ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΟικονομιαΕΝΦΙΑ: Ώρα διορθώσεων στο έντυπο Ε9 για να μειώσετε τον φόρο που έρχεται

ΕΝΦΙΑ: Ώρα διορθώσεων στο έντυπο Ε9 για να μειώσετε τον φόρο που έρχεται

ΕΝΦΙΑ: Ώρα διορθώσεων στο έντυπο Ε9 για να μειώσετε τον φόρο που έρχεται

Τη δυνατότητα να υποβάλουν αρχικές τροποποιητικές δηλώσεις Ε9 για να δηλώσουν ορθά τα ακίνητα τους και να αποφύγουν τυχόν άδικες χρεώσεις ΕΝΦΙΑ έχουν πλέον οι φορολογούμενοι.

Η ΑΑΔΕ μάλιστα άνοιξε και την πλατφόρμα για την υποβολή δηλώσεων Ε9 έτους 2025, δηλαδή για τις αλλαγές στην περιουσιακή κατάσταση των φορολογούμενων που πραγματοποιούνται από την 1η Ιανουαρίου 2024. Μέσω αυτής της ηλεκτρονικής υπηρεσίας, τα φυσικά πρόσωπα μπορούν να υποβάλλουν:

• Δήλωση στοιχείων ακινήτων (Ε9)
• Αρχικές και τροποποιητικές δηλώσεις Ε9 για τα έτη 2010 και επόμενα
Επίσης, δίνεται η δυνατότητα:
• Εκτύπωσης ατομικού εκκαθαριστικού σημειώματος Φ.Α.Π. για τα έτη 2010 έως 2013 και πράξης Διοικητικού/Διορθωτικού προσδιορισμού φόρου ΕΝ.Φ.Ι.Α. για τα έτη 2014 και επόμενα, εφόσον έχουν εκδοθεί
• Έκδοσης Πιστοποιητικού ΕΝ.Φ.Ι.Α. (άρθρο 54Α του Ν. 4987/2022) στο τρέχον έτος
Οι αλλαγές πρέπει να γίνουν μέχρι τις 31 Μαρτίου 2024, ενώ μέχρι την ίδια ημερομηνία θα πρέπει να συμπληρώσουν το Ε9 όσοι το 2023 αγόρασαν ή απέκτησαν με γονική παροχή, δωρεά ή κληρονομιά κάποιο ακίνητο, καθώς και όσοι πούλησαν ή μεταβίβασαν στα παιδιά τους ή τα εγγόνια τους ακίνητα. Επίσης μπορούν να διορθώσουν τα περιγραφικά στοιχεία των ακινήτων τους, καθώς επίσης και τα στοιχεία για τα ποσοστά συνιδιοκτησίας και τα είδη των εμπράγματων δικαιωμάτων τους.

Τυχεροί είναι περισσότεροι από 90.000 ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι μετά τον Ιούλιο του 2023 αγόρασαν ή πώλησαν ακίνητο. Και αυτό καθώς γι’ αυτούς έχει ήδη συμπληρωθεί αυτόματα το Ε9 με βάση τα στοιχεία του myProperty. Στην περίπτωση αυτήν οι φορολογούμενοι θα πρέπει μόνο να ελέγξουν το Ε9 και εάν δεν έχουν άλλες μεταβολές στην περιουσιακή τους εικόνα, δεν χρειάζεται να κάνουν καμία άλλη κίνηση.

Μέχρι να εκδοθούν τα νέα εκκαθαριστικά του νέου φόρου ακινήτων για το 2024 (μέσα στο Απρίλιο) οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα να προχωρήσουν στις διορθώσεις -χωρίς να καταβάλουν το πρόστιμο των 100 ευρώ- προκειμένου να πληρώσουν τον ΕΝΦΙΑ που πραγματικά τους αναλογεί. Εάν όμως από τη διόρθωση των στοιχείων των ακινήτων που έχουν δηλωθεί στο Ε9 προκύπτει υποχρέωση καταβολής επιπλέον ΕΝΦΙΑ (π.χ. λόγω αύξησης των τετραγωνικών μέτρων της επιφάνειας ενός ή περισσότερων ακινήτων) ο φορολογούμενος θα καλείται να καταβάλει τον φόρο αυτό προσαυξημένο με τόκους υπολογιζόμενους με ποσοστό 0,73% για κάθε μήνα που παρήλθε από την ημέρα ηλεκτρονικής έκδοσης του πρώτου αρχικού εκκαθαριστικού σημειώματος ΕΝΦΙΑ μέχρι την ημέρα υποβολής της τροποποιητικής δήλωσης.

Τα πιο συνηθισμένα λάθη που κάνουν οι φορολογούμενοι στο Ε9 που τους στοιχίζουν, συνήθως σε φόρο, είναι τα εξής:

 1. Δήλωση της επιφάνειας, της ηλικίας του ακινήτου και του ορόφου. Στην περίπτωση της επιφάνειας πρέπει να αναγράφεται η καθαρή επιφάνεια των κύριων χώρων και οι βοηθητικοί χώροι σε ξεχωριστό σημείο. Όταν οι βοηθητικοί χώροι αθροίζονται και δηλώνονται μαζί τότε προκύπτει μεγαλύτερος φόρος από αυτόν που πραγματικά αναλογεί. Σε αυτήν την περίπτωση χρεώνεται κανονικός φόρος ανά τετραγωνικό και όχι ο μειωμένος κατά 90% σε σχέση με τον φόρο που αναλογεί σε χώρο κύριας χρήσης. Ένα πολύ συνηθισμένο λάθος είναι να δηλώνεται ως κύριος χώρος η υπόγεια επιφάνεια ακινήτου ή το πατάρι που επικοινωνεί με εσωτερική κλίμακα με τον κύριο χώρο καταστήματος.

Στην περίπτωση της ηλικίας του ακινήτου πρέπει να αναγραφεί το έτος έκδοσης της οικοδομικής αδείας του και όχι το έτος αποπεράτωσής του. Στην περίπτωση των ορόφων πολύ συχνά είναι τα λάθη που αφορούν τον τρόπο δήλωσης των μεζονετών. Η φορολογική νομοθεσία ορίζει ότι στην περίπτωση δήλωσης των μεζονετών ως όροφος θα πρέπει να δηλωθεί ο υψηλότερος όροφος της μεζονέτας. Για παράδειγμα, αν μια μεζονέτα έχει τρεις ορόφους με είσοδο στο ισόγειο τότε θα πρέπει να δηλωθεί ως όροφος ο δεύτερος, δηλαδή ο υψηλότερος όροφος της συγκεκριμένης ιδιοκτησίας.

2. Λανθασμένη αναγραφή απόστασης αγροτεμαχίου από τη θάλασσα. Εφόσον η απόσταση από τη θάλασσα είναι χαμηλότερη των 700 μέτρων τότε υπάρχει προσαύξηση στον οφειλόμενο ΕΝΦΙΑ.

 3. Δήλωση χώρων ως επαγγελματικών που στην οριζόντια ιδιοκτησία εμφανίζονται ως αποθήκη. Αυτό συνήθως συμβαίνει στις περιπτώσεις που το ακίνητο είναι μισθωμένο ως επαγγελματικός χώρος. Όμως οι αποθήκες, ακόμη και αν είναι ξεχωριστή οριζόντια ιδιοκτησία, έχουν σημαντικά μειωμένο ΕΝΦΙΑ σε σχέση με τους κανονικούς επαγγελματικούς χώρους ή κατοικίες.

dikaiologitika.gr

«Ναυάγιο» στη Ζάκυνθο: «Δεν είμαστε σίγουροι ότι ένα καινούργιο φαινόμενο δεν θα επιταχύνει την υπάρχουσα καταστροφή» (ΒΙΝΤΕΟ)

τελευταια νεα →

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ