις πρώτες χώρες που θα έχουν θεσμοθετήσει το πλαίσιο, στο οποίο θα λειτουργήσει το σύστημα πληρωμών τους, παρότι το εφαρμοστικό πλαίσιο της νέας προγραμματικής περιόδου της ΚΑΠ ήταν μια δύσκολη και απαιτητική διαδικασία. Με τις αποφάσεις αυτές ορίζεται ο βασικός κορμός του πλαισίου εφαρμογής του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου για τον πρωτογενή τομέα και το υπουργείο φρόντισε να ανακοινώσει ότι  «η επιτυχής ολοκλήρωσή της, υπήρξε αποτέλεσμα της συνεργασίας και του συντονισμού των υπηρεσιών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ) και ειδικότερα των υπαλλήλων και των στελεχών της Διεύθυνσης Αγροτικής Πολιτικής, Τεκμηρίωσης και Διεθνών Σχέσεων, της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης ΣΣ ΚΑΠ, του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. αλλά και του επίσημου Τεχνικού Συμβούλου του Υπουργείου για τη σύνταξη του Στρατηγικού Σχεδίου της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΣΣ ΚΑΠ)».

Ο υφυπουργός Γιώργος Στύλιος με αφορμή τη δημοσίευση σε ΦΕΚ των αποφάσεων είχε δηλώσει πως «τα 19,3 δισ. ευρώ της Νέας ΚΑΠ θα κατευθυνθούν για τη στήριξη και την ανάπτυξη του πρωτογενή μας τομέα. Η Ελλάδα κατάφερε δια του πρωθυπουργού της να διατηρήσει τους ίδιους πόρους με την προηγούμενη περίοδο, όταν οι άλλες χώρες είδαν μείωση των πόρων της ΚΑΠ. Με αυτά τα χρήματα μπορούμε να δημιουργήσουμε το σύγχρονο «πράσινο», βιώσιμο, καινοτόμο και ανταγωνιστικό» πρωτογενή τομέα που οι παραγωγοί και η χώρα έχουν ανάγκη. Στόχος μας είναι να αξιοποιήσουμε τη νέα ΚΑΠ για να διασφαλίσουμε ένα αξιοπρεπές εισόδημα στους παραγωγούς μας και να εγγυηθούμε την επισιτιστική μας ασφάλεια. Θέλω να ευχαριστήσω τους υπαλλήλους και τα στελέχη του Υπουργείου μας και του ΟΠΕΚΕΠΕ, τον επίσημο τεχνικό σύμβουλο του ΥΠΑΑΤ καθώς και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για την ουσιαστική συνεργασία τους στην διαμόρφωση των τελικών κειμένων των αποφάσεων».

Συνοπτικά, προβλέπεται να αξιοποιηθούν τα 19,3 δισ. ευρώ της ΚΑΠ της περιόδου 2023-2027 και οι αποφάσεις αφορούν τον Πυλώνα Ι της ΚΑΠ για χρήματα που θα αξιοποιηθούν για τη στήριξη και εκσυγχρονισμό της παραγωγής. Μέχρι σήμερα από τα 27 κράτη-μέλη της Ε.Ε, μόνο 5 έχουν ολοκληρώσει το θεσμικό πλαίσιο των πληρωμών τους και η Ελλάδα είναι ανάμεσά τους, ενώ σε σύντομο χρονικό διάστημα αναμένεται και η υπογραφή επόμενης διάταξης που θα συμπληρώσει το εφαρμοστικό πλαίσιο.

Οι αποκλειστικές πληροφορίες που έχουν φτάσει στην «Συνείδηση» κάνουν λόγο για την πολύ σημαντική αυτή τομή στα αγροτικά πράγματα με την ευθεία σύνδεση των πληρωμών με το παραγόμενο προϊόν βάσει αποδεικτικών και τιμολογίων. Κρίνεται πλέον ασύμφορο κάποιοι να βγάζουν ακόμη και 10.000 ευρώ τον χρόνο με άδειες πολλών ετών πριν για καπνοχώραφα που είναι ακαλλιέργητα για χρόνια!

Βέβαια, η μετάβαση θα πάρει σίγουρα την παρούσα χρονιά, ίσως και την επόμενη, κυρίως γιατί το σύστημα πληρωμών δεν είναι έτοιμο για τις απαραίτητες διασταυρώσεις. αλλά και γιατί στο υπουργείο θέλουν να δοθεί χρόνος στους παραγωγούς να κινηθούν και να δουν τι θα κάνουν με τις περιουσίες τους. Χωρίς, ασφαλώς, να μετρά λίγο και ο παράγων «εκλογές», μια περίοδος που δεν ευνοεί τις ριζικές τομές και αλλαγές, εξάλλου αν τα παραπάνω γίνουν πράξη έστω και μετά από μια μικρή μεταβατική περίοδο θα πρόκειται για το τέλος μιας ολόκληρης νοοτροπίας στην εργασία και την οικονομία στις αγροτικές περιοχές, όπως το Αγρίνιο. Μιας νοοτροπίας που έχει εν πολλοίς καθορίσει και την διαμόρφωση της τοπικής κοινωνίας εδώ και πάνω από τρεις δεκαετίες.

Γιάννης Συμψηρής – Εφημερίδα “Συνείδηση”

Ελεύθερος χωρίς όρους ο 43χρονος Αγρινιώτης για τη διακίνηση λαθρομεταναστών

 

 

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ