ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΑγρινιοΕνημερωτικές δράσεις στις τοπικές κοινότητες – Εξορμούν οι ΤΟΜΥ του Αγρινίου

Ενημερωτικές δράσεις στις τοπικές κοινότητες – Εξορμούν οι ΤΟΜΥ του Αγρινίου

Ενημερωτικές δράσεις στις τοπικές κοινότητες – Εξορμούν οι ΤΟΜΥ του Αγρινίου

Ενημερωτικές δράσεις στις τοπικές κοινότητες – Εξορμούν οι ΤΟΜΥ του Αγρινίου

Κακή διατροφή, σάκχαρο, άγχος είναι μερικά από τα προβλήματα που οξύνθηκαν στη διάρκεια της πανδημίας και επηρεάζουν αρνητικά την υγεία του πληθυσμού

Το τελευταίο χρονικό διάστημα η 1η και 3η ΤΟΜΥ Αγρινίου πραγματοποιούν εξορμήσεις – δράσεις σε κοινότητες του Αγρινίου, με σκοπό την ενημέρωση των πολιτών σχετικά με την διατροφή και την υγεία των ενηλίκων!

Στο πλαίσιο των δράσεων αυτών πραγματοποιούνται μετρήσεις αρτηριακής πίεσης, σφίξεων σακχάρου, ολικής χοληστερίνης, τριγλυκεριδίων, δείκτη μάζας σώματος κλπ, ώστε ο καθένας που ακολουθεί τη συγκεκριμένη διαδικασία, που αναπτύσσεται στο πλαίσιο της δράσης, να γνωρίζει την κατάσταση της υγείας του και να ξέρει σε ποια κατηγορία κατατάσσεται λ.χ. υπέρβαρου κλπ.

Οι επιστήμονες των ΤΟΜΥ επέλεξαν να πραγματοποιήσουν σειρά δράσεων για τους λόγους αυτούς, διότι διαπιστώθηκε πως λόγω του εγκλεισμού από τον covid, αλλά και την αλλαγή της διάθεσης και της ψυχολογίας, εξαιτίας της επικρατούσας κατάστασης και της αύξησης του άγχους, αυξήθηκε πανελλαδικά στον πληθυσμό το ποσοστό της παχυσαρκίας, του ζαχάρου και όχι μόνο, ενώ αντίστοιχες ενδείξεις υπάρχουν και για τον πληθυσμό της περιοχής μας!

Μέχρι στιγμής η 1η και η 3η ΤΟΜΥ πραγματοποίησαν τέτοιες ενημερώσεις – εκδηλώσεις στο Αγγελόκαστρο και την Καμαρούλα, ενώ σε λίγες ημέρες αντίστοιχη εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί και στα Καλύβια.

Το πλάνο των επιστημόνων είναι να γίνει σε όσο το δυνατόν περισσότερα χωριά της περιοχής, ενώ στην παρούσα φάση διαμορφώνεται και το πλάνο για αντίστοιχες διοργανώσεις – ενημερώσεις και εντός του Αγρινίου, στο κέντρο και σε γειτονιές της πόλης!

Στο πλαίσιο της εκάστοτε εκδήλωσης δίνονται συμβουλές στον καθένα που το επιθυμεί και υποβάλλεται στη σειρά των εξετάσεων, ενώ σε κάθε επίσκεψη στις Τ.Κ. γίνεται και μια γενική ενημέρωση στο κοινό σχετικά με την διατροφή, τα τρόφιμα, τον ορθό τρόπο ανάγνωσης των ετικετών των τροφίμων, ποια στοιχεία αναγράφονται στις ετικέτες και πως πρέπει να τα ερμηνεύουμε ανάλογα με την προσωπική μας υγεία.

Η πύκνωση και η επέκταση των εκδηλώσεων στα χωριά όλου του δήμου και εντός του Αγρινίου είναι ρευστό ζήτημα λόγω του covid-19, αλλά για τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο έχει διαμορφωθεί το πρόγραμμα που περιλαμβάνει επισκέψεις σε χωρία πέριξ του Αγρινίου, ενώ στην συνέχεια και ανάλογα και με την πορεία του covid-19 θα διαμορφωθεί το νέο πρόγραμμα.

Επιλέχθηκε η αρχή να γίνει από τις κοινότητες του δήμου λόγω της δυσκολίας που υπάρχει για τη μετακίνηση του επιστημονικού προσωπικού, ενώ στο τέλος η ενημερωτική εκστρατεία θα αναπτυχθεί στις γειτονιές των πόλεων που είναι πιο εύκολο.

(από δεξιά) ο Πρόεδρος της Τ.Κ. Καμαρούλας Αλέξης Μερμίγκας, ο Διευθυντής των ΤΟΜΥ Κώστας Ποσονίδης, η επισκέπτρια υγείας Αλεξάνδρα Παυλίδη, η Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων των σχολείων της Καμαρούλας Νεκταρία Πλάκα και η νοσηλεύτρια Ντίνα Καλογεράκη

Η πρόσφατη διοργάνωση στην Καμαρούλα έγινε από τον Πρόεδρο της Τ.Κ. Αλέξη Μερμίγκα και τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων, του οποίου Πρόεδρος είναι η Νεκταρία Πλάκα.

Τα διαθέσιμα στοιχεία σχετικά με την παχυσαρκία αφορούν εκτός τους ενήλικες δυστυχώς νεαρά άτομα και μικρές ηλικίες, ενώ και ο διαβήτης έχει αυξηθεί και στο μέλλον θα υπάρχει μεγαλύτερη αύξηση, ενώ με την πανδημία λόγω του άγχους και του εγκλεισμού και της αβεβαιότητας που κυριαρχεί εκτοξεύτηκαν τα αρνητικά στοιχεία, τα οποία οδήγησαν τους επιστήμονες σε κινητοποίηση και στη δημιουργία της ενημερωτικής εκστρατείας που θα αναπτυχθεί σε όλο το δήμο και σε όλο το νομό, ενώ αντίστοιχα επιστημονικά κλιμάκια έχουν κινητοποιηθεί για τον ίδιο λόγο και στην υπόλοιπη Ελλάδα!

Στην ενημέρωση των κατοίκων της Τ.Κ. Καμαρούλας επικεφαλής ήταν ο Διευθυντής των ΤΟΜΥ Κώστας Ποσονίδης, η επισκέπτρια υγείας Αλεξάνδρα Παυλίδη και η νοσηλεύτρια Ντίνα Καλογεράκη.

Κωνσταντίνος Χονδρός – Εφημερίδα “Συνείδηση”

Κορονοϊός: 139 νέα κρούσματα στην Αιτωλοακαρνανία, 7.486 σε όλη την χώρα

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ