ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΜεσολογγιΕμποροβιομηχανικός Σύλλογος Μεσολογγίου: Το Επιμελητήριο να πάρει θέση για το αν συμφωνεί με τη δημιουργία δεύτερου επιχειρηματικού πάρκου στο Μεσολόγγι

Εμποροβιομηχανικός Σύλλογος Μεσολογγίου: Το Επιμελητήριο να πάρει θέση για το αν συμφωνεί με τη δημιουργία δεύτερου επιχειρηματικού πάρκου στο Μεσολόγγι

Εμποροβιομηχανικός Σύλλογος Μεσολογγίου: Το Επιμελητήριο να πάρει θέση για το αν συμφωνεί με τη δημιουργία δεύτερου επιχειρηματικού πάρκου στο Μεσολόγγι

Ο Εμποροβιομηχανικός Σύλλογος Μεσολογγίου με ανακοίνωσή του καλεί  το Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας να πάρει θέση για το αν συμφωνεί με τη δημιουργία δεύτερου επιχειρηματικού πάρκου στο Μεσολόγγι.

Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

Τη Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2021 παρουσιάστηκε στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας το επιχειρηματικό σχέδιο δράσης για την ανάπτυξη Επιχειρηματικών Πάρκων στη Δυτική Ελλάδα 2020-2040 που αφορά την Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας.

Με έκπληξή μας διαπιστώσαμε ότι η γνωμοδότηση του μελετητικού γραφείου Re.De – Plan δια του διευθύνοντα συμβούλου του κ. Μανώλη Μπαλτά παρουσίασε 13 προτάσεις, εκ των οποίων οι 11 αφορούσαν τη δημιουργία επιχειρηματικού πάρκου σε περιοχές του Δήμου Αγρινίου κατά προτεραιότητα, οι δύο σε περιοχές του Δήμου Ναυπάκτου, ενώ δεν υπήρχε καμία απολύτως πρόταση αναφορικά με τον Δήμο Μεσολογγίου.

Η Διοίκηση του Εμποροβιομηχανικού Συλλόγου Μεσολογγίου καταθέτει την έντονη διαμαρτυρία της για το γεγονός ότι η συγκεκριμένη μελέτη που παρουσιάστηκε αγνοεί και απαξιώνει παντελώς τον Δήμο Μεσολογγίου, παραγνωρίζοντας ότι η περιοχή μας είναι η πρώτη σε παραγωγή Ελιάς Καλαμών σε όλη την Ελλάδα, πρώτη πλέον στην παραγωγή Εσπεριδοειδών, ξεπερνώντας ακόμα και παραδοσιακές δυνάμεις του εν λόγω τομέα όπως είναι η Άρτα και η Λακωνία, διαθέτει την πλούσια λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου-Αιτωλικού με πλήθος αλιευμάτων και προϊόντων Π.Ο.Π. και Π.Γ.Ε., μοναδικών σε πανελλαδικό επίπεδο, όπως και δύο μεγάλους σε έκταση κάμπους (Ευηνοχωρίου-Γαλατά και Νεοχωρίου-Κατοχής) με πληθώρα άλλων γεωργικών καλλιεργειών.

Όλα τα παραπάνω έχουν προσελκύσει σημαντικό επενδυτικό ενδιαφέρον στην ευρύτερη περιοχή του Μεσολογγίου, στην οποία βρίσκονται ήδη υπό λειτουργία μεγάλες μεταποιητικές μονάδες.

Ωστόσο η πρόταση δημιουργίας επιχειρηματικού πάρκου στην περιοχή του Αγγελοκάστρου, την οποία εξ όσων γνωρίζουμε έχει αναλάβει ήδη προς υλοποίηση η ίδια μελετητική εταιρία Re.De – Plan, λειτουργεί αποτρεπτικά για νέες επενδύσεις στον Δήμο Μεσολογγίου, καθώς θα ήταν οικονομικά ασύμφορη η κάλυψη καθημερινών αποστάσεων άνω των 50 χλμ. για την ανάπτυξη επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Εμείς, ως Εμποροβιομηχανικός Σύλλογος Μεσολογγίου, συμφωνούμε με την υλοποίηση του επιχειρηματικού πάρκου στο Αγγελόκαστρο, με κατεύθυνση προσέκλυσης επενδύσεων βαριάς βιομηχανίας στον νομό Αιτωλοακαρνανίας.

Παράλληλα, όμως, θεωρούμε ότι στον σχεδιασμό θα πρέπει να συμπεριληφθεί η δημιουργία ενός δεύτερου επιχειρηματικού πάρκου, είτε στην περιοχή του Μεσόκαμπου Μεσολογγίου είτε σε άλλη κατάλληλη περιοχή του Δήμου μας, ήπιας μορφής και χαμηλής όχλησης, εξειδικευμένου στα αγροδιατροφικά logistics με τυποποιητήρια και συσκευαστήρια προϊόντων του πρωτογενούς τομέα παραγωγής.

Κατά συνέπεια καλούμε το Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας, ως κύριο γνωμοδοτικό φορέα επί του θέματος, να πάρει επίσημα θέση για το αν συμφωνεί με την πρότασή μας να δημιουργηθεί ένα δεύτερο επιχειρηματικό πάρκο εντός των ορίων του Δήμου Μεσολογγίου, προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα ετεροβαρούς ανάπτυξης που θα λειτουργήσουν βλαπτικά για το σύνολο του νομού Αιτωλοακαρνανίας.

ΔΕΥΑ Μεσολογγίου: Μάχη των συνεργείων για την αποκατάσταση της υδροδότησης

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ