ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΑγρινιοΕμβολιασμοί : Στην αναμονή το Κέντρο Υγείας Αγρινίου

Εμβολιασμοί : Στην αναμονή το Κέντρο Υγείας Αγρινίου

Εμβολιασμοί : Στην αναμονή το Κέντρο Υγείας Αγρινίου

Παρά τις ανακοινώσεις οι δομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας δεν έχουν ακόμη ενεργοποιηθεί στη μάχη κατά της πανδημίας
Από εβδομάδα ή το Φεβρουάριο πιθανότατα θα γίνει η αρχή

Παρά το γεγονός ότι τον Οκτώβριο του 2020 ο Υπουργός Υγείας ανακοίνωσε πως τα Κέντρα Υγείας θα συμμετέχουν στη μάχη κατά του covid 19 με τα τεστ και τον εμβολιασμό των ασφαλισμένων, τα Κέντρα Υγείας στην Αιτωλοακαρνανία τουλάχιστον είναι ακόμη στην αναμονή!

Συγκεκριμένα, από είχε ανακοινωθεί από τον Οκτώβριο από το Υπουργείο Υγείας 28 συνολικά Κέντρα Υγείας στην 6η Υγειονομική Περιφέρεια θα έμπαιναν στη μάχη του κορονοϊού. Στην Αιτωλοακαρνανία, όπως είχε ανακοινωθεί, θα εντάσσονταν από τη Δευτέρα 15/10/20  το Κέντρο Υγείας Αμφιλοχίας (με 24ωρο ωράριο) και το Κέντρο Υγείας Αγρινίου (ιατρεία πρώην ΙΚΑ με ωράριο 7.00-15.00).

Ωστόσο σε πανελλαδικό επίπεδο η συμβολή των δομών της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στη μάχη κατά της πανδημίας είναι ακόμη πολύ μικρή. Μπορεί βεβαίως το εμβολιαστικό πρόγραμμα να κινείται με αργούς ρυθμούς σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, εξ’ αιτίας των παραδόσεων από την Pfizer/BioNTech, από την άλλη όμως το εμβολιαστικό πρόγραμμα μέχρι τώρα έχει φορτωθεί και αυτό στις «πλάτες» των Νοσοκομείων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία από τις 4/1, οπότε και ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί στο Νοσοκομείο Αγρινίου αρχικά, μέχρι και τις 20/1, εμβολιάστηκαν στην Αιτωλοακαρνανία λίγο περισσότερα από 1.000 άτομα (υγειονομικοί και μη), για την ακρίβεια 1.023 άτομα μέσα σε 16 ημέρες.

Πρόκειται κυρίως για τους υγειονομικούς του ΕΣΥ, του ιδιωτικού τομέα, καθώς επίσης και ένας περιορισμένος αριθμός από την ηλιακή ομάδα των 85+, καθώς ο εμβολιασμός του γενικού πληθυσμού ξεκίνησε μόλις το περασμένο Σάββατο. Ενδεικτικό των ρυθμών είναι ότι στην Αιτωλοακαρνανία τις τελευταίες ημέρες γίνονται μονάχα 40 έως 60 εμβολιασμοί κάθε μέρα. Και σπανίως ο αριθμός αυτός ξεπερνά τους 70 εμβολιασμούς.

Εντωμεταξύ θα πρέπει να σημειωθεί ότι ως επί το πλείστον μιλάμε για εμβολιασμούς μόνο της πρώτη δόσης του εμβολίου των Pfizer/BioNTech.Ωστόσο στο Κέντρο Υγείας Αγρινίου ακόμη αναμένουν οδηγίες, υλικά και φυσικά τα εμβόλια, ώστε να ξεκινήσουν τους εμβολιασμούς. Πλέον, υπάρχει σοβαρή πιθανότητα αν όχι την ερχόμενη εβδομάδα εντός του Φεβρουαρίου θα ξεκινήσει η διεξαγωγή εμβολιασμών στους ασφαλισμένους της περιοχής.

Η συμμετοχή των Κέντρων Υγείας στη μάχη κατά του covid θα ήταν ιδανική και θα έβγαζε από την ταλαιπωρία χιλιάδες ασφαλισμένους. Στη παρούσα φάση  θα διευκολύνονταν άτομα των 85 ετών και άνω, που εμβολιάζονται τώρα, καθώς δεν θα ήταν αναγκασμένοι να μεταβούν από διάφορα σημεία λ.χ. το Καινούριο, το Θέρμο, το Χαλκιόπουλο κλπ στο Νοσοκομείο Αγρινίου, που έχει επωμιστεί όλο το βάρος των εμβολιασμών, αλλά θα μπορούσαν να κάνουν το εμβόλιό τους στο Κέντρο Υγείας της περιοχής τους.

Παράλληλα, θα αποτελούσε λύση στο «διπλό» εμβολιασμό που θα ξεκινήσει στο Νοσοκομείο Αγρινίου, δηλαδή στη χορήγηση της δεύτερης δόσης του εμβολίου για τους υγειονομικούς και της συνέχισης των εμβολιασμών για τους ηλικιωμένους άνω των 85 ετών.

Κωνσταντίνος Χονδρός – Εφημερίδα Συνείδηση

Διαγώνιος άξονας : Μέσω Φωκίδας ή Αιτωλοακαρνανίας;

 

 

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr