ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΔιαφορα«Θεριεύει» η ενδοοικογενειακή βία στην Αιτωλοακαρνανία

«Θεριεύει» η ενδοοικογενειακή βία στην Αιτωλοακαρνανία

«Θεριεύει» η ενδοοικογενειακή βία στην Αιτωλοακαρνανία

Αυξήθηκε κατά 26,3% η ενδοοικογενειακή βία στην Αιτωλοακαρνανία το 2022 σε σχέση με το 2021 – «Στο κάδρο» των θυμάτων της βίας, εκτός από τις γυναίκες, μπαίνουν και οι άνδρες, αλλά και τα παιδιά

Το φαινόμενο της ενδοοικογενειακής βίας παραμένει σε ανοδική τάση στο Αγρίνιο και την Αιτωλοακαρνανία γενικότερα. Τα περιστατικά ακραίων οικογενειακών επεισοδίων στην περιοχή συνεχίζονται το ένα μετά το άλλο, προκαλώντας θλίψη και έντονο προβληματισμό σε φορείς και κοινωνικούς συλλόγους.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κάνει αναφορά για αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας κατά 60% πανευρωπαϊκά. Η κατακόρυφη αύξηση των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας που παρατηρείται στις μέρες μας είναι, σε μεγάλο βαθμό, αποτέλεσμα της πανδημίας και του εγκλεισμού στο σπίτι.

Στην Αιτωλοακαρνανία οι αριθμοί είναι αμείλικτοι και δείχνουν πως η ενδοοικογενειακή βία «θεριεύει» μέρα με τη μέρα και χρόνο με το χρόνο! Σύμφωνα με τα στοιχεία που εξασφάλισε η «Σ» από την ΕΛ..ΑΣ., το 2022 (έχουν καταγραφεί συνολικά 250 περιστατικά) η ενδοοικογενειακή βία παρουσίασε αύξηση της τάξεως του 26,3% στην Αιτωλοακαρνανία σε σχέση με τα στοιχεία του 2021 (είχαν καταγραφεί συνολικά στο νομό 198 περιστατικά).

Μάλιστα, από τα στοιχεία που προκύπτουν στην περιοχή ευθύνης της Α.Δ. Ακαρνανίας (με έδρα το Αγρίνιο) το ποσοστό είναι ιδιαίτερα αυξημένο σε σχέση με αυτά που παρουσιάζονται στην περιοχή ευθύνης της Α.Δ. Αιτωλίας (με έδρα το Μεσολόγγι). Συγκεκριμένα η αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας το 2022 σε σχέση με το 2021 ανέρχεται στο 33,6% (έχουν καταγραφεί επίσημα 137 περιστατικά το 2021 και 183 περιστατικά το 2022), ενώ η αύξηση κατά το 2022 σε σχέση με το 2021 στην Α.Δ. Αιτωλίας ανέρχεται στο 9,8% (έχουν καταγραφεί επίσημα 61 περιστατικά το 2021 και 67 περιστατικά το 2022)!

Ωστόσο, το ακόμη πιο δυσάρεστο γεγονός είναι ότι πάρα πολλές περιπτώσεις θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας (κατά κανόνα γυναίκες) δεν βρίσκουν την δύναμη και το θάρρος να καταγγείλουν το γεγονός στις Αρχές, με αποτέλεσμα οι επίσημοι αριθμοί να είναι μόνο η «κορυφή του παγόβουνου». Αξιοσημείωτο είναι επίσης πως πλέον τα τελευταία χρόνια «ισχυρό» αριθμό ενδοοικογενειακής βίας παρουσιάζουν περιπτώσεις όπου τα θύματα είναι άνδρες ή ανήλικα παιδιά! Η ανάλυση που παρουσιάζεται παρακάτω είναι η πιο δυσάρεστη απόδειξη και μάλιστα καταρρίπτει το «μύθο» πως οι γυναίκες έχουν το «μονοπώλιο» να είναι θύματα ενδοοικογενειακής βίας. Όταν στα επίσημα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ καταγράφονται σε 250 περιστατικά 84 άνδρες ως θύματα ενδοοικογενειακή βίας, τότε καταλαβαίνει κανείς ότι η βία είναι κάτι που έχει πλέον «βαθιές ρίζες» ανεξαρτήτως φύλου.

Το γεγονός ότι στο Αγρίνιο έχει δημιουργηθεί  γραφείο Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας, για τις ανάγκες του οποίου έχει προηγηθεί ειδική εκπαίδευση στα στελέχη της αστυνομίας που το πλαισιώνουν, είναι άκρως θετική εξέλιξη, αλλά ταυτόχρονα προβληματίζει πολύ έντονα για το πόσο ψηλά είναι η περιοχή μας στην πανελλαδική λίστα της ΕΛ.ΑΣ. για περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας. Αυτό συμβαίνει δεδομένου πως ανά την Ελλάδα τα τελευταία χρόνια δημιουργήθηκαν 8 ακόμη τέτοια γραφεία σε πόλεις της περιφέρειας, πέραν αυτών που ήδη λειτουργούν στην Αττική, που κατά κανόνα που πόλεις αυτές είναι έδρες Περιφερειακών Αστυνομικών Διευθύνσεων, κάτι που δεν ισχύει για το γραφείο αντιμετώπισης ενδοοικογενειακής βίας του Αγρινίου. Η έδρας της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Δυτικής Ελλάδας στην οποία εντάσσεται η αστυνομία της Αιτωλοακαρνανίας συνεπώς και του Αγρινίου, είναι η Πάτρα, η οποία διαθέτει αντίστοιχο γραφείο. Συνεπώς, η ύπαρξη τέτοιου γραφείου στην περιοχή αποδεικνύει, όπως προαναφέραμε, το πόσο ψηλά είναι η περιοχή μας στην πανελλαδική λίστα της ΕΛ.ΑΣ. για περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας!

Συμβουλές από την Ελληνική Αστυνομία

Οι Υπηρεσίες Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας της Ελληνικής Αστυνομίας λειτουργούν σε όλη την επικράτεια. Η Ελληνική Αστυνομία διαχειρίζεται κάθε περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας και ενημερώνει τις αρμόδιες δικαστικές αρχές, ενώ παράλληλα, παρέχει κατευθύνσεις και πληροφορίες στα θύματα, για την αναζήτηση δομών στέγασης, ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, ψυχοκοινωνικής και νομικής υποστήριξης.

Η ενδοοικογενειακή βία είναι ένα έγκλημα που διώκεται αυτεπάγγελτα και τιμωρείται από τις διατάξεις του Ν. 3500/2006.

Η άσκηση κάθε είδους βίας ή κακοποίησης: ψυχολογικής, σωματικής ή σεξουαλικής διώκεται από το Νόμο.

Αν είστε θύμα:

Καλέστε το 100.

Αν δεν μπορείτε να μιλήσετε, στείλτε γραπτό μήνυμα (sms) στο 100, με:

Ακριβή διεύθυνση

Ονοματεπώνυμο

Είδος επείγουσας ανάγκης (π.χ. «κινδυνεύει η ζωή μου», «δέχομαι βία από το/τη σύζυγό μου»)

Εάν δεν μπορείτε εσείς να επικοινωνήσετε με το 100, ζητήστε από κάποιον άλλον να ειδοποιήσει τις Αρχές για εσάς (π.χ. από κάποιον οικείο ή το γιατρό σας)

Αναζητήστε ιατρική περίθαλψη και πείτε στο γιατρό όλη την αλήθεια.

Υποβάλλετε μήνυση στο πλησιέστερο Αστυνομικό Τμήμα.

Για κατευθύνσεις και οδηγίες, τηλεφωνήστε ή στείλτε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) στις Υπηρεσίες Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας της Ελληνικής Αστυνομίας, που βρίσκονται σε όλη την επικράτεια.

Καλέστε τη γραμμή SOS 15900 της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, που απευθύνεται σε γυναίκες, για ψυχοκοινωνική στήριξη, νομική συμβουλευτική και φιλοξενία σε ξενώνες. Επικοινωνία και μέσω e-mail στο sos15900@isotita.gr

Αν γνωρίζετε κάποιον που υφίσταται ενδοοικογενειακή βία:

Σε περίπτωση άμεσης ανάγκης, καλέστε εσείς το 100.

Ενημερώστε το τοπικό Αστυνομικό Τμήμα.

Επικοινωνήστε με τις Υπηρεσίες Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας που λειτουργούν σε όλη την επικράτεια, μέσω τηλεφώνου ή μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail).

Ενημερώστε το θύμα για τους τρόπους επικοινωνίας με τις Αστυνομικές Υπηρεσίες.

Ενθαρρύνετε το θύμα να καλέσει για ψυχοκοινωνική υποστήριξη τη γραμμή SOS 15900 για κακοποιημένες γυναίκες.

Για περισσότερες πληροφορίες μπείτε στη σελίδα: www.isotita.gr & www.womensos.gr

 

Κωνσταντίνος Χονδρός

 

Οι Νιγηριανοί «ανακοίνωσαν» τον Νοσιρού στον Παναιτωλικό

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ