ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΕμπρηστική επίθεση εναντίον Αγρινιώτη δημοσιογράφου

Εμπρηστική επίθεση εναντίον Αγρινιώτη δημοσιογράφου

Θύμα εμπρηστικής επίθεσης στο αυτοκίνητό του έπεσε χθες τα ξημερώματα ο γνωστός δημοσιογράφος του Αγρινίου, Πάνος Τσακανίκας. Γύρω στις 2:30 τα ξημερώματα και ενώ βρισκόταν μαζί με τη σύζυγο του στην οικία του, άκουσε έναν θόρυβο από τζάμι που έσπαγε και βγαίνοντας από το σπίτι του διαπίστωσε σοκαρισμένος ότι το ΙΧ αυτοκίνητό του είχε λαμπαδιάσει, ενώ οι δράστες της επίθεσης διέφευγαν μέσα στο σκοτάδι.
«Ως επίθεση ενάντια στην ελευθερία της έκφρασης και την τοπική δημοσιογραφία», χαρακτήρισε το συμβάν ο ίδιος ο κ. Τσακανίκας, ενώ σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος του Αγρινίου καταδίκασε απερίφραστα την επίθεση αυτή. Ανακοινώσεις εξέδωσαν ο δήμαρχος Αγρινίου, Παύλος Μοσχολιός, οι υποψήφιοι δήμαρχοι Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου, Δημήτρης Τραπεζιώτης και ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Θύμιος Σώκος. Το γεγονός καταδίκασε επίσης με ανακοίνωσή της η Ένωση Συντακτών Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας.
Την υπόθεση ερευνά η υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αγρινίου και το γεγονός ότι πρόσφατα ο δημοσιογράφος είχε δεχθεί απειλές, αποτελεί οδηγό για τις σχετικές έρευνες. Πέρα όμως από το ποινικό κομμάτι της υπόθεσης και την όποια κατάληξη θα έχει, υπάρχει ίσως μια σημαντικότερη παράμετρος η οποία θα πρέπει να εξεταστεί, κι αυτή δεν είναι άλλη από την στοχοποίηση της έκφρασης.
Αντιμέτωπη η δημοσιογραφία με την πολιτική, την επικαιρότητα και θέματα που απασχολούν την κοινή γνώμη συνιστά φορέα έκφρασης γνώμης. Είναι εύλογο ότι οι απόψεις δεν μπορεί να είναι το ίδιο αρεστές σε όλους και για τον λόγο αυτό, αποτελώντας κομμάτι του δημόσιου λόγου, τίθενται στην κρίση και την αξιολόγηση από τον καθένα. Εξίσου εύλογο είναι ότι η αντιπαράθεση στον λόγο δεν γίνεται δια της βίας αλλά με τον αντί-λογο.
Επομένως μια επίθεση τέτοιου είδους δεν συνιστά τίποτα περισσότερο από μια απόπειρα φίμωσης και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί ως έκφραση διαφορετικού λόγου. Γιατί αλίμονο, αν η απάντηση σε ότι μας βρίσκει αντίθετους έρχεται με την βία και όχι με την λογική αντιπαράθεση και επιχειρηματολογία.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΡΑΠΕΖΙΩΤΗΣ Καταδίκη της εμπρηστικής επίθεσης σε αυτοκίνητο δημοσιογράφου Ο υποψήφιος Δήμαρχος Αγρινίου Δημήτρης Τραπεζιώτης ,με αφορμή την εμπρηστική επίθεση σε αυτοκίνητο  δημοσιογράφου  έκανε την ακόλουθη δήλωση:  « Ο εμπρησμός  αυτοκινήτου δημοσιογράφου στο Δήμο μας  είναι απόλυτα καταδικαστέος. Τέτοιες ενέργειες στρέφονται κατά της δημοκρατίας και της ελευθερίας του τύπου».

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ Καταδικάζουμε ως συνδυασμός  τη βία απ’ όπου κι αν προέρχεται, όποιον κι αν στοχεύει.
Πιστοί στις αρχές, στις αξίες και στα πιστεύω μας καταδικάζουμε το συμβάν που σημειώθηκε τα ξημερώματα κατά του δημοσιογράφου Παναγιώτη Τσακανίκα.
Αισιοδοξούμε  πως η αστυνομία θα ρίξει «φως» πολύ γρήγορα στην υπόθεση αυτή.

Δημήτρης Μακρής Το χθεσινό περιστατικό εμπρησμού αυτοκινήτου δημοσιογράφου στο Αγρίνιο, αποτελεί την διαπίστωση μιας ασυδοσίας που επικρατεί στην πόλη του Αγρινίου εδώ και πολύ καιρό, προερχόμενης από «άγνωστες» ομάδες, περιφερόμενες με την λογική της αγέλης.
Καταδικάζω την επίθεση κατά του δημοσιογράφου Παναγιώτη Τσακανίκα, θεωρώντας ότι η διάσταση πολιτικών ή άλλων απόψεων, εκφράζεται είτε μέσα από το διάλογο, είτε μέσα από τους θεσμούς της πολιτείας. Κάθε άλλη πρακτική, αποτελεί αντικοινωνική και επικίνδυνη συμπεριφορά, για την οποία επιβάλλεται η παρέμβαση των αρμόδιων αρχών.

ΠΑΥΛΟΣ ΜΟΣΧΟΛΙΟΣ Με αφορμή τον εμπρησμό του αυτοκινήτου του δημοσιογράφου Παναγιώτη Τσακανίκα, μέλους της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Στερεάς Ελλάδας και Θεσσαλίας, ο Δήμαρχος Αγρινίου Παύλος Π. Μοσχολιός, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Καταδικάζω απερίφραστα τον εμπρησμό του αυτοκινήτου του δημοσιογράφου Πάνου Τσακανίκα και καλώ την Ελληνική Αστυνομία να ρίξει άπλετο φως στην υπόθεση. Κανενός είδος ένσταση ή διαφωνία σε σχέση με τις απόψεις των εκπροσώπων του τύπου (και κάθε πολίτη) δεν δικαιολογεί την άσκηση βίας.Η προσπάθεια τρομοκράτησης των δημοσιογράφων και περιορισμού της ελευθερίας του λόγου στρέφεται ευθέως κατά της ίδιας δημοκρατίας».

Θύμιος Σώκος «Καταδικάζω απερίφραστα την πρωτοφανή και πρωτόγνωρη για τα δεδομένα του Αγρινίου, εμπρηστική επίθεση κατά του Αγρινιώτη Δημοσιογράφου Παναγιώτη Τσακανίκα. Αυτές οι πρακτικές στρέφονται ευθέως κατά της Δημοκρατίας και βεβαίως κατά της ελευθερίας του τύπου. Χρέος κάθε Δημοκράτη ανθρώπου είναι να σταθεί απέναντί σε οποιαδήποτε τυφλή πράξη βίας η οποία στρέφεται κατά της ελευθεροτυπίας και το δικαίωμα κάθε δημοσιογράφου να εκφράζεται ελεύθερα».

Ένωσης Συντακτών Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Συντακτών Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας, καταδικάζει την άνανδρη επίθεση που δέχθηκε ο συνάδελφος Παναγιώτης Τσακανίκας. Η πρωτοφανής ενέργεια που έγινε τα χθες ξημερώματα με τον εμπρησμό του αυτοκινήτου του δημοσιογράφου Παναγιώτη Τσακανίκα στο Αγρίνιο από αγνώστους δράστες οι οποίοι έδρασαν ταχύτατα, πυρπολώντας το αυτοκίνητο του, γεννά πολλά ερωτηματικά και καλούμε τις αρχές να διερευνήσουν την υπόθεση μέχρι βάθος. Δεν είναι η πρώτη φορά που μέλος της ΕΣΗΕΣΤΕΕ-Ε γίνεται στόχος εμπρηστικής επίθεσης. Τα φαινόμενα τρομοκρατίας, επιθέσεων και εκφοβισμού των δημοσιογράφων της Κεντρικής Ελλάδας, αρχίζουν να παίρνουν διαστάσεις.
Πληροφορούμε τους ύπουλους δράστες της εμπρηστικής επίθεσης, ότι δεν πρόκειται να μας φοβίσουν και οι δημοσιογράφοι της Θεσσαλίας, της Στερεάς Ελλάδας και της Εύβοιας, θα συνεχίσουν να εκφράζουν ελεύθερα τη γνώμη τους και την άποψή τους.
Η προσπάθεια τρομοκράτησης των δημοσιογράφων και περιορισμού της ελευθερίας του λόγου στρέφεται ευθέως κατά της ίδιας της Δημοκρατίας, δημιουργώντας μια σειρά δυσλειτουργιών στη εύρυθμη λειτουργία των τοπικών κοινωνιών με αποτελέσματα εξαιρετικά επικίνδυνα.  Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Συντακτών Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας και Ευβοίας, συμπαρίσταται στο συνάδελφο  Παναγιώτη Τσακανίκα και δηλώνει ότι δεν θα αφήσει απροστάτευτο κανένα μέλος της, ενώ οι οποίες θρασύδειλες επιθέσεις σε βάρος μας δεν πρόκειται να κάμψουν καμιά δημοσιογραφική συνείδηση.

Νάντια Σαμαρά

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr