ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΑγρινιοΈνας νεκρός έξω από το νεκροταφείο | ΝΤΡΟΠΗ | κ. αντιδήμαρχε γιατί αργήσατε τόσο πολύ;

Ένας νεκρός έξω από το νεκροταφείο | ΝΤΡΟΠΗ | κ. αντιδήμαρχε γιατί αργήσατε τόσο πολύ;

Ένας νεκρός έξω από το νεκροταφείο | ΝΤΡΟΠΗ | κ. αντιδήμαρχε γιατί αργήσατε τόσο πολύ;

Ο Δήμος Αγγελοκάστρου είχε αγοράσει το «χωράφι», που βλέπετε στη φωτογραφία, για να επεκτείνει το νεκροταφείο του, που σιγά-σιγά γέμιζε. Μόνο που ο Δήμος Αγρινίου «ξέχασε» να κάνει τα «δέοντα», έτσι ώστε το «χωράφι» να μετατραπεί σε κοιμητήρι, και να που σήμερα φτάσαμε στο σημείο ένας τάφος να είναι έξω από την μάντρα.

Ένα ποίημα του Κώστα Καρυωτάκη μου ήρθε στη σκέψη όταν αντίκρισα για πρώτη φορά αυτές τις φωτογραφίες, που δημοσιεύονται σήμερα σε τούτη εδώ τη σελίδα. Ένα ποίημα του Κώστα Καρυωτάκη από την ποιητική συλλογή του «Ελεγείες και Σάτιρες» με τίτλο «Ο Μιχαλιός», του οποίου οι τρεις τελευταίοι στίχοι λένε: «Απάνω του σκεπάστηκεν ο λάκκος, | μα του άφησαν απέξω το ποδάρι: | Ήταν λίγο μακρύς ο φουκαράκος».

Θα με ρωτήσετε τώρα εσείς, κι ίσως με το δίκιο σας, ποια μπορεί να είναι η σχέση του «φουκαράκου» του ποιήματος, με τον συγκεκριμένο νεκρό, που θάφτηκε σε έναν τάφο έξω από τη μάντρα του νεκροταφείου. Κι όμως έχει, γιατί η σχέση είναι συγκριτική. Ο «φουκαράκος» του Καρυωτάκη ήταν σε πολύ καλύτερη θέση από αυτή στην οποία βρέθηκε το άψυχο σώμα, που είναι θαμμένο έξω από το νεκροταφείο του Αγγελοκάστρου. Ο «φουκαράκος» του Καρυωτάκη ήταν λίγο «μακρύς», όμως ο θαμμένος έξω από τη μάντρα του νεκροταφείου βρέθηκε εκεί γιατί, όπως αποδεικνύεται, είναι «μακριά νυχτωμένη» η τεχνική υπηρεσία του Δήμου. Θα με ρωτήσετε: «Όλη η τεχνική υπηρεσία;» Όχι. Αυτοί που έχουν ευθύνες είναι.

Αρκετές φορές σε αυτή τη δουλειά, έχω έρθει αντιμέτωπος με την οργή και την αγανάκτηση των συμπολιτών μου. Όμως οι εικόνες αυτές με έχουν κάνει πραγματικά να μην μπορώ να διαχειριστώ την ψυχραιμία μου. Στη σκέψη και μόνο, ότι κάποιος δικός μου άνθρωπος (αυτή τη στιγμή το μόνο που μπορεί να συγκρατήσει την οργή μου, είναι η σκέψη των συγγενών του νεκρού, οι οποίοι είμαι σίγουρος ότι βλέπουν τις φωτογραφίες αυτές και η θλίψη τους και ο πόνος τους μεγαλώνει όλο και πιο πολύ), θα μπορούσε να έχει μια παρόμοια τύχη, η ψυχρή λογική με εγκαταλείπει και πραγματικά δεν βρίσκω καμιά δικαιολογία για όλους αυτούς που με τις ανεπάρκειες τους, οδήγησαν την κατάσταση σε αυτό το σημείο.

Ο Δήμος Αγγελοκάστρου, ήταν ένας από τις πιο νοικοκυρεμένους δήμους, και μάλιστα με σημαντικά χρηματικά υπόλοιπα στο ταμεία του, πριν συγχωνευτεί στον Καλλικρατικό Δήμο Αγρινίου. Είχε φροντίσει λοιπόν, και είχε αγοράσει το συγκεκριμένο «χωράφι», που βλέπετε στις φωτογραφίες, για να επεκτείνει το νεκροταφείο του, που σιγά-σιγά γέμιζε. Μόνο που ο Δήμος Αγρινίου «ξέχασε» να κάνει τα «δέοντα», έτσι ώστε το «χωράφι» να μετατραπεί σε κοιμητήριο και να που σήμερα φτάσαμε στις τραγικές αυτές εικόνες που βλέπουμε.

Ο συμπολίτης μας, ο οποίος μας έφερε τις συγκεκριμένες φωτογραφίες στο ραντεβού που είχαμε, ήταν έτοιμος «να σκάσει». «Περνούσα με το αυτοκίνητό του», μου είπε, «από το δρόμο, και είδα μπροστά μου αυτή τη θλιβερή για κάθε άνθρωπο εικόνα».

Καθόμουν απέναντι του και παρατηρούσα το πρόσωπο του. Μια τεράστια απογοήτευση, που αρκετές στιγμές άγγιζε τα όρια της αγανάκτησης ήταν εκείνο που χαρακτήριζε το βλέμμα του. Απογοήτευση και αγανάκτηση για «όλους εκείνους τους «ανευθυνο-υπεύθυνους», όπως χαρακτηριστικά έλεγε, «οι οποίοι κάθονται στις γραφειάρες τους, και κάνουν τα κουμάντα τους, αλλά να θάψουν έναν άνθρωπο με την ελάχιστη τιμή που του αρμόζει, όχι μόνο δεν είναι άξιοι, αλλά και χωρίς ντροπή, αν αναλογιστείς την απαξία, που είμαι βέβαιος ότι νοιώθουν οι συγγενείς του συγκεκριμένου νεκρού, για τον οποίον ο παππάς είπε το δεδικαίωται, αλλά οι αρμόδιες δημοτικές υπηρεσίες κατάφεραν να τον “εντοιχίσουν» έξω από το νεκροταφείο, με τα στεφάνια μόνο να αποδεικνύουν, οικτρές αποδείξεις, την αγάπη και τον πόνο των δικών του ανθρώπων».

Τα λόγια είναι λίγα, για να εκφράσουν την αγανάκτηση του συγκεκριμένου ανθρώπου.

Επικοινώνησα χθες το πρωί με τον Πρόεδρο του Αγγελοκάστρου, ο οποίος μου είπε ότι είχε ήδη ειδοποιήσει την τεχνική υπηρεσία, αλλά υπήρξε μια κάποια καθυστέρηση στην υλοποίηση της περίφραξης με αποτέλεσμα ο χώρος της επέκτασης του νεκροταφείου να παρουσιάζει την συγκεκριμένη εικόνα. Έτσι βρέθηκαν στη δυσάρεστη θέση οι αρμόδιοι του νεκροταφείου όταν διαπίστωσαν ότι ο περιφραγμένος χώρος είχε γεμίσει να ανοίξουν έξω από την περίφραξη τον συγκεκριμένο τάφο. Πάντως η τεχνική υπηρεσία του δήμου, μας είπε ο κ. Αρωνιάδας {Πρόεδρος του Αγγελοκάστρου) ήδη από προχθές «έχει έρθει και έχει δει την κατάσταση και μάλιστα έχει ήδη δρομολογήσει την περίφραξη του χώρου».

Το ίδιο μας είπε και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Ευθύμιος Γρίβας, οι υπηρεσίες του οποίου οδήγησαν τα πράγματα στο σημείο που βρίσκονται σήμερα. Και πραγματικά είναι να απορεί κανείς, αφού οι ανεπάρκειες της συγκεκριμένης υπηρεσίας μοιάζουν να διαιωνίζονται στο μέλλον, πότε επιτέλους θα καταλάβουν ότι πρέπει να κάνουν συντονισμένα και έγκυρα τη δουλειά τους, για να μην δίνει την εντύπωση ότι λειτουργεί με «αυτόματο πιλότο». Γιατί οι εργασίες δεν πρέπει μόνο να «δρομολογούνται», αλλά και να υλοποιούνται.

Εμείς είμαστε εδώ και περιμένουμε. όχι για να δούμε απλά και μόνο μια περίφραξη, αλλά για να δούμε μια περίφραξη, που να ταιριάζει στον χώρο του νεκροταφείου, γιατί η «τελευταία κατοικία» και ο χώρος μέσα στον οποίο αυτή βρίσκεται απαιτεί συγκεκριμένες κατασκευές. Αυτό το γράφουμε, γιατί ο χρόνος μέσα στον οποίο μας είπε ο κ. Γρίβας, ότι θα ολοκληρωθεί η περίφραξη είναι ως το τέλος της εβδομάδας. Θεωρούμε λοιπόν, ότι μέσα σε τέσσερις μέρες το συγκεκριμένο «χωράφι» πολύ δύσκολα θα έχει μια περίφραξη, που θα σέβεται την χρήση του ως κοιμητήριο. Ελπίζουμε να διαψευσθούμε σε αυτή μας την πρόβλεψη.

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr