ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΕνεργειακή Κοινότητα Περιφέρειας – ΤΟΕΒ : «Προ των πυλών» το εγχείρημα

Ενεργειακή Κοινότητα Περιφέρειας – ΤΟΕΒ : «Προ των πυλών» το εγχείρημα

Ενεργειακή Κοινότητα Περιφέρειας – ΤΟΕΒ : «Προ των πυλών» το εγχείρημα
  • ΤΟΕΒ Μεσολογγίου : Ο Δήμος θέλει να εμποδίσει το εγχείρημα
  • Σχεδόν έτοιμα τα καταστατικά για την Ενεργειακή Κοινότητα στην οποία συμμετέχουν 20 ΤΟΕΒ από την Αιτωλοακαρνανία
  • Το όφελος για τους αγρότες και τους ΤΟΕΒ
  • Τι αναφέρει ο Πρόεδρος του ΓΟΕΒ Αχελώου, Κώστας Βήτας

Η Αιτωλοακαρνανία, αλλά και η Δυτική Ελλάδα, διαθέτει τις κατάλληλες προϋποθέσεις, ώστε να μετατραπεί σε «ισχυρό παίκτη» στον τομέα των ενεργειακών κοινοτήτων και γενικότερα του συνδυασμού φρέσκων ιδεών και εφαρμογών στον πρωτογενή τομέα της οικονομίας και να αποτελέσει Περιφέρεια – πρότυπο οικολογικής και τεχνολογικής ανάπτυξης.

Αυτή την εποχή δρομολογείται το σχέδιο δημιουργίας ενεργειακών κοινοτήτων για την ενεργειακή αυτονόμηση της των ΤΟΕΒ, κάτι που είναι φιλόδοξο και πρωτοπόρο ανά την Ελλάδα.

Το συγκεκριμένο project έχει τεθεί από το περασμένο καλοκαίρι υπ’ όψιν των αρμοδίων Υπουργείων Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Αγροτικής Ανάπτυξης, με απώτερο σκοπό φυσικά, οι ΤΟΕΒ να αντιμετωπίσουν το μεγάλο πρόβλημα που έχουν με τη ΔΕΗ και τις οφειλές τους προς αυτή.

Η απεξάρτηση των αρδευτικών δικτύων από το ρεύμα της ΔΕΗ, από τη στιγμή που οι ίδιοι οι ΤΟΕΒ θα γίνουν παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας, θα έχει ως αποτέλεσμα εκτός από το μικρότερο ενεργειακό κόστος και κατ΄επέκταση το μικρότερο κόστος παραγωγής, να μην ξαναζήσουμε τις θλιβερές εικόνες των προηγούμενων καλοκαιριών, όπου η ΔΕΗ έκοβε το ρεύμα στα αντλιοστάσια -σε μια προσπάθεια να εισπράξει τα οφειλόμενα- και οι αγρότες έμεναν χωρίς νερό μεσούσης της καλλιεργητικής περιόδου.

Ο Πρόεδρος του ΓΟΕΒ Αχελώου, Κώστας Βήτας

Ο Πρόεδρος του ΓΟΕΒ Αχελώου Κώστας Βήτας μιλώντας στη «Σ» για τις ενεργειακές κοινότητες τονίζει: «η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας πέρυσι με πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Νεκτάριου Φαρμάκη κάλεσε του Οργανισμούς Εγγείων Βελτιώσεων να δημιουργήσουν από κοινού ενεργειακές κοινότητες, ώστε να καλύψουν την ηλεκτρική ενέργεια που καταναλώνουν.

Ήδη οι διαδικασίες έχουν φτάσει σε ώριμο στάδιο και τα καταστατικά είναι σχεδόν έτοιμα. Η Ενεργειακή Κοινότητα διαθέτει ένα βασικό σκοπό που πιστεύουμε πως ήταν το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετώπιζαν οι οργανισμοί, πληρώνουν το μεγάλο κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας. Τώρα θα καλυφθεί η καταναλισκόμενη ενέργεια μέσα από συμψηφισμό. Ό,τι δηλαδή κατανάλωση κάνουν τα αντλιοστάσια θα καλύπτεται μέσα από το φωτοβολταϊκό πάρκο που θα δημιουργήσουν οι ενεργειακές κοινότητες με την συνεργασία της Περιφέρειας.

Όλο αυτό θα έχει το εξής σημαντικότερο στοιχείο απ’ όλα: θα μειωθεί το κόστος στους παραγωγούς όλης της Δυτικής Ελλάδας κάτι που σημαίνει πως θα γίνουν πιο ανταγωνιστικά τα προϊόντα στις αγορές. Στην Αιτωλοακαρνανία όσοι ΤΟΕΒ χρησιμοποιούν ηλεκτρική ενέργεια θα συμμετάσχουν στην ενεργειακή κοινότητα, περίπου στους 20 ΤΟΕΒ από όλη την Αιτωλοακαρνανία δηλαδή.

Δημιουργούνται τρείς ενεργειακές κοινότητες, μια σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα της Δυτικής Ελλάδας, αλλά δεν θα είναι αποκλειστικά για κάθε περιοχή, αλλά ο διαχωρισμός τους σε τρείς θα εξαρτάται από την καταναλισκόμενη ενέργεια. Ο εμπνευστής των ενεργειακών κοινοτήτων είναι ο κ. Φαρμάκης και θεωρούμε πως η δημιουργία τους θα λύσει το μεγαλύτερο πρόβλημα που έχουν σήμερα οι ΤΟΕΒ, τις μεγάλες οφειλές προς την ΔΕΗ, καθώς θα επιτυγχάνεται συμψηφισμός της καταναλισκόμενης ενέργειας, δεν θα πληρώνουν πρακτικά ρεύμα στη ΔΕΗ όσοι ΤΟΕΒ δεν χρωστάνε, ενώ οι υπόλοιποι που οφείλουν θαρρώ πως θα προχωρήσουν σε ρύθμιση των οφειλών τους.

Σημασία έχει πως το κόστος άρδευσης θα μειωθεί όχι απλά αισθητά, αλλά πάρα πολύ, συνεπώς τα αρδευτικά τέλη δεν θα είναι τόσο υψηλά και θα μπορέσουν να δουλέψουν περισσότερο και καλύτερα οι αγρότες. Βασικά στοιχεία του εγχειρήματος θα γίνουν γνωστά σύντομα, αλλά το βήμα για την επίλυση πολλών προβλημάτων έγινε και παράλληλα αυτό δυναμώνει την θέση των αγροτών και των ΤΟΕΒ».

ΤΟΕΒ Μεσολογγίου : Ο Δήμος θέλει να εμποδίσει το εγχείρημα

Επιβεβαιώνοντας το ρεπορτάζ της «Σ» την προηγούμενη εβδομάδα αναφορικά με το χώρο που ζητά η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού πάρκου για την Ενεργειακή Κοινότητα –τον ίδιο χώρο για άλλο σκοπό διεκδικεί ο Δήμος- ο ΤΟΕΒ Μεσολογγίου με ανακοίνωσή του στηλιτεύει τη στάση του δημάρχου Μεσολογγίου Κώστα Λύρου αποκαλύπτοντας ότι η δημοτική αρχή κάλεσε τους ΤΟΕΒ της περιοχής να αποσυρθούν από την πρωτοβουλία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Ο ΤΟΕΒ Μεσολογγίου μιλά για «ανεξήγητες συμπεριφορές που ναρκοθετούν το μέλλον των αγροτών» και προσθέτει με νόημα ότι «το μέλλον των αγροτών δεν μπορεί να είναι αντικείμενο μικροπολιτικών».

Ο χώρος δίπλα στο αεροδρόμιο που διεκδικούν Περιφέρεια και ΤΟΕΒ για το φωτοβολταϊκό πάρκο, αλλά εσχάτως διεκδικείται και από το Δήμο Μεσολογγίου για άλλο σκοπό

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΤΟΕΒ Μεσολογγίου:

Ως ΤΟΕΒ Μεσολογγίου έχουμε το χρέος να πληροφορούμε τους αγρότες της περιοχής για κάθε τι που αφορά το μέλλον των καλλιεργειών μας. Είναι γνωστή η πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, ήδη από τον περασμένο Μάιο του 2020 σχετικά με την ενεργειακή αυτονόμηση των ΤΟΕΒ, Δήμων της Δυτικής Ελλάδας αλλά και της ίδιας της ΠΔΕ υπό την μορφή ενεργειακών κοινοτήτων που Θα παράγουν την ενέργεια που καταναλώνει ετησίως κάθε συμμέτοχος μέσω virtualnet-metering.

Προς την κατεύθυνση αυτή, έχουν ήδη ενημερωθεί κυβερνητικά στελέχη αλλά και έχει υπάρξει συνεννόηση με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη. Ταυτόχρονα έχει υπάρξει και σοβαρή τεχνική προετοιμασία από όλους.

Είμαστε σήμερα στο σημείο εξεύρεσης του χώρου εγκατάστασης του Φ/Β πάρκου, που έχει αιτηθεί ο κ. Περιφερειάρχης από το ΥΠΑΑΤ και κατόπιν θα ακολουθήσει η διαδικασία εύρεσης χρηματοδότησης του έργου. Ενός έργου που Θα δώσει πνοή στους ΤΟΕΒ και Θα αποτελέσει πραγματική “επανάσταση” για τους αγρότες της Αιτωλοακαρνανίας και όχι μόνο. Το εγχείρημα είναι μεγαλόπνοο και σίγουρα δύσκολο στην επίτευξή του. Ωστόσο για πρώτη φορά υπάρχει πολιτική βούληση. Και αυτό είναι σημαντικό.

Ωστόσο, χθες γίναμε μάρτυρες μιας ακατανόητης και ανήκουστης συμπεριφοράς. Και μάλιστα από εκεί που ποτέ δεν θα το περιμέναμε. Συγκεκριμένα: Σε σύσκεψη που προσκληθήκαμε στο γραφείο του Δημάρχου Μεσολογγίου, παρουσία του ιδίου, Αντιδημάρχων και Διοικήσεων των ΤΟΕΒ της περιοχής του ευρύτερου Δήμου Μεσολογγίου μας ανακοινώθηκε η πρόθεση του Δημάρχου Μεσολογγίου να εμποδίσει το ως άνω εγχείρημα, προφασιζόμενος περιβαλλοντικά κωλύματα. Μας κάλεσε δε να ανακαλέσουμε τις συλλογικές μας αποφάσεις και να αποσυρθούμε από την πρωτοβουλία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Η αρνητική μας απάντηση ήταν άμεση και κάθετη ωστόσο δεν μπορούμε παρά να “καυτηριάσουμε” το γεγονός ότι αντί να είμαστε όλοι μαζί σε μια τέτοια διεκδίκηση, υπάρχουν ανεξήγητες συμπεριφορές που ναρκοθετούν το μέλλον των αγροτών. Και μάλιστα τις “νάρκες” τις βάζει η ίδια η δημοτική αρχή, δηλαδή η ίδια η αυτοδιοίκηση. Κόντρα σε ποιόν αλήθεια; Στους αγρότες; Στην Περιφέρεια; Ανεξήγητα και εξοργιστικά πράγματα.

Ως ΤΟΕΒ Μεσολογγίου: Δηλώνουμε αταλάντευτοι στην κατεύθυνση που έχει ήδη χαραχθεί και θα στεκόμαστε δίπλα στην προσπάθεια που ξεκίνησε η ΠΔΕ τόσο για την ολοκλήρωση της προετοιμασίας, όσο και για την εξεύρεση χρηματοδότησης στο επόμενο στάδιο. Το μέλλον των αγροτών δεν μπορεί να είναι αντικείμενο μικροπολιτικών. Σε αυτή την διεκδίκηση πρέπει να είμαστε όλοι μαζί. Δήμος, Περιφέρεια, ΤΟΕΒ. Τα δύσκολα είναι μπροστά. Ας μην πυροβολούμε τα πόδια μας.

Κωνσταντίνος Χονδρός – Εφημερίδα Συνείδηση

Πανεπιστήμιο Πατρών : Και στο τέλος τα παίρνει όλα η Πάτρα

 

 

 

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr