ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΑιτωλοακαρνανιαΑγρινιοΕμπλοκή στους εμβολιασμούς του «Βοήθεια στο Σπίτι»;

Εμπλοκή στους εμβολιασμούς του «Βοήθεια στο Σπίτι»;

Εμπλοκή στους εμβολιασμούς του «Βοήθεια στο Σπίτι»;
  • Ανέφικτη λένε οι εργαζόμενοι
  • Θα καταρρεύσει το πρόγραμμα, λέει ο πρόεδρος της ΚΟΙΠΑ Αγρινίου

Αναβρασμός επικρατεί σε πανελλαδικό επίπεδο στους κύκλους των εργαζομένων του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» με την συμμετοχή τους στην μεταφορά ηλικιωμένων για τον εμβολιασμό τους

Η εμπλοκή των εργαζομένων στο Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» έπεσε στο τραπέζι, προκειμένου να διευκολυνθούν οι ηλικιωμένοι, που χρειάζεται να διανύσουν μεγάλες αποστάσεις για να εμβολιαστούν.

Το Πανελλήνιο Συντονιστικό Όργανο Συλλόγων και Σωματείων “Βοήθεια στο Σπίτι”,  με αφορμή αυτές τις αναφορές σε πανελλαδικό επίπεδο, που θέλουν τους δήμους να καλούνται ώστε να συμβάλλουν μέσω του «Βοήθεια στο Σπίτι» (ΒσΣ), διαφώνησε τονίζοντας πως η ανάθεση στο «Βοήθεια στο Σπίτι» (ΒσΣ) για τη μεταφορά-μετακίνηση ηλικιωμένων προς τα εμβολιαστικά κέντρα, είναι παράνομη αφού καμιά επίσημη οδηγία δεν έχει δοθεί από τα αρμόδια Υπουργεία.

Αλλά ακόμα κι αυτό να γινόταν, πρακτικά είναι αδύνατον να εφαρμοστεί αφού δεν υπάρχουν τα απαιτούμενα οχήματα, αλλά και αυτά που υπάρχουν δεν επαρκούν καλά – καλά για τις ανάγκες των ωφελουμένων του ΒσΣ. Δεν υπάρχει το απαιτούμενο προσωπικό προκειμένου, να ανταποκριθεί στις ανάγκες ενός τέτοιου εγχειρήματος, καθώς η μεταφορά προϋποθέτει και συνοδεία. Ακόμη τα ραντεβού των εμβολιασμών δεν συμπίπτουν απαραίτητα με τις ώρες λειτουργίας των δομών του ΒσΣ.

Επίσης, λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη ότι διανύουμε περίοδο πανδημίας, τονίζουν οι εργαζόμενοι πως δεν μπορεί να γίνεται μεταφορά περισσότερο από ένα άτομο τη φορά, πράγμα που σημαίνει ότι αυτό από μόνο του είναι χρονοβόρο.  Επιπλέον, τηρώντας τα πρωτόκολλα για την προστασία της δημόσιας υγείας, θα πρέπει να γίνεται απολύμανση μετά από κάθε μεταφορά.

Το Πανελλήνιο Συντονιστικό Όργανο Συλλόγων και Σωματείων «Βοήθεια στο Σπίτι» επισημαίνει ακόμη πως δεν υπάρχουν αρκετοί επαγγελματίες οδηγοί, ώστε να αναλάβουν και την ευθύνη της μεταφοράς των πολιτών και πως ήδη είναι γνωστό στο αρμόδιο Υπουργείο ότι παρά τις αντιρρήσεις που εγείρουν, η οδήγηση των αυτοκινήτων γίνεται σε πολλές δομές από τους ίδιους τους εργαζόμενους με κατ’ εξαίρεση οδήγηση για τη μεταφορά τους.

«Αντιλαμβανόμαστε λοιπόν την επικοινωνιακή πολιτική του εκάστοτε δήμου, οι οποίοι με ανακοινώσεις προσπαθούν στις πλάτες των εργαζομένων να κερδίσουν εντυπώσεις, ωστόσο έχοντας πλήρη γνώση τόσο της επαγγελματικής μας ιδιότητας, αλλά και την ευθύνη απέναντι στους πολίτες θεωρούμε απαράδεκτο να μας επιβάλλεται κάτι τέτοιο για προφανείς λόγους που ήδη αναφέρθηκαν» τονίζουν από το πανελλήνιο όργανο.

Ο Γιάννης Βασιλείου (φωτογραφία αρχείου)

Παράλληλα στο επίπεδο του δήμου Αγρινίου ο επικεφαλής του «Βοήθεια στο Σπίτι» και Πρόεδρος της ΚΟΙΠΑ Γιάννης Βασιλείου μιλώντας στη «Σ» παίρνει εξ’ αρχής το μέρος των εργαζομένων. «Πόσα άλλα θα κάνουν οι εργαζόμενοι στο ΒσΣ;» αναρωτιέται με νόημα και προσθέτει : «Είναι από την αρχή της πανδημίας στην πρώτη γραμμή και συνεχίζουν. Εκτός από τα πρακτικά αλλά και σημαντικά προβλήματα που θα ανακύψουν, δεν είναι δυνατόν να συμμετάσχουν σε μεταφορά ηλικιωμένων, καθώς θα «γκρεμιστεί» άμεσα το «οικοδόμημα» της καθημερινής προσφοράς τους, η οποία αφορά 1.000 συνανθρώπους μας στο δήμο Αγρινίου που έχουν πραγματικά ανάγκη.

Οι εργαζόμενοι του ΒσΣ έχουν εμπράκτως αποδείξει μέχρι τώρα ότι στη περίοδο της πανδημίας ξεπέρασαν πολλές φορές τα όριά τους, προκειμένου να συμβάλλουν στη προστασία της δημόσιας υγείας. Συνεπώς, όλοι πρέπει να αντιληφθούν πως η μεταφορά ηλικιωμένων δεν είναι εφικτή για πάρα πολλούς και πολυπαραγοντικούς λόγους, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις δεν το επιτρέπει και η κατάσταση του ηλικιωμένου».

Κωνσταντίνος Χονδρός – Εφημερίδα Συνείδηση

Αγρίνιο: Κλειστό για 14 ημέρες τμήμα του 6ου Γυμνασίου με εντολή του ΕΟΔΥ

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ
Χαριλάου Τρικούπη 26
30131 Αγρίνιο, GR
Τηλ: +30-2641039410
Email: info@sinidisi.gr