ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΟικονομιαΕΝΦΙΑ: Παρατείνεται η υποβολή του Ε9, μέχρι πότε οι αλλαγές

ΕΝΦΙΑ: Παρατείνεται η υποβολή του Ε9, μέχρι πότε οι αλλαγές

ΕΝΦΙΑ: Παρατείνεται η υποβολή του Ε9, μέχρι πότε οι αλλαγές

Περιθώριο χρόνου έως τις 12 Απριλιου 2023, αντί της 31 Μαρτίου 2023 που έληγε, έχουν όσοι φορολογούμενοι είναι υποχρεωμένοι να προχωρήσουν σε αλλαγές της ακίνητης περιουσίας τους για το 2022 και αυτές να τις δηλώσουν στο Ε9.

Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ η απόφαση με την οποία παρατείνεται έως τις 12 Απριλίου 2023 η προθεσμία υποβολής της δήλωσης στοιχείων ακινήτων Ε9 για το έτος 2023, η οποία έληγε κανονικά στις 31 Μαρτίου 2023. Η παράταση των 12 ημερών προβλέπεται με απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών Αποστόλου Βεσυροπούλου, που δημοσιεύθηκε χθες στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Υπόχρεοι υποβολής της δήλωσης αυτής – είτε αρχικής είτε τροποποιητικής – είναι όσοι φορολογούμενοι απέκτησαν κατά τη διάρκεια του 2022 εμπράγματα δικαιώματα ή ποσοστά συνιδιοκτησίας σε ακίνητα είτε με αγορά είτε με δωρεά-γονική παροχή είτε με κληρονομιά, όσοι μεταβίβασαν ακίνητα με πώληση, δωρεά ή γονική παροχή και όσοι είχαν άλλου είδους μεταβολές, όπως για παράδειγμα η αύξηση του αριθμού των τετραγωνικών μέτρων των κύριων ή και των βοηθητικών χώρων των κτισμάτων τους εξαιτίας της αποκάλυψης ξεχασμένων τετραγωνικών.

Επίσης, το Ε9 του 2023 μπορούν να το υποβάλουν μέχρι τις 12 Απριλίου και όσοι φορολογούμενοι διαπίστωσαν λάθη στην αποτύπωση των στοιχείων της ακίνητης περιουσίας τους στο ηλεκτρονικό αρχείο των δηλώσεων Ε9 της ΑΑΔΕ, τα οποία μπορεί να “φουσκώσουν” τον λογαριασμό του φετινού ΕΝ.Φ.Ι.Α., τα εκκαθαριστικά του οποίου θα εκδοθούν στο τέλος Απριλίου ή στις αρχές Μαϊου.

Η υποβολή τροποποιητικής δήλωσης Ε9 στις περιπτώσεις αυτές είναι αναγκαία, προκειμένου να διορθωθούν τα συγκεκριμένα λάθη και να αποφευχθούν άδικες υπερχρεώσεις με ΕΝ.Φ.Ι.Α. για το τρέχον έτος.

Επίσης, δίνεται η δυνατότητα:

Εκτύπωσης ατομικού εκκαθαριστικού σημειώματος Φ.Α.Π. για τα έτη 2010 έως 2013 και πράξης Διοικητικού/Διορθωτικού προσδιορισμού φόρου ΕΝ.Φ.Ι.Α για τα έτη 2014 και μετά, εφόσον έχουν εκδοθεί.

Έκδοσης Πιστοποιητικού ΕΝ.Φ.Ι.Α. (άρθρο 54Α του Ν. 4174/2013) στο τρέχον

Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να δείξουν ιδιαίτερη προσοχή στη συμπλήρωση του Ε9 καθώς με βάση αυτά τα στοιχεία και τις όποιες διορθώσεις γίνουν στο “Περιουσιολόγιο” θα υπολογιστεί ο ΕΝΦΙΑ του 2023.

Δείτε το ΦΕΚ ΕΔΩ

dikaiologitika.gr

Εκλογές 2023: Οδηγός για την απλή αναλογική της πρώτης κάλπης- Πώς υπολογίζονται οι έδρες

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

τελευταια νεα →

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ