ΕΛΟΠΥ: Το χωροταξικό των υδατοκαλλιεργειών είναι αναπτυξιακό εργαλείο - Δεν εμποδίζει την τουριστική ανάπτυξη (εικόνες - video)

Το χωροταξικό των υδατοκαλλιεργειών στο επίκεντρο συνέντευξης Τύπου που δόθηκε στο Αγρίνιο. 

synenteyksi-1

Το χωροταξικό των υδατοκαλλιεργειών στο επίκεντρο συνέντευξης Τύπου που δόθηκε στο Αγρίνιο.

Η ΠΟΑΥ Εχινάδων Νήσων και Αιτωλοακαρνανίας, η έκδοση Προεδρικού Διατάγματος και η Ιχθυοκαλλιέργεια ως σημαντικός αναπτυξιακός κλάδος της περιοχής, ήταν το αντικείμενο συνέντευξης Τύπου που δόθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής (17.12.23) στο Αγρίνιο από την ΕΛΟΠΥ, το Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανία και την Αναπτυξιακή Υδατοκαλλιεργειών Αιτωλοακαρνανίας και Εχινάδων.

Ο πρόεδρος της ΕΛΟΠΥ και διευθύνων σύμβουλος του φορέα διαχείρισης Απόστολος Τουραλιάς, τόνισε ότι το χωροταξικό είναι κατεξοχήν αναπτυξιακό εργαλείο. Το μόνο χωροταξικό που δεν κατέπεσε στο ΣτΕ ήταν των Υδατοκαλλιεργειών γιατί είχε ισχυρή νομική βάση, όπως σημείωσε. Το αντίστοιχο του Τουρισμού έχει πάει κι έχει έρθει πολλές φορές, παρατήρησε. εν υπάρχει αναπτυξιακή προοπτική αν μείνουμε στους 130.000 τόνους ψαριών, εκτίμησε και ανέφερε ότι οι Τούρκοι από τους 50.000 τόνους θα φτάσουν το 2023 στους 350.000 τόνους!

Από την πλευρά του ο Κώστας Μπόκας, μέλος Δ. Σ. ΕΛΟΠΥ και πρόεδρος της Αναπτυξιακής Υδατοκαλλιεργειών Εχινάδων Νήσων και Αιτωλοακαρνανίας ανέφερε ότι στον κλάδο εργάζονται  500 άνθρωποι και ο εφοδιασμός γίνεται από την τοπική αγορά, ειδικά το Αγρίνιο. Διαπίστωσε ότι όλοι θέλουμε τον τουρισμό, δεν θέλουμε μονοκαλλιέργεια για την τοπική κοινωνία.

Τόνισε δε ότι το χωροταξικό έθεσε τους όρους ώστε να μην μπορεί να κάνει ο καθένας ό,τι θέλει. Ως Επιμελητήριο του οποίου  υπήρξα αντιπρόεδρος και είμαι τώρα εκπρόσωπος,  έχουμε κάνει αγώνες για την περιοχή, το Πλατυγιάλι κλπ. Από τα υπομνήματα που έχουμε κάνει μισή σελίδα έχει υλοποιηθεί, σχολίασε, μεταξύ άλλων.

Ο κ. Μπόκας παρατήρησε επίσης ότι αν δεν υπήρχαν οι υδατοκαλλιέργειες τα ψάρια θα είχαν απλησίαστες τιμές και πρόσθεσε ότι όσες βελτιώσεις και αλλαγές έχουν γίνει είναι από του ίδιους, δεν ακούστηκαν άλλες προτάσεις.

Ο Φίλιππος Πετρίδης διευθύνων σύμβουλος  της ΑΜΒΙΟ Α.Ε. που σχεδίασε το πλαίσιο βιώσιμης ανάπτυξης για την ΕΛΟΠΥ, ξεκαθάρισε ότι οι μονάδες υδατοκαλλιέργειας είναι 35 και το Προεδρικό Διάταγμα,  ορίζει ότι δεν μπορεί να εγκατασταθούν άλλες. Δεν έρχεται να προστεθεί δυναμικότητα, απλώς εφαρμόζεται ο νόμος με βάση το χωροταξικό, όπως εξήγησε.

Σημείωσε δε ότι αξιοποιούνται εργαλεία ευρωπαϊκά και γίνονται δειγματοληψίες. Η ιχθυοκαλλιέργεια δεν μπορεί να επηρεάσει λιβάδια Ποσειδωνίας γιατί δεν επιτρέπεται, πρόσθεσε. Ο κ. Πετρίδης είπε ακόμα ότι εκτιμήθηκαν όλα τα καθεστώτα. Έχουμε απομακρυνθεί από τις  ζώνες προστασίας και κατέστησε σαφές ότι  1.722 στρέμματα είναι η συνολική κάλυψη αντίθετα από τα όσα λέγονται. Η ιχθυοκαλλιέργεια είναι δραστηριότητα συμβατή με τον τουρισμό και το περιβάλλον, παρατήρησε. Στο βορρά καταλαμβάνουμε 5,9% της χερσαίας ζώνης και στον νότο το 1,6%. Η αλιεία επιτρέπει στις ζώνες μας και υπάρχουν 25 τουριστικές επιχειρήσεις, ανέφερε.

Στη διάρκεια των ερωτήσεων  που υποβλήθηκαν αποσαφηνίστηκε ότι δεν υπήρξε ποτέ συγκεκριμένη πρόταση ή κάποια μελέτη από όσους αντιδρούν στο χωροταξικό, είτε στη διάρκεια της διαβούλευσης είτε μετά την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος.

Σε ότι αφορά το παράκτιο μέτωπο, όπως σημειώθηκε,  υπάρχουν πέντε νέες μονάδες οι οποίες οριοθετούνται εκ των οποίων μόνο μία έχει οπτική επαφή από την ακτή.