Δεύτερη εμπλοκή της φρεγάτας Ύδρα - κατέρριψε drone στον Κόλπο του Άντεν

Τη δεύτερή της εμπλοκή είχε η φρεγάτα Ύδρα που βρίσκεται στον Κόλπο του Άντεν στο πλαίσιο της επιχείρησης Ασπίδες

fragata-ydra

Συγκεκριμένα το πρωί της Πέμπτης (25.04.2024) η φρεγάτα Ύδρα έβαλλε με πυροβόλο κατά δύο μη επανδρωμένων αεροχημάτων η φρεγάτα (UAVs) στον Κόλπο του Άντεν προκειμένου να προστατεύσει εμπορικό πλοίο που ήταν στην περιοχή.

Σύμφωνα με άτυπη ενημέρωση από το ΓΕΕΘΑ, σήμερα Πέμπτη 25 Απριλίου 2024 και πρωινές ώρες στον Κόλπο του Άντεν, η Φρεγάτα ΥΔΡΑ στο πλαίσιο της επιχείρησης της EUNAVFOR ASPIDES, παρέχοντας προστασία σε εμπορικό πλοίο, έβαλε με πυροβόλο εναντίον δύο Μη Επανδρωμένων Αεροχημάτων (UAVs), σύμφωνα με τους ισχύοντες Κανόνες Εμπλοκής, ένα εκ των οποίων κατερρίφθη και το άλλο απομακρύνθηκε. Η Φρεγάτα συνεχίζει κανονικά την αποστολή της.

Τον Μάρτιο η πρώτη εμπλοκή
Να σημειωθεί ότι η πρώτη εμπλοκή της φρεγάτας Ύδρα ήταν την Τετάρτη 13 Μαρτίου 2004 σε επιχείρηση για την προστασία ενός εμπορικού πλοίου στον Κόλπο του Άντεν κοντά στην Υεμένη.

Συγκεκριμένα η φρεγάδα ΥΔΡΑ έβαλλε με πυροβόλο κατά δύο UAVs παρέχοντας με αυτό τον τρόπο προστασία σε εμπορικό πλοίο που έπλεε στην περιοχή. Τα UAVs που απειλούσαν το πλοίο απομακρύνθηκαν.

Η φρεγάτα «ΥΔΡΑ» απέπλευσε από το Ναύσταθμο της Σαλαμίνας στις 26 Φεβρουαρίου, μετά την έγκριση του ΚΥΣΕΑ και στις 3 Μαρτίου 2024 αναπτύχθηκε στην περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας και εντάχθηκε στην Επιχείρηση «ΑΣΠΙΔΕΣ» (EUNAVFOR ASPIDES), η οποία έχει εντολή να προστατεύει τη ναυτιλία από επιθέσεις στη θάλασσα ή στον αέρα.

Η αποστολή της ΕΕ στη Ερυθρά Θάλασσα, με την ονομασία «Ασπίδες», έχει ως στόχο την προστασία των εμπορικών πλοίων από τις επιθέσεις των Χούθι, φιλικών προς το Ιράν, που με τον τρόπο αυτό ισχυρίζονται ότι στηρίζουν τους Παλαιστίνιους στη σύγκρουση με το Ισραήλ.

Ο σχεδιασμός της επιχείρησης προβλέπει όλα τα πλοία της Ευρωπαϊκής αρμάδας «ΑΣΠΙΔΕΣ» να κινούνται μαζί σε κοντινές αποστάσεις ώστε να αλληλοκαλύπτονται με τα οπλικά τους συστήματα και τους ηλεκτρονικούς τους αισθητήρες και ραντάρ.

Θα συνοδεύουν τα εμπορικά πλοία πάνω σε συγκεκριμένα δρομολόγια, με στόχο να σταματήσουν τους βαλλιστικούς πυραύλους αλλά και τα μη επανδρωμένα drones των Χούθι. Η ευρωπαϊκή επιχείρηση «ΑΣΠΙΔΕΣ» θα βρίσκεται από την πρώτη στιγμή σε στενή συνεργασία με την επιχείρηση «Prosperity Guardian», το γενικό πρόσταγμα της οποίας έχουν οι ΗΠΑ και η Μεγάλη Βρετανία.

newsit.gr

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Φλόριντα: Παλαιστής ακινητοποίησε αλιγάτορα 2,5 μέτρων με γυμνά χέρια

Μόνο μια λαβή χρειάστηκε ο 38χρονος για να γραπώσει το επικίνδυνο ζώο που είχε βγει σε δρόμο του Τζάκσονβιλ της Φλόριντας