ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΑγρινιοΕνημέρωση για την Σκλήρυνση Κατά Πλάκας

Ενημέρωση για την Σκλήρυνση Κατά Πλάκας

Πραγματοποιήθηκε η ενημερωτική εκδήλωση για τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από την αντιμετώπιση της ασθένειας

Ενημέρωση για την Σκλήρυνση Κατά Πλάκας

Μαργαρίτα Καραγιώργου, Πρόεδρος ΕΕΑΣΚΠ: «Δεν προσφερόμαστε για κοινωνική ευθανασία»

 

Ενημερωτική εκδήλωση με θέμα «Εξελίξεις στην Αντιμετώπιση της Πολλαπλής Σκλήρυνσης» πραγματοποίησε το περασμένο Σάββατο σε ξενοδοχείο του Αγρινίου η Ελληνική Ένωση για την Αντιμετώπιση της Σκλήρυνσης Κατά Πλάκας. Η ενημερωτική εκδήλωση, η οποία γίνεται κάθε χρόνο, είχε ως σκοπό της την ενημέρωση για τα νέα φάρμακα και τις τελευταίες εξελίξεις στον τομέα της Ιατρικής για την αντιμετώπιση της πάθησης, αλλά και την ευαισθητοποίηση κοινού και φορέων για τον αγώνα που δίνουν καθημερινά οι πάσχοντες.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Αναπληρωτής Καθηγητής Νευρολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Ιωάννης Ελλούλ, ο οποίος αναφέρθηκε τόσο στα υπάρχοντα φάρμακα που είναι διαθέσιμα στην «φαρέτρα» των γιατρών, όσο και στα φάρμακα που «έρχονται» στο εγγύς μέλλον, και θα κάνουν πιο εύκολη την καθημερινότητα των ασθενών που πάσχουν από πολλαπλή σκλήρυνση. Μετά το πέρας της ομιλίας του κ. Ελλούλ, ακολούθησαν ερωτήσεις και συζήτηση με το κοινό.

Μαργαρίτα Καραγιώργου, Πρόεδρος Ελληνικής Ένωσης για την Αντιμετώπιση της Σκλήρυνσης Κατά Πλάκας

«Η Ελληνική Ένωση για την Σκλήρυνση Κατά Πλάκας Δυτικής Ελλάδας που έχει έδρα την Πάτρα και έχει ιδρυθεί το 1992, αποφάσισε να διοργανώσει μια εκδήλωση στο Αγρίνιο, με θέμα «Εξελίξεις στην Αντιμετώπιση της Πολλαπλής Σκλήρυνσης». Κύριος ομιλητής είναι ο Αναπληρωτής Καθηγητής Νευρολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Ιωάννης Ελλούλ. Θα ενημερώσουμε επίσης για το ξεκίνημα ενός προγράμματος «Συνηγορία για την Σκλήρυνση Κατά Πλάκας στη Δυτική Ελλάδα», το οποίο έχει ως στόχο να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει την κοινότητα, αλλά συνάμα να έρθει σε επαφές με φορείς της περιοχής του κάθε νομού, να στηρίξουν τα άτομα με Πολλαπλή Σκλήρυνση, και μάλιστα τα άτομα που βρίσκονται σε παραγωγική ηλικία. Ευελπιστούμε στη βοήθεια της πολιτείας, αν και βιώνουμε δύσκολες στιγμές. Μπορώ να πω ότι είναι μια εξοντωτική κατάσταση για τα άτομα με Π.Σ., υπάρχουν προβλήματα στα ΚΕΠΑ, μειώνονται τα ποσοστά, με αποτέλεσμα να περικόπτονται συντάξεις, επιδόματα και κοινωνικές παροχές. Ας σταματήσουν επιτέλους, γιατί το έχουμε πει χιλιάδες φορές, τα άτομα με Π.Σ. δεν προσφέρονται για κοινωνική ευθανασία».

Ιωάννης Ελλούλ, Αναπληρωτής Καθηγητής Νευρολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών

«Η Σκλήρυνση Κατά Πλάκας είναι ένα νόσημα που τώρα αντιμετωπίζεται και πολεμιέται. Υπάρχουν καινούριες θεραπείες που έχουν ήδη έρθει και άλλες που έρχονται. Επομένως, η ιατρική είναι σε ένα σημείο που μπορεί να ανταπεξέλθει στις δυσκολίες της ασθένειας. Είναι μια φλεγμονή, μια αυτοάνοση νόσος που καταστρέφει τη μυέλινη. Η όλη προσπάθεια είναι να σταματήσεις με φάρμακα την φλεγμονή. Υπάρχουν τα γνωστά παραδοσιακά φάρμακα που χρησιμοποιούμε μέχρι τώρα, και μπαίνει και η καινούρια γενιά των φαρμάκων, τα οποία θα τονίσουμε περισσότερο στην ημερίδα. Δηλαδή τι περιμένουμε στο μέλλον αλλά και τι έχουμε στα χέρια μας για να αντιμετωπίσουμε την ασθένεια. Θέλουμε το φάρμακο να είναι αποτελεσματικό και ασφαλές. Οι στόχοι είναι να μειώσεις την μακροχρόνια αναπηρία, κι επειδή πολλές φορές δεν μπορούμε να περιμένουμε τόσο μέχρι να δούμε τι θα γίνει μακροχρόνια, σκεφτόμαστε να μειώσουμε τις υποτροπές της ασθένειας, να μειώσουμε τις βλάβες που εμφανίζονται στην μαγνητική, δηλαδή να παρακολουθήσουμε αν είμαστε αποτελεσματικοί στην πραγματικότητα στην θεραπεία, να μειώσουμε την εγκεφαλική ατροφία, και να επιλέξουμε ταυτόχρονα ένα φάρμακο το οποίο είναι ασφαλές».

Κώστας Καρακώστας

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr