Ένα Κέντρο Υγείας ανά Δήμο; Ανησυχεί η Κατούνα - Αντιδρά ο Δήμος Ακτίου – Βόνιτσας

Προκύπτει η ανησυχία για το Κέντρο Υγείας Κατούνας, καθώς σήμερα στο Δήμο Ακτίου-Βόνιτσας υπάρχουν δυο Κέντρα Υγείας σε Βόνιτσα και Κατούνα και το περιφερειακό Ιατρείο Παλαίρου

Ένα Κέντρο Υγείας ανά Δήμο; Ανησυχεί η Κατούνα - Αντιδρά ο Δήμος Ακτίου – Βόνιτσας

Ένα Κέντρο Υγείας ανά Δήμο; Ανησυχεί η Κατούνα όπως αναφέρει η εφημερίδα "Συνείδηση", σύμφωνα με την οποία αντιδρά ο Δήμος Ακτίου – Βόνιτσας στην πιθανή πρόταση του νέου υγειονομικού χάρτη για ένα Κέντρο Υγείας

 Αναλυτικά το δημοσίευμα:

«Έχουμε πολύ δρόμο ακόμα για τον Υγειονομικό Χάρτη. Σας λέω όμως ότι δεν ήρθα στο υπουργείο για να κλείσω δομές. Ήρθα στο υπουργείο, αυτή τη φορά, για να δυναμώσω τις δομές» δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξή του στο ΑΠΕ ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης.

Εντούτοις στο Δήμο Ακτίου – Βόνιτσας υπάρχει έκδηλη ανησυχία πως ο νέος υγειονομικός χάρτης θα φέρει κλείσιμο του Κέντρου Υγείας Κατούνας. Έτσι παρά το γεγονός ότι από την πλευρά της Κυβέρνησης δεν υπάρχει ακόμη καμία σκιαγράφηση για το τι θα περιλαμβάνει ο υγειονομικός χάρτης, το Δημοτικό Συμβούλιο Ακτίου – Βόνιτσας με όμοφωνο ψήφισμά του έσπευσε να δηλώσει την αντίθεσή του στην επικείμενη, όπως τη χαρακτηρίζει, κατάργηση του Κέντρου Υγείας Κατούνας.

Ένας υγειονομικός χάρτης με αναδιάταξη των δυνάμεων του ΕΣΥ, νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας, έτσι ώστε να επιτευχθούν αναβαθμισμένες και ποιοτικές υπηρεσίες υγείας για όλους τους πολίτες, είναι διακηρυγμένη πρόθεση της Κυβέρνησης από τις προγραμματικές δηλώσεις κιόλας. Μέχρι στιγμής όμως το Υπουργείο Υγείας δεν ανοίγει κουβέντα επί του θέματος αναμένοντας τις τελικές προτάσεις του Οργανισμού Διασφάλισης της Ποιότητας στην Υγεία. Ωστόσο στο δημόσιο διάλογο από το περασμένο φθινόπωρο είναι στο τραπέζι η πρόταση 12 σημείων από την «διαΝΕΟσις» που επιμελήθηκε ομάδα τεσσάρων καθηγητών ελληνικών πανεπιστημίων, με συντονιστή τον Ομότιμο Καθηγητή Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ και Διευθυντή του Ινστιτούτου Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής (ΙΚΠΙ) Γιάννη Τούντα.

Μεταξύ άλλων ένα από τα σημεία της πρότασης αυτής αφορά την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και τα Κέντρα Υγείας, όπου προτείνεται ένα Κέντρο Υγείας ανά Δήμο. Συγκεκριμένα γίνεται λόγος για  δίκτυα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (τουλάχιστον ένα ανά Δήμο ή ένα ανά διαμέρισμα στους μεγάλους Δήμους) και σε κάθε δίκτυο συμμετέχει ένα Κέντρο Υγείας -το οποίο προΐσταται του δικτύου- και οι υπόλοιπες πρωτοβάθμιες μονάδες του ΕΣΥ του γεωγραφικού/πληθυσμιακού τομέα ευθύνης του δικτύου (ΤοΜΥ, Περιφερειακά Ιατρεία, Τοπικά Ιατρεία, κ.ά.).

Βάσει λοιπόν αυτής της πρότασης προκύπτει και η ανησυχία για το Κέντρο Υγείας Κατούνας, καθώς σήμερα στο Δήμο Ακτίου-Βόνιτσας υπάρχουν δυο Κέντρα Υγείας σε Βόνιτσα και Κατούνα και το περιφερειακό Ιατρείο Παλαίρου. Με πρωτοβουλία λοιπόν του Δημάρχου Θ. Κασόλα το δημοτικό συμβούλιο σε πρώτη φάση αντιδρά με ψήφισμα εκφράζοντας την αντίθεσή του σε μια τέτοια προοπτική.

Τα αντεπιχειρήματα του Δήμου Ακτίου Βόνιτσας είναι ότι το Κέντρο Υγείας Κατούνας καλύπτει μια γεωγραφική περιοχή προβληματική όσον αφορά την προσπελασιμότητα και περίπου το 1/3 του πληθυσμού του Δήμου. Πέραν τούτου η Κατούνα και τα γύρω χωριά που εξυπηρετεί το Κέντρο Υγείας απέχουν περίπου 20 λεπτά από το πλησιέστερο Κέντρο Υγείας της Αμφιλοχίας και σχεδόν 40 λεπτά από το Νοσοκομείο Αγρινίου.

Πάντως το Κέντρο Υγείας Κατούνας θα πρέπει να σημειωθεί ότι για περίπου έξι χρόνια λειτουργούσε χωρίς εφημεριακό πρόγραμμα μόνο στο πρωινό ωράριο, μόλις το 2021 επανήλθε σε εφημεριακό πρόγραμμα για περίπου τις μισές μέρες του μήνα. Όντας  πάντως προχωρήσει ο υγειονομικός χάρτης είναι  πιθανόν το Κέντρο Υγείας Κατούνας να μην κλείσει εντελώς, αλλά να υποβιβαστεί σε Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο ή απλώς Περιφερειακό Ιατρείο.

Το ψήφισμα

Το Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Ακτίου Βόνιτσας:

Aντιτίθεται στην επικείμενη κατάργηση του Κέντρου Υγείας (Κ.Υ.) Κατούνας Δήμου Ακτίου Βόνιτσας, σύμφωνα με το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Υγείας, για τους κάτωθι λόγους: 

Το Κ. Υ. Κατούνας καλύπτει μια γεωγραφική περιοχή η οποία είναι προβληματική όσον αφορά την προσπελασιμότητα και την πρόσβαση, καθώς απέχει 40 λεπτά από το κοντινότερο δευτεροβάθμιο νοσοκομείο.

Το Κ.Υ. Κατούνας καλύπτει το 1/3 του πληθυσμού του Δήμου Ακτίου Βόνιτσας και παρέχει πρωτοβάθμιες υπηρεσίες υγείας. 

Σε περίπτωση που το Κ.Υ. Κατούνας μετατραπεί σε πολυδύναμο περιφερειακό ιατρείο, δεν θα υπάρχουν πλέον εφημερίες, με αποτέλεσμα να τίθεται η υγεία των κατοίκων και επισκεπτών του Δήμου μας σε κίνδυνο.

Δημήτρης Παπαδάκης - Εφημερίδα "Συνείδηση"

Δεύτερο το Αγρίνιο στη λίστα πόλεων με κακή ποιότητα ατμόσφαιρας