ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΑγρινιοΈνας «Φειδιππίδης» από το Αγρίνιο

Ένας «Φειδιππίδης» από το Αγρίνιο

Ένας «Φειδιππίδης» από το Αγρίνιο

Ο Φώτης Ζησιμόπουλος μίλησε στο «Δυτικά Fm92,8» για την μεγαλειώδη επίδοσή του να είναι μετά από 23 χρόνια ο πρώτος Έλληνας νικητής του «Σπάρταθλον», πετυχαίνοντας την πέμπτη καλύτερη επίδοση στην ιστορία του αγώνα.

Δεν μιλάμε για έναν έμπειρο επαγγελματία αθλητή, που απλώς κατάφερε να κερδίσει ένα σημαντικό αγώνα. Μιλάμε για έναν ερασιτέχνη αθλητή, έναν 39χρονο αστυνομικό από το Αγρίνιο, το Φώτη Ζησιμόπουλο, ένα άνθρωπο της καθημερινότητας, που απέδειξε ότι η αγάπη του για το τρέξιμο και η τεράστια θέλησή του μπορούν να τον οδηγήσουν πολύ ψηλά.

Ο φετινός νικητής του ιστορικού υπερμαραθώνιου «Σπάρταθλον», Φώτης Ζησιμόπουλος, είναι ο πρώτος Έλληνας που βγήκε πρώτος στον διάσημο υπερμαραθώνιο έπειτα από 23 χρόνια, διανύοντας την απόσταση από την Αθήνα έως τη Σπάρτη, τα 246 χιλιόμετρα δηλαδή, σε λιγότερο από 22 ώρες, σε 21 ώρες 57 λεπτά και 37 δευτερόλεπτα. Επίδοση που αποτελεί την Πέμπτη καλύτερη στην ιστορία του αγώνα.

Πρόκειται για ένα από πλέον δύσκολους αγώνες υπεραποστάσεων παγκοσμίως και παράλληλα πολύ μεγάλου ενδιαφέροντος λόγω του ιστορικού του υπόβαθρου.Ο αγώνας αναβιώνει τα βήματα του Φειδιππίδη, ενός αρχαίου Αθηναίου δρομέα μεγάλων αποστάσεων, ο οποίος το 490 π.Χ., πριν από τη μάχη του Μαραθώνα, εστάλη στη Σπάρτη να ζητήσει βοήθεια στον πόλεμο που διεξήγαγαν οι Έλληνες με τους Πέρσες.

«Το μυαλό του ήταν “καρφωμένο” στις υπεραποστάσεις»

Ο Φώτης Ζησιμόπουλος μίλησε στο «ΔυτικάFm 92,8» και την εκπομπή «Πίσω από τις γραμμές» του Δημήτρη Παπαδάκη για την μεγάλη του επιτυχία.

«Δεν ξεκινά κανένας λέγοντας θα γίνω πρωταθλητής ή θα κάνω υπεραποστάσεις, είναι κάτι που έρχεται σιγά – σιγά» είπε ο Φώτης Ζησιμόπουλος αναφορικά με το πώς αποφάσισε να ασχοληθεί με τις μεγάλες αποστάσεις και πρόσθεσε : «έβλεπα αυτούς του αθλητές που κάνουν υπεραποστάσεις, τους θαύμαζα, θεωρούσα πως είναι αδιανόητο αυτό που κάνουν, αλλά κάτι με τραβούσε προς τα εκεί. Ξεκίνησα λοιπόν το 2017 με μικρότερες αποστάσεις έως 40 αλλά το μυαλό του ήταν “καρφωμένο” προς τα εκεί».

Ο Φώτης Ζησιμόπουλος αναφέρθηκε στις δυσκολίες της διαδρομής, τις υψομετρικές διαφορές, αλλά όπως εξήγησε ο ίδιος είναι αθλητής του βουνού και η διαδρομή είχε και ορεινό τμήμα σε μονοπάτι, παρ’ όλα αυτά τα κατάφερε πολύ καλά και στην άσφαλτο.

Ιδιαίτερη ήταν αναφορά στην προσπάθειά του να διατηρήσει το ρυθμό που ήθελε σε κάθε σημείο του αγώνα. «Ξεκίνησα με το ρυθμό που ήθελα, πολλοί μου έλεγαν ακόμη και από την ομάδα μου «δεν θα καταφέρεις, πας γρήγορα»… Κάποια στιγμή όμως ο ρυθμός αρχίζει να πέφτει, κοιτούσα και το ρολόι μου, αλλά δεν πρέπει να σου γίνεται εμμονή το ρολόι, εγώ κοιτούσα το ρολόι και κάποια στιγμή ανέβαζα ρυθμό» ανέφερε χαρακτηριστικά. Ενώ αξιοσημείωτη είναι η αναφορά του στη μάχη με το χρόνο. «Στο 200 ο χιλιόμετρο ήξερα ότι ήμουν πρώτος, ήξερα ότι ο δεύτερος αθλητής ήταν περίπου μια ώρα πίσω και τότε ξεκίνησα να κυνηγάω το χρόνο. Και τότε άρχισαν να πονάνε όλα, τα πόδια μου είχαν πρηστεί κτλ»

Ο Φ. Ζησιμόπουλος αναφέρθηκε στο περιορισμένο χρόνο που είχε στη διάθεσή του για προπονήσεις. «Πρέπει να είσαι παρών παντού, στην οικογένεια, στην δουλειά, στην προπόνηση. Κάνω βράδια προπόνηση, κάνω και πολύ νωρίς το πρωί, για να μπορώ να είμαι και στην δουλειά και στην οικογένεια» ανέφερε χαρακτηριστικά σημειώνοντας πόσο δύσκολος είναι ο πρωταθλητισμός για κάποιον που παραμένει εργαζόμενος και ταυτόχρονα είναι ερασιτέχνης όπως ο ίδιος.

O Φώτης Ζησιμόπουλος αναφέρθηκε στα διαδικαστικά του αγώνα, που δεν είναι τόσο γνωστά στο ευρύ κοινό, αλλά είναι χαρακτηριστικά για τη δυσκολία του να τρέξει κάποιος 246χλμ. Όπως ανέφερε ο κάθε αθλητής έχει το πλήρωμά του και ο αγώνας έχει κεντρικούς σταθμούς, όπου ο αθλητής μπορεί να έρθει σε επαφή με την ομάδα του κατά τη διάρκεια της στάσης (π.χ. να γίνει μασάζ στο αθλητή), αλλά και 75 επιμέρους σταθμούς (για νερό, αναψυκτικά φαγητό). Ωστόσο στον αγώνα υπάρχουν και σημεία – «πόρτες» τα οποία ο αθλητής πρέπει να τα περάσει μέχρι ένα ορισμένο χρόνο, διαφορετικά αποκλείεται από τον αγώνα.

Επόμενος συγκεκριμένος στόχος για το Φώτη Ζησιμόπουλο δεν υπάρχει. «Θα ξεκουραστώ πρώτα, έχω υπ’ όψιν κάποιους αγώνες για του χρόνου θα δω τι με «τραβάει» περισσότερο και αναλόγως θα προετοιμαστώ» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τέλος ο Φώτης Ζησιμόπουλος μέσω του Δυτικά Fm ευχαρίστησε τους συναδέλφους του στην Αστυνομική Διεύθυνση Ακαρνανίας τόσο για τη θριαμβευτική υποδοχή που του επιφύλαξαν προχθές στο Αστυνομικό Μέγαρο, όσο και για τη συμπαράστασή τους.

Σήμερα το απόγευμα ο Δήμαρχος Αγρινίου σε ειδική εκδήλωση στην πλατεία Δημοκρατίας (19:00) θα τιμήσει το Φ. Ζησιμόπουλος για τη διάκρισή του.

Δημήτρης Παπαδάκης – Εφημερίδα “Συνείδηση” 

Αγρίνιο: Το “ευχαριστώ” της οικογένειας του Κωνσταντίνου για τη συμπαράσταση στο βαρύ της πένθος

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr