ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΑγρινιοΕνεργοποιήθηκε ο ηλεκτρονικός Φάκελος Ασφάλισης Υγείας

Ενεργοποιήθηκε ο ηλεκτρονικός Φάκελος Ασφάλισης Υγείας

Ενεργοποιήθηκε ο ηλεκτρονικός Φάκελος Ασφάλισης Υγείας

ΑΣΦΑΛΙΣΗ | ΕΟΠΥΥ

Ενεργοποιήθηκε ο ηλεκτρονικός Φάκελος Ασφάλισης Υγείας

Ν. Παππάς: «Δεν ξέρω το κατά πόσο η έκδοση θα είναι εύκολη για τους μεγαλύτερους σε ηλικία»

 

Ενεργοποιήθηκε επίσημα προχθές ο ηλεκτρονικός Φάκελος Ασφάλισης Υγείας, για όλους τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ.

Αυτός περιέχει στοιχεία για το σύνολο των νοσηλειών, των υπηρεσιών υγείας, των υλικών, των νόσων και διαγνώσεων που υπάρχουν καταγεγραμμένες στο μηχανογραφικό σύστημα και αναφέρονται σχεδόν στο σύνολο των ασφαλισμένων της χώρας.

Πρόσβαση στον Φάκελο έχει κάθε ασφαλισμένος, μέσω της ιστοσελίδας του ΕΟΠΥΥ: www.eopyy.gov.gr.
Αναλυτικότερα, ο ασφαλισμένος έχει δυνατότητα να πραγματοποιήσει εγγραφή με τα στοιχεία της αστυνομικής του ταυτότητας ή του διαβατηρίου του στην υπηρεσία πιστοποίησης στοιχείων ασφάλισης στη διεύθυνση: https://apps.ika.gr/eApplicationInsPerson (Εγγραφή Ασφαλισμένου).

Στη συνέχεια εκτυπώνει ένα αποδεικτικό εγγραφής, στο οποίο αναφέρεται ο μοναδικός κωδικός εγγραφής για τον γιατρό. Επίσης εκτυπώνει και δεύτερο αποδεικτικό με τα προσωπικά στοιχεία της εγγραφής του, για προσωπική του χρήση.

Έτσι, αν ο ασφαλισμένος για οποιοδήποτε λόγο πραγματοποιήσει επίσκεψη σε οποιοδήποτε γιατρό εγγεγραμμένο στον ΕΟΠΥΥ, με την ταυτότητα ή το διαβατήριο του και το αποδεικτικό εγγραφής του, μπορεί να ζητήσει την ενεργοποίηση των κωδικών του.

Με την πρώτη του επίσκεψη σε γιατρό εγγεγραμμένο στις Ιατρικές Υπηρεσίες ΕΟΠΥΥ για Παροχές ΕΚΠΥ, ο ασφαλισμένος με το αποδεικτικό εγγραφής του και την επίδειξη της αστυνομικής του ταυτότητας ή του διαβατηρίου του, μπορεί να ζητήσει από τον γιατρό την ενεργοποίηση του προσωπικού του Φακέλου.

Ο γιατρός θα συνδέεται από την ιστοσελίδα του ΕΟΠΥΥ με την επιλογή «Εφαρμογές», στη διεύθυνση: https://apps.ika.gr/eVerifyInsPerson (Εφαρμογές/Ιατρικές Υπηρεσίες/Ενεργοποίηση Χρήστη Φακέλου Ασφ. Υγείας) και θα καταχωρεί τον μοναδικό κωδικό του αποδεικτικού εγγραφής, προκειμένου να ενεργοποιήσει την υπηρεσία.

Ο μοναδικός κωδικός εγγραφής, μετά την ενεργοποίηση του, ακυρώνεται.

Μετά την ολοκλήρωση των παραπάνω βημάτων, ο ασφαλισμένος μπορεί να διαχειριστεί τον φάκελό του με τους προσωπικούς κωδικούς που διαθέτει από την εγγραφή του και μπορεί να συνδεθεί από την ιστοσελίδα του ΕΟΠΥΥ, στη διεύθυνση: https://apps.ika.gr/eHealthInsuranceRecordInsPerson (Εμφάνιση ατομικών δεδομένων υγείας).

Αξίζει να σημειωθεί πως στον Φάκελο Ασφάλισης Υγείας έχει δυνατότητα πρόσβασης μόνο ο ασφαλισμένος με τους κωδικούς που του έχουν διατεθεί, καθώς αφορά προσωπικά του στοιχεία, τα οποία έχει δυνατότητα να τα γνωστοποιήσει μόνο με προσωπική του ευθύνη.

Για την ενεργοποίηση του ηλεκτρονικού Φακέλου Ασφάλισης Υγείας, μίλησε στην εφημερίδα «Συνείδηση» ο αναπληρωτής προϊστάμενος του ΕΟΠΥΥ στο Αγρίνιο, κ. Νίκος Παππάς: «Για να ενεργοποιηθεί ο ηλεκτρονικός φάκελος πρέπει να ενδιαφερθεί ο ίδιος ο ασφαλισμένος. Σίγουρα είναι κάτι που μπορεί να βοηθήσει αρκετά, αφού ο γιατρός που θα έχει πρόσβαση σε αυτόν θα μπορεί να δει όλο το ιστορικό του ασθενή και όλες του τις παροχές από το ταμείο, όπως και ότι άλλο μπορεί να δικαιούται απ’ αυτό.

Το μόνο πρόβλημα είναι ότι όπως αναφέραμε και παραπάνω, οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να κινήσουν από μόνοι τους τις διαδικασίες, έτσι ώστε να εκδοθεί αριθμός για το φάκελό τους και αυτό γίνεται μόνο ηλεκτρονικά. Δηλαδή η έκδοση του κωδικού για τον ηλεκτρονικό φάκελο γίνεται μόνο με αίτηση του ενδιαφερόμενου στην ιστοσελίδα του ΕΟΠΥΥ και δεν ξέρω το κατά πόσο η έκδοση θα είναι εύκολη για τους μεγαλύτερους σε ηλικία. Aν και ο Ηλεκτρονικός Φάκελος Ασφάλισης Υγείας είναι χρήσιμος για όλους».

Μπάμπης Τσιρώνης

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr